EKONOMİ: “Faizler düşmeye devam edecektir”

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bankalarımızı faiz indirimleri nedeniyle tebrik ediyoruz. Faizdeki düşüş trendi sürmek, devam etmek zorundadır. İnşallah devam edecektir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faiz indirim kararları nedeniyle bankaları tebrik ettiğini belirterek, “Faizdeki düşüş trendi sürmek, devam etmek zorundadır. İnşallah devam edecektir. Hiçbir şekilde piyasaya müdahale edecek bir durumun söz konusu olmayacağının altını çiziyorum, açık olarak ifade ediyorum. Aynı şekilde rekabet şartlarının da hiçbir şekilde ihlali söz konusu olmayacaktır.” dedi.

Canikli, İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nu kısa süre içinde çıkaracaklarını da bildirdi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin açılışında konuşan Canikli, Türkiye’nin güçlü büyüme performansını sürdüreceğini ve bundan taviz vermeyeceğini vurguladı.

Canikli, “Son 14 yılda Türkiye ekonomisinin en belirgin özelliği, iç ve dış tüm zorlu şartlara rağmen büyümesini sürdürebilmiş bir ekonomi olması. Türkiye’nin bu belirgin vasfı devam edecek, devam etmesi zorunlu.” dedi.

Bunun için iki temel araca ihtiyaç duyduğunu ifade eden Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yatırımın önündeki engellerin kaldırılması… En büyük engel yüksek finansman maliyetleridir. Yani yatırımcının finansmana makul bir fiyatla erişebilmesi gerekir. Özellikle küresel ölçekte faizlerin sürekli düştüğü bir ortamda TL bazında yüzde 15-16 ile finansman kullanmak zorunda kalan Türk yatırımcısının uluslararası alanda rekabet etme şansı elbette zordur. Bu nedenle o konudaki problemleri gidermemiz gerekiyor. Buna yönelik olarak sayın Cumhurbaşkanımızın uzun zamandan beri ısrarla altını çizerek talimatlandırdığı bu hususu hayata geçirmek için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Elbette piyasa koşullarına, piyasa işleyişine kesinlikle müdahale etmeden, buyurgan, talimat veren bir yaklaşım içinde olmadan… Bankacılık sektöründe aşırı rekabetin ortaya çıkardığı mevduatlara yüksek faizin önünü alarak bu meseleyi halletmeye çalışıyoruz.”

‘TÜRK BANKALARI CİDDİ ADIMLAR ATTI’

Nurettin Canikli, bütün bu çalışmaların sonunda Türk bankalarının ciddi adımlar attıklarını, bunun da kamuoyu ile paylaşıldığını, geçilen sürecin hassasiyeti de dikkate alındığında böyle bir dönemde bankaların bu tür rasyonel karar vermelerinin son derece anlamlı, önemli ve takdire şayan olduğunu vurguladı.

Canikli, şunları kaydetti: “Bankalarımızı bu kararları nedeniyle tebrik ediyoruz. Faizdeki düşüş trendi sürmek, devam etmek zorundadır: İnşallah devam edecektir. Hiçbir şekilde piyasaya müdahale edecek bir durumun söz konusu olmayacağının altını çiziyorum, açık olarak ifade ediyorum. Aynı şekilde rekabet şartlarının da hiçbir şekilde ihlali söz konusu olmayacaktır. Tamamen istişari bir yöntemle, karşılıklı görüşerek bu meseleyi halletmeye çalışıyoruz. Bu yöntemin de başarılı olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız; talimatınızı inşallah önümüzdeki dönemde ivme kazandırarak hayata geçirmeye çalışacağız, bu son derece önemli. Dünya, küresel anlamda sıkıntılı bir dönemden geçiyor ama Türkiye, bütün zor şartlara rağmen yoluna yürümeye devam ediyor.”

‘GELİŞEN PİYASALARDAN RAHATSIZLIK DUYAN SERMAYENİN YÖNÜ KESİNLİKLE TÜRKİYE’DİR’

Başbakan Yardımcısı Canikli, küresel çapta yaşananların Türkiye ekonomisi için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle son yıllarda gelişen piyasalara yönelik yatırımcılar nezdinde ciddi kuşkular ortaya çıktığını, gelişmiş piyasalarda yatırım yapan Körfez sermayesinin son yıllarda rahat olmadığını, oralarda kendini güvende hissetmediğini söyledi.

Gelişen piyasalarda bu güvensizliği körükleyecek çok sayıda olay olduğunu belirten Canikli, şöyle devam etti: “Bu sermaye kendisine yeni güvenli liman aramaktadır. En azından riski dağıtabileceği yeni güvenilir piyasa peşinde ve ciddi anlamda bu noktada bir arayış söz konusu. İşte, Türkiye ekonomisi ve İstanbul Finans Merkezi, güvenli liman olarak buna adaydır. 1,2 trilyon dolarlık kapasitesi, bin 500 oyuncusu ile Türkiye ve İstanbul Finans Merkezi, bu tür talebi karşılayacak yeterli derinliğe ve güvenirliğe sahiptir, biz buna adayız. Zaten güvenli liman arayan, gelişen piyasalardan rahatsızlık duyan sermayenin de yönü kesinlikle Türkiye’dir. O nedenle herkesin kullanabileceği yeni finansal araçları hayata geçiriyoruz. Hem faizsiz finans araçları hem de klasik finans araçlarının sayısını artırarak daha fazla talebe cevap vermek için gereken her türlü gayreti gösteriyoruz. Kısa süre içinde İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nu çıkaracağız.” Kaynak: Vatan