SAĞLIK: Dişlere en çok zarar veren 10 şey

Dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli kontrole gitmek… Bu alışkanlıklar diş sağlığı için olmazsa olmazlar. Ancak yiyip içtiğimiz bazı şeylerin zararını bu alışkanlıklar bile yok edemiyor. İşte dişlerimizin düşmanı, yiyip içtiğimiz 10 şey…

Dişlere en çok zarar veren yiyecek ve içecekleri sıralayan Bağcılar Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Oğuz Kara, asitli gıdalar kadar karbonhidrat içeren gıdalardan da mümkün olduğu kadar uzak durulması gerektiğini söyledi.

İŞTE DİŞ DÜŞMANI LİSTE
Bağcılar Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Oğuz Kara, sağlıklı bir gülümseye sahip olmak için uzak durulması gereken 10 zararlı yiyeceği ve içeceği açıkladı.

Sigara: Diş ve diş etlerine zarar verir,ağız kokusuna neden olur.
Alkol: Tükürük ağızımızdaki plağın ve asidin etkisini azaltacak ilk savunmamızdır. Bu yüzden ağız kuruluğuna sebep olacak her şey diş için zararlıdır. Alkol de ağız kuruluğuna sebep olacağı için kullanılmaması gereken bir içecektir.
Meyve Suları: Ph ‘ı 7 den düşük olan gıdalar dişlere zarar verir. PH ‘I 2,5 olduğu için meyve suları da dişlere zararlıdır
Limon: Ph ‘ı 2 olduğu için dişler için zararlıdır.
Kola: En zararlı içeceklerden biridir. Çünkü hem fosforik asit hem şeker hem de sitrik asit içerir.
Enerji içeceği: Sitrik asit ve şeker içerdiklerinden dolayı dişler için zararlıdırlar.
Yapışık gıdalar (lokum, jeli bon vb.) : Tatlı şekerlemelerden daha zararlıdır. Çünkü daha fazla şeker verirler ve aynı zamanda sitrik asit içerirler.
Kuru Meyve: Kuru meyveler karbonhidrat ihtiva eder. Aynı zamanda kuru meyveler yapışkanlığı sebebiyle ağız içinde daha uzun süre kalır. Sürekli kuru meyve yiyip dişlerinizi fırçalamamanız dişlerinizin çürümesine sebep olur.
Buz: Buz çiğnemek iyi bir fikir değildir. Buz çok serttir. Eğer eski büyük dolgularınız varsa buz yediğiniz zaman çok kolay bir şekilde dişleriniz kırılabilir. Soğuk aynı zamanda dişlerinizin kamaşmasına sebep da olabilir.
Beyaz Ekmek: Tükürükte bulunan amiloz enzimi karbonhidratları şekere çeviren enzimdir. Fakat şekeri zararlı kılan şey ağızdaki bakterilerin şekeri yemesi ve asit ortaya çıkarmasıdır. Eğer ağızda hiç plak yoksa şekeri aside çevirecek ve diş çürüğü oluşturacak bir şey de yoktur.

SÖZCÜ