KÜLTÜR: 20 filmden hangisi Oscar’lık?

“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film kaynak: http://www.cnnturk.com/kultur-sanat/sinema/en-iyi-film-dalinda-oscara-aday-olabilecek-20-iddiali-film?page=1

Bu yıl Oscar için yarışacak filmler henüz netleşmese de kulislerde adaylar, hatta kazananlar hakkında tahminler yürütülmeye başlandı bile. Kriter ise Cannes, Venedik, Toronto ve Berlin film festivallerinde gördükleri ilgi… İşte bu yılın Oscar’larında “En İyi Film” kategorisinde görülmesi muhtemel 20 iddialı film…

1
20
Allied
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Son zamanlarda adını daha çok özel hayatındaki gelişmelerden duyduğumuz Brad Pitt’i, Robert Zemeckis’in İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan filminde Oscarlı oyuncu Marion Cotillard’a eşlik ederken izleyeceğiz. Film Türkiye’de de 25 Kasım’da gösterime girecek.
2
20
Arrival
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Denis Villeneuve’un yönetmen koltuğunda oturduğu filmde Amy Adams’ı uzaylılar ile iletişimde yardımcı olması adına ordu tarafından görevlendirilen bir dilbilimci olarak seyredeceğiz. Film Türkiye’de 11 Kasım’da gösterime girecek.
3
20
Fences
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Tony ve Pulitzer ödüllü yazar August Wilson’ın oyunundan uyarlanan bu film, 1950’lerin Pittsburgh’unda geçiyor ve merkezine ırk ilişkilerini alıyor. Başrollerinde Denzel Washington ve Viola Davis’in bulunduğu filmin yönetmen koltuğunda ise yine Denzel Washington’ı görüyoruz. Film Amerika’da 25 Aralık’ta vizyona giriyor.

4
20
Florence Foster Jenkins
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Bu filmde, kötü bir sese sahip olmasına rağmen bir gün büyük bir opera sanatçısı olma hayalleri kuran Florence Foster Jenkins’in hikayesine tanıklık ediyoruz. Başrollerinde Meryl Streep ve Hugh Grant’i izleyeceğimiz filmin yönetmeni Stephen Frears. Konu Meryl Streep’in Oscar yarışına girmesi olunca bu filmi favoriler arasında görmek hiç de şaşırtıcı olmasa gerek.
5
20
Hacksaw Ridge
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Yönetmen koltuğunda Mel Gibson’ı gördüğümüz film, İkinci Dünya Savaşı’nda insan öldürmeyi reddettiğini belirterek vicdani reddini açıklayan ve böylece Amerikan tarihinin ilk onur madalyalı vicdani retçisi olarak bilinen Desmond Doss’un hikayesini anlatıyor.
6
20
Hell or High Water / İki Eli Kanda
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film David Mackenzie’nin yönetmenliğini yaptığı film, Hollywood nostaljisi gibi hissettiren eğlenceli karakter çalışması ile bu yarışta dikkatleri üzerine topluyor diyebiliriz. Film bize aile çiftliklerini kurtarmak adına banka soygunları yapan iki kardeşin hikayesini anlatıyor.

7
20
Hidden Figures
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Hidden Figures, NASA’nın öncü ve en önemli çalışmalarından kabul edilen Merkür ve Apollo Uzay Projesi için bir grup Afro-Amerikan kadın bilimcinin çabalarını merkezine alan bir film. Filmin başrollerinde ise Taraji P. Henson, Janelle Monae ve Octavia Spencer’ı izliyoruz.
8
20
Jackie
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Filmde, Başkan John F. Kennedy’nin suikastının ardından kendi hayatına devam etme ve kaderine yön verme çabasında olan, aynı zamanda da çocuklarını avutmaya çalışan First Lady Jacqueline Kennedy’nin travma ve kedere karşı mücadelesine tanıklık ediyoruz. Natalie Portman’ı First Lady rolünde gördüğümüz filmin yönetmen koltuğunda ise Pablo Larrain oturuyor.
9
20
The Jungle Book / Orman Çocuğu
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Shere Khan adında bir Bengal Kaplanından gelen bir tehdit sonrası daha fazla ormanda kalamayacağına karar verilen Mowgli’nin kendini keşfetme serüveninin anlatıldığı filmin yönetmeni ise Jon Favreau.

