EMLAK: Ev alırken nakit mi kredi mi kullanılmalı?

Bir ev satın almaya karar verdiğinizde Kredi kullanmak mı, yoksa nakit kullanmak mı? SİZİN DAHA UYGUN NASIL KARAR VERMELİSİNİZ? İşte Milliyet’te yazan detaylar şöyle:

Nakit Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Nakit kullanmanın en büyük avantajı hiç borca girmemenizi sağlamasıdır. Kredi, uzun süre geri ödemeniz gereken bir borcu ifade eder. Nakit kullanmak ise tek seferliktir; ödersiniz ve biter. Ayrıca, ev doğrudan sizin olur ve onu kaybetme endişesi yaşamazsınız. Bu açıdan nakit kullanmak kulağa cazip gelebilir ama maalesef dezavantajları yok değil.

En büyük zorluk, bir evi satın alabilecek kadar nakit biriktirmekte. Nakdi bir şekilde biriktirseniz bile bir anda hepsini harcamak sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Bu noktada emlak vergisi ve gelir vergisi gibi kalemleri de hesaba katmanız gerekir. Eğer satın alım işleminden sonra geliriniz bütün bu masraflarla birlikte temel ihtiyaçlarınızı karşılamayacaksa tekrar düşünmeniz iyi olur.

Kredi Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Kredi kullanmanın yukarıda belirtilen temel dezavantajını yinelemek gerekirse: Borçlu olmanız. Üstelik, ipotekli kredi (mortgage) kullandıysanız taksitlerinizi uzun süre aksattığınızda evinizi kaybetme ihtimaliniz de var. Dolayısıyla, bütün taksitleriniz bitene kadar sıkı bir bütçe kontrolünü elden bırakmamanız şart. Ayrıca, konut kredilerinde diğer kredilerden farklı olarak sabit faiz uygulanır ve kredinizi erken kapatmak istediğinizde bir miktar ceza ödersiniz.

Yine de kredi çekmek kulağınıza ürkütücü gelmesin çünkü uzun vadede oldukça cazip avantajlar sunabilir. Gelirinizle orantılı bir ödeme planı oluşturursanız her ay kira öder gibi taksit ödeyerek ev sahibi olabilirsiniz. Konut kredisinde KDV indirimi gibi haberler çıksa da şu an için öyle bir durum söz konusu değil. Fakat ev satın alırken nakit kullanan da, kredi kullanan da aynı vergileri öder; dolayısıyla size taksitli ödeme imkanı veren kredi daha avantajlıdır.