SİYASET: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan HDP açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ni ziyaretinde konuştu. Diyarbakır’daki saldırıyla ilgili konuşan Bozdağ, “Bombalı araçla saldırı düzenlendi. Vatandaşlarımız polis ve sivillerimiz şehit oldu. Ben şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin de konuşan Bakan Bozdağ, “Gözaltılar yasaya uygundur,herkese uygulanan hukuk milletvekillerine de uygulanıyor. Eşitlikten niye rahatsız oluyorsunuz” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ , Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ni ziyaretinde konuştu. Diyarbakır Bağlar’daki terör saldırısıyla ilgili Bazdağ, “Bugün Diyarbakır Bağlar’da bir aracın patlatılması sonucu pek çok vatandaşımız yaralandı. Bazı polis ve vatandaşlarımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Türkiye terörle etkin bir mücadele yürütmektedir. Türkiye kadar çok geniş yelpazede terör örgütleri ile eş zamanlı mücadele ikinci bir ülke dünyada yok” ifadelerini kullan

HDP AÇIKLAMASI: NİYE RANATSIZ OLUYORSUNUZ
HDP’li vekillerin gözaltına alınmasının yasaya uygun olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ şunları söyledi: ” Türkiye bir demokratik hukuk devletidir. Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılmaktadır. Hakimlerimiz görevlerinde bağımsızdır anayasa gereğince; anayasa, kanun ve hukuka bağlı vicdani bir kanaatle kararlar vermekte, adli işlemler yapmaktadır. 15 milletvekilİ hakkında gözaltı kararı var. Eleştiriyorlar ve kıyameti koparıyorlar. Peki olan biten ne ? Olan biten şu…Türkiye hukuk devleti, kanun önünde herkes eşit, herkese uygulanan hukuk dokunulmazlığı kaldırılmış milletvekillerine de aynen uygulanıyor. Eşitlikten neden rahatsız oluyorsun ? CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Bahçeli de bizzat gidip savcıya ifade verdiler. Dokunulmazlığı kalkan partilerin genel başkanları ve milletvekilleri gidip ifadelerini veriyorlar mı ? Veriyorlar. Bu nedir hukuk devletine saygıdır. HDP’nin eş genel başkanları dahil milletvekilleri gönderilen davetiyelere icabet etmediler. ‘Biz gitmeyeceğiz, ifade vermeyeceğiz’ diye açıklama yaptılar. Yargı görevi yapan bir savcının veya mahkemenin bunların zorla getirilmesini emreden yasa hükümlerine uymaktan başka çıkar yolu var mı ? Alınan gözaltı kararlarının tamamı yasanın amir hükmüne uyma zorunluluğunun doğal bir sonucudur. Yasa uygulanıyor”

İSTİNAF MAHKEMELERİ

“İstinaf tarihi bir adımdır yargımız için büyük bir değişimdir. Türkiye’nin gündemi maalesef istinafın öne çıkmasına engel olmuştur” diyen Bozdağ’ın açıklamalarını satır başları şöyle:

İstinafla ilgili kanun tasarısının 1932’de hazırlandığını biliyoruz, 2. tasarı 1948’de, üçüncü tasarının 1952 tarihinde hazırlandığını görüyoruz. Geçmişte hem iktidarların hem de parlamentonun gündeminde olmuştur. Ama bir şekilde kullanılamamıştır.2004 yılından 20 Temmuz 2016’ya kadar istinaf faaliyete geçirilemedi. Sürekli faaliyete geçme tarihi ötelendi, 2016’da “Artık mazeret yok biz istinafa geçeceğiz” denildi. Şanına yaraşır peşinde istinat mahkemeleri olarak ilerde ismini belirlememiz lazımdır. Bu nedenle 20 Temmuz 2016 tarihi bana göre yargı reform tarihidir. Değişim tarihidir, milat tarihidir.İstinaf tarihi bir adımdır yargımız için büyük bir değişimdir. Türkiye’nin gündemi maalesef istinafın öne çıkmasına engel olmuştur.”

DEAŞ İLE MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Bakın bir yandan bölücü terör örgütü PKK var bir yandan PYD/YPG var, öte yandan MLKP var, öte yandan FETÖ var. En az 10 tane terör örgütü ile eş zamanlı mücadele eden başka ülke yok. Ama terörü tamamen sonlandırma noktasında netice alamadık. Neden? Çünkü silahı başka yerden alıyorlar, eğitimi başka yerden alıyorlar. Dünyanın her yerinde samimi mücadele etmek gerekiyor. Bu var mı diğer ülkelerde, hayır yok. Dünyanın neresinde görülmüş, bir terör örgütünü alıp diğer terör örgütü ile mücadele ettirmek. Ama bu yapılıyor. Bir avuç terörist yok edilemiyor. Dünyanın pek çok ülkeden teröristler geliyor. Onca insan Irak’a Suriye’ye ölmek ve öldürmek için geliyorlar” ifadelerini kullandı. Bütün dünya vazgeçse Türkiye DEAŞ terör örgütü ile mücadeleden vaz geçmeyecektir.

ALMANYA’YA TEPKİ

Almanya’da, sayın Erdoğan vatandaşlara hitap etmek istedi. Oranının savcılığı bunu engelledi. Aynı mahkeme terör örgütlerinin açıklama yapmasına izin verebiliyor. Almanya demokrasi ve hukuk devleti diyorlar buraya, video konferans yöntemiyle teröristleri konuşturuyor. Türkiye gibi bir ülkenin Cumhurbaşkanı’na izin vermiyorlar. Bumudur ileri demokrasi?

IRKÇI SALDIRILAR YAPILIYOR

Almanlar bir şey yaptığında onlar oraya toz kondurmuyor. Bakın Almanya’da PKK soruşturması yıllarca sürüyor yılan hikayesine dönmüştür. 2015’te camiler gerçekleştirilen 75 saldırı var bunların sadece 15’i ile ilgili soruşturma var. Irkçı motivasyonlu İslamafobi motivasyonlu saldırılar yapılıyor. Fransa’da camilere saldırı yapılıyor camiler hemen sorgusuz sualsiz kapanıyor. Türkiye’de bir kilise kapansa kıyamet kopar. Beyler hiç kimseye sormadan cami kapatıyorlar. Sonra sorunca biz özgürlükçü ülkeyiz, nasıl oluyor bu.Çok net söylüyorum Türkiye’nin insan hakları çerçevesinde mukayese edenler önce kendilerine bakacaklar. Bunları yüzlerine söylemeye devam edeceğiz. Kaynak: Milliyet