AKTÜEL: Meteoroloji’den uyarı

Meteoroloji’den alınan bilgilere göre, yurt genelinde kuzeyden gelen soğuk ve yağışlı hava etkili oluyor. Türkiye, kuzeyden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Kuzey kesimlerde yağışlar etkili olurken sıcaklıkların hafta ortasına kadar 8 derece düşmesi bekleniyor.

Meteoroloji’den yapılan açıklama,”Doğu Karadeniz’de devam eden yağışların bugün öğleden sonra etkisini artırarak Giresun ve Trabzon’un doğu kıyılarında kuvvetli (21-50 kg/ m2), Rize il geneli ile Artvin’in kıyı kesimlerinde ise çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olması beklendiğinden başta heyelan olmak üzere yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi. Yağışlar saat 15.00 ile 23.59 arasında etkili olacak. Marmara’nın doğusu, Karadeniz, Batı ve Orta Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve doğusu ile Elazığ çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların akşam saatlerinden sonra Kars, Ardahan, Erzurum, Ağrı, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.

Yağışların Siirt, Bitlis, Şırnak çevrelerinde çok kuvvetli, muş, Van, Hakkari, Ağrı, Batman çevreleri, Mardin ile Diyarbakır’ın doğu kesimleri, Trabzon ve Rize geneli, Artvin’in kıyı, Zonguldak, Bartın, Düzce ve Osmaniye çevreleri ile Kahramanmaraş’ın batı, Hatay’ın kıyı kesimlerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor.

Yeni haftaya kuzeyimizdeki yağışlı ve soğuk havayla başlayacağız. Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu’da yağışlar etkili olmaya devam edecek.

Özellikle İskenderun Körfezi’nden başlayıp Iğdır’a uzanan bölgede kuvvetli güneyli rüzgarla beraber yağışlar kuvvetli sağanak olarak görülecek. Pazartesi hava biraz daha soğuyor.

Batı Karadeniz bölgesinde Kastamonu, Bolu ve Düzce, İstanbul’u Ankara’ya bağlayan yol boyunda rakımın bin veya 900 metreyi geçtiği yerlerde yağışlar kar şeklinde görülecek.

Yağışlar, Batı Karadeniz kıyıları (Zonguldak, Bartın, Kastamonu’nun kuzey ilçeleri), Doğu Karadeniz (Rize, Artvin’in kuzey ilçeleri ve Trabzon), Doğu Anadolu’nun güneydoğusu (Hakkari, Bitlis, Van ve Şırnak ), Güneydoğu Anadolu’nun doğusu (Batman, Siirt, Mardin) ile Hatay çevrelerinde kuvvetli olacak.

Pazartesi gününden itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak, 2 Kasım Çarşamba gününe kadar 3 ile 8 derece düşmesi beklenen hava sıcaklıklarının, perşembe gününden itibaren batı kesimlerden başlayarak tekrar artacağı tahmin ediliyor.
Gece sıcaklıklarında da düşüş biraz daha hissedilecek. İç Anadolu’da sıcaklıklar sıfır dereceye yaklaştı. Ardahan, Kars çevrelerinde eksi dereceler görülüyor.

Hava sıcaklıklarındaki düşmeye bağlı olarak Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinde, yağışların karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Yeni haftanın en soğuk iki günü salı ve çarşamba günü. Karadeniz kıyılarındaki yağışlar etkili olmaya devam edecek. Doğu Anadolu’nun tamamında, İskenderun Körfezi’nden Iğdır’a uzanan bölgede kuvvetli etkili yağışlar görülecek.
Yağışlar güney kesimlerde yağmur, kuzeye doğru uzandıkça Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan çevrelerinde rakımla ve sıcaklıkla doğru orantılı olarak karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

1 Kasım Salı günü, Marmara’nın doğusu, Karadeniz, Doğu Akdeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yağışlı geçmesi tahmin ediliyor.

Bu yağışların Batı Karadeniz kıyıları (Zonguldak, Bartın, Kastamonu’nun kuzey ilçeleri), Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon’un doğusu ve Artvin’in kuzey ilçeleri), Doğu Anadolu’nun güneydoğusu (Hakkari, Bitlis, Van, Ağrı, Muş, Iğdır ve Şırnak), Güneydoğu Anadolu’nun güney ve doğusu (Batman, Siirt, Mardin, Şanlıurfa ve Kilis) ile Hatay çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur şeklinde görülecek yağışların, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğu, Karadeniz’in yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğu yükseklerinde kar şeklinde olması bekleniyor.

Çarşamba günü de ülkenin kuzey ve doğu kesimlerinde görülecek yağışların genellikle yağmur, Doğu Karadeniz’in yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması öngörülüyor.

Meteoroloji, bu hafta ortasına kadar yurtta görülecek kuvvetli yağışların, yüksek kesimlerde kar şeklinde olması, iç kesimlerde de sıcaklıkların gece saatlerinde sıfır derecenin altına düşmesi nedeniyle don olayları görülebileceğini belirterek, bunun meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı vatandaşlara dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulundu.
İstanbul’da önümüzdeki 3 günlük periyotta pazartesi çok bulutlu hava hakim. Salı günü İstanbul’da yağış etkili olacak.
İzmir’de sıcaklıklar salı günü 16 dereceye kadar düşecek.
Ankara’da şehir merkezinde yağış beklenmiyor. Kaynak: Habertürk