EKONOMİ: Vakıfbank desteği artırdı

Bu yılın dokuz aylık dönemini 1 milyar 921 milyon TL net kârla kapatan Vakıfbank’ın aktif büyüklüğü 198 milyar liraya ulaştı. Bankanın ekonomiye nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek 173 milyar liraya ulaştı. Bankanın mevduatı 120 milyara, özkaynakları 19 milyar liraya çıkarken, özkaynak kârlılığı yüzde 14.4, ortalama aktif kârlılığı ise yüzde 1.35 olarak gerçekleşti.

PAZAR PAYINI YÜKSELTTİ
Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı çeyrekte banka olarak nakdi ve gayrinakdi kredilerle milli ekonomiye olan desteklerini artırdıklarını belirterek, “Böylesine zorlu bir dönemde, aziz milletimizin ve devletimizin bizlerden olan beklentilerinin farkında olup, ‘halden anlayan bankacılık’ anlayışımızın gereği olarak, 15 Temmuz sonrası başta konut kredileri olmak üzere tüm kredilerde faiz oranlarımızı indirdik. Bunun sonucu olarak çeyrek bazlı kredi büyümemiz yüzde 5.9 ile sektör ortalaması olan yüzde 2.5’in çok üzerinde gerçekleşti. Tüm nakdi ve gayrinakdi kredi çeşitlerinde pazar payımızı artırdık. Bu tür olağanüstü dönemlerde milli ekonomiye sağladığımız desteğin daha da önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

AKTİFİN YÜZDE 70’İ KREDİ
Yıllık bazda ve 2015 yıl sonuna göre, Vakıfbank’ın kredilerde sektör ortalamasından daha hızlı büyüdüğünü kaydeden Genel Müdür Aydoğan, “Bunun sonucu olarak kredilerimizin toplam aktifler içindeki payı yüzde 70 seviyelerine yaklaştı ve bu büyük bankalar içerisindeki en yüksek oran. Güçlü bilanço yapımız, sağlam fonlama tabanımız ve 19 milyar TL’ye ulaşan özkaynaklarımızla milli ekonomimize destek olmaya devam edeceğiz” dedi. 2015 yıl sonuna göre, toplam krediler dışında toplam aktifler ve toplam mevduat kalemlerinde de sektörden hızlı büyüdüklerini ifade eden Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle son çeyrek toplam mevduat büyümemiz yüzde 5.1 ile sektör ortalaması olan yüzde 2.2 büyümenin çok üzerinde gerçekleşti. Mevduat büyümemiz içinde de TL mevduatımız çeyrek bazda yüzde 8.1 büyüme ile ön plana çıkıyor. Vakıfbank olarak tüm ana bilanço kalemlerinde pazar payı kazanıyor olmamız bizleri son derece mutlu ediyor.”

AKTİF 200 MİLYAR LİRAYA DAYANDI (Milyon TL)
Vergi Öncesi Kâr 2.423
Net Kâr 1.921
Toplam Aktifler 197.611
Toplam Mevduat 119.986
Özkaynaklar 18.782
Kaynak: Sabah