DÜNYA: ABD Dışişleri YPG konusunu doğrulamadı

ABD Dışişleri sözcüsü Toner, Münbiç’te YPG’nin bitirilmesi konusunda iki ülkenin anlaştığı haberini doğrulamadı.

ABD’de günlük yayımlanan Washington Post, ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son telefon görüşmesine ilişkin detayları yayınladı.

Obama’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı son görüşmede, Rakka operasyonuna YPG’nin de katılmasına yönelik ısrarı Erdoğan tarafından olumsuz karşılanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner ise Türkiye ve ABD’nin Menbiç konusunda anlaştığına ilişkin haberleri doğrulamayacağını söyledi. Toner “Türkiye ile ABD’nin YPG’yi Münbiç’ten çıkartma adına anlaştığını ilk kez duyuyorum. Böyle bir anlaşma olduğunu doğrulayamam” diyerek, Türkiye’ye yönelik işbirliği konusunda yan çizdi.

Toner, YPG’nin Münbiç’den ayrıldığını, kendilerine verilen sözlerin tutulduğunu söyledi. Toner, Suriye’nin kuzeyinde YPG ile yoğun olarak birlikte çalıştıklarına da değinerek, “DEAŞ’e karşı etkili bir savaş gücü oldular. Geniş koalisyonun bir parçasılar. YPG’nin bazı unsurları ile ilgili kaygılarını anlıyoruz, biz de verdikleri sözleri tutmalarını istemiştik, öyle de yaptılar” diye konuştu. (Akşam)