EKONOMİ: Faiz indiriminde yeni gelişmeler

Başbakan Binali Yıldırım; gerçek ekonomiye dönün, diyerek bankacıları uyarmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredisi faizlerinin yüzde 9’a doğru indirilmesi çağrısında bulunmasının ardından konutta aylık faizi yüzde 1’in altına çekerek indirim süreci başlatan bankalar, Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki günkü sert çıkışının ardından, ikinci bir indirim dalgasına start verdi.

Başbakan Yıldırım geçen hafta bankacıları uyararak, “Tefeciliği bırakın, gerçek ekonomiye dönün. Yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız ama geç olacak” demişti. Haftanın ilk gününde İş Bankası, Akbank ve Halkbank’ın başlattığı faiz indirimine Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Şekerbank ve Türk Ekonomi Bankası da katıldı.

Yapı Kredi Bankası, konut kredisi faiz oranını 1-60 ay vadelerde yüzde 0.95’ten 0.90’a, 61-120 ay vadeler için ise yüzde 0.95’ten 0.92’ye indirdi. Yapı Kredi, 25 bin lira ve üzerindeki bireysel ihtiyaç kredilerinde ise faizi yüzde 1.26’dan 1.19’a çekti. Ağustosta konut kredisi faizini ilk indiren banka olan Türk Ekonomi Bankası (TEB) ise konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarına bir indirim daha yaptı. TEB, yeni faiz indirimleri ile daha önce konut kredisinde tüm vadelerde yüzde 0.97 olan faiz oranını 60 ay vadede 0.90’a çekti.

ÖNCELİĞİMİZ MÜŞTERİ
TEB, taşıt kredisi faiz oranını yüzde 1.12’den 1.10’a, yüzde 1.40 olan ihtiyaç kredisi faizini ise yüzde 1.20’den başlayan faiz oranına indirdi. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Bizim için önemli olan ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak” dedi. Şekerbank ise konut kredisinde iki yıla kadar olan tüm vadelerde faiz oranlarını yüzde 0.85’e indirdi.

VAKIFBANK GAZA BASTI
Vakıfbank ise kredi faizlerinde toplu bir indirime giderek bu alanda en önemli atağı gerçekleştirdi. Banka, ihtiyaç kredisi faiz oranını yüzde 1.26’dan 1.15’e, taşıt kredisini yüzde 1.15’ten 1.10’a indirdi. Kredili Mevduat Hesabı faiz oranını yüzde 2.02’den 1.99’a, kredi kartında ise yüzde 2.02 olan faiz oranını yüzde 1.98’e çeken Vakıfbank, KOBİ’lere sunduğu KOBİDost Kredisi faiz oranını da yüzde 0.98’e indirdi. KOBİ müşterileri için geçerli kampanya kapsamında yüzde 0.98 faiz oranı ve 36 aya kadar vade imkânıyla 100 bin TL’ye kadar kredi verilecek. (SABAH)