TEKNOLOJİ: Duygudurum haliniz Instagram’dan anlaşılıyor

ABD’li iki bilim insanı renklerin duygularla olan ilişkisinden yola çıkarak depresyonda olan insanların Instagram profillerini incelediler.

ABD’de Harvard Üniversitesi’nden Andrew Reece ve Vermont Üniversitesi’nden Chris Danforth isimli iki araştırmacı ilginç bir araştırmaya imza attılar. İkili Instagram kullanıcılarının depresyon seviyelerini ölçen bir algoritma geliştirdi.

Bu sistem ile 166 kişinin toplamda 44 bin fotoğrafı üzerinde araştırma yapıldı ve depresyonun izlerine profillerde rastlandı. Fotoğraflardaki renk doygunluğu, parlaklık, kontrast gibi metrikler de araştırmaya dahil edildi.

MUTLU İNSANLARIN FİLTRESİ: VALENCİA

Araştırmada depresyonda olan insanların Instagram filtreleri arasında en çok ‘Inkwell’ isimli filtreyi, mutlu olanların ise ‘Valencia’ isimli filtreyi kullandıkları orataya çıktı.

Aynı zamanda depresyondaki insanların sağlıklı insanlara göre daha fazla fotoğraf paylaştığı ancak yalnız fotoğraf paylaştığı ortaya çıktı. Mutlu insanlar daha az ancak daha fazla insanla fotoğraf paylaşıyor.

Geliştirilen bu algoritmanın sonuçları ise %70 oranında doğru çıkıyor. Daha önce yapılan araştırmalarda depresyondaki insanların daha az renk algıladığı ve solgun fotoğrafları tercih ettiği ortaya çıkmıştı.

SÖZCÜ