10
20
La La Land / Aşıklar Şehri
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Bir caz piyanistinin Los Angeles’ta yaşayan hırslı bir kadın oyuncuya olan aşkının anlatıldığı müzikal, Venedik Film Festivali’nin de açılış filmiydi. Filmin senarist ve yönetmeni ise Whiplash’ten tanıdığımız Damien Chazelle. Emma Stone’un etkileyici performansı ve Ryan Gosling ile oluşturdukları atmosfer filmi bu yılın güçlü yapımlarından biri haline getiriyor. Dünya çapında birçok festivalde gösterilen ve gösterilmeyi bekleyen filmin Türkiye’deki vizyon tarihi ise 30 Aralık.
11
20
Lion
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Saroo Brierley’nin gerçek hikayesinden yola çıkılarak kurgulanan filmde, 5 yaşında evinden kilometrelerce uzakta, Kalküta’nın sokaklarında kaybolan bir çocuğun Avustralyalı bir aile tarafından evlatlık olarak alınmasından tam 25 yıl sonra öz ailesini arama çabasına şahitlik ediyoruz. Başrollerinde Rooney Mara ve Nicole Kidman’ı gördüğümüz filmin yönetmenliğini ise Garth Davis yapıyor.
12
20
Live by Night
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Filmin hikayesi Amerika’nın “Yasaklama Dönemi”nde geçiyor ve bir grup insanın organize suçlar dünyası ile ilişkileri etrafında şekilleniyor. Daha önce “Argo” filmiyle 3 Oscar kazanan Ben Affleck’in yönetmenliğini ve aynı zamanda senaristliğini yaptığı film, bu yılın iddialı yapımları arasında. Filmde aynı zamanda Ben Affleck’i Zoe Saldana ve Chris Sullivan gibi isimlerle birlikte oyuncu kadrosunda görüyoruz. Türkiye’de film 20 Ocak 2017 tarihinde gösterime giriyor.

13
20
Loving
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Jeff Nichols’ın yazıp yönettiği filmde Joel Edgerton ve Ruth Negga’yı “Richard ve Mildred Loving” çifti olarak seyrediyoruz. Film, beyaz bir erkek olan Richard Loving ile siyahi kadın Mildred Jeter’ın yaptıkları evliliğin yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklanıp hapis cezasına çarptırılmalarını konu alıyor. Hikaye, ırklararası evliliğin yasak olduğu 1958’in Amerika’sında geçiyor. Film, Amerika’da 4 Kasım’da gösterime girecek.
14
20
Manchester by the Sea
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Film, babasının ölümünün ardından yalnız kalan yeğenine bakmakla yükümlü olan bir amcanın (Lee) hikayesini anlatıyor. Kenneth Lonergan’ın yazıp yönettiği Manchester by the Sea, prömiyerini 23 Ocak 2016’da Sundance Film Festivali’nde yapmıştı, filmin dağıtım hakkına ise 10 milyon dolar karşılığında Amazon Studios sahip oldu. Casey Affleck, Michelle Williams ve Lucas Hedges’in etkileyici performanslarıyla film seyircisini bir hayli sarsacak gibi. Film 18 Kasım’da Amerika’da sınırlı sayıda gösterime başlayacak olsa da Aralık ayının ortalarına doğru daha geniş bir seyirci kitlesine ulaşacak.
15
20
Moonlight
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Film, Miami’nin zorlu bir mahallesinde doğup büyüyen genç bir siyahi adamın hayatta yer edinme çabalarını çocukluğundan yetişkinliğe kadarlık süreçte takip ediyor. Film için kendini keşfetmeye ve insan ilişkilerine odaklanan zamansız bir hikaye diyebiliriz. Barry Jenkins’in yazıp yönettiği filmde Mahershala Ali, Shariff Earp ve Duan Sanderson oynuyor.

16
20
Nocturnal Animals
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Nocturnal Animals, Tom Ford’un ses getiren filmi “Single Man”den sonraki ikinci filmi. Bir sanat galerisi sahibi olan Susan Morrow, eski kocasının yazdığı bir kitap tarafından zor durumlar yaşamaktadır. Şiddet ve gerilim içerikli romanı kadın, kendisine yöneltilen üstü kapalı bir tehdit ve sembolik bir intikam hikayesi olarak değerlendirir. Filmin başrollerinde Amy Adams ve Jake Gyllenhaal bulunuyor. Filmin Türkiye’de 9 Aralık’ta gösterime girmesi bekleniyor.
17
20
Patriots Day
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Peter Berg tarafından yönetilen film, 2013 yılında Boston Maratonu’nda gerçekleşen bombalı saldırıyı ve sonrasında polis komseri Edward F. Davis’in teröristi yakalama hikayesini merkezine alıyor. Filmde Melissa Benoist, Mark Wahlberg ve Michelle Monaghan’ı başrollerde görüyoruz.
18
20
Silence
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Martin Scorsese’in yönetmenliğini yaptığı film, 17. yüzyılda Hristiyanlığı yaymak ve o bölgeye bir danışman yerleştirmek amacıyla Japonya’ya seyahat eden iki rahibin işkence ve zulme uğramalarını konu ediniyor. Başrollerde Andrew Garfield, Liam Neeson ve Adam Driver yer alıyor.

19
20
Sully
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Yönetmen koltuğunda Clint Eastwood’un oturduğu film, yolcu ve kabin ekibini kurtarmak amacıyla oldukça hasarlı bir uçağı başarılı bir şekilde Hudson Nehri’ne indiren kahraman pilot Chesley Sullenberger’ın hikayesini anlatıyor. Filmde Tom Hanks, Aaron Eckhart ve Valerie Mahaffey başrolleri paylaşıyor.
20
20
20th Century Women
“En İyi Film” dalında Oscar’a aday olabilecek 20 iddialı film Mike Mills’in yazıp yönettiği film, 1970’lerde Güney California’da yaşayan 3 kadının aşkı ve özgürlüğü keşfetme hikayelerine odaklanıyor. Elle Fanning, Alia Shawkat ve Laura Wiggins filmin başrol oyuncuları.