GÜNDEM: Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İlişkilerimiz etkilenecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen sözde ‘soykırım’ tasarısıyla ilgili konuştu. Erdoğan,”İlişkilerimiz ciddi şekilde etkilenecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile baş başa görüştü. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Almanya Federal Parlamentosu’nun 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını kabul etmesi ile ilgili gazetecilerin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: ” Az önce Sayın Başbakan’la da bir telefon görüşmem oldu. Ortak kanaatimiz ilk adımımız büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye çağırmak. Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağız. Nasıl bir adım atacağız bakacağız. Ondan sonra da asıl atmamız gereken adımları atacağız. Gidene kadar Dışişleri’ndeki arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yapacaklar ve ondan sonra atmamız gereken adımları atacağız.”
Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şöyle: Kenya bölgesinde söz sahibi olan bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda daha da ileri götürmenin gayreti içinde olacağız. Türkiye ve Kenya yer aldıkları bölgelerde aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz bir çok nokta var. Doğu Afrika’nın istikrarı Türkiye için hayati önemi sahiptir. Son 5 yıldır bölgedeki ortaklarımızla beraber Somali’yi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştık. Bu sadece Somali’nin geleceği için değil aynı zamanda Kenya ve Doğu Afrika için de önemlidir. 35 yıldır bizler terör örgütü ile mücadele içindeyiz. Bu zamana kadar yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybettik. İşbirliğimizi ilerletmeye hazırırız. 3 milyon Suriye ve Irak’ı mülteciye kapılarını açan Türkiye Kenya’nın sıkıntılarının en iyi anlayacak ülkedir.
Geçen hafta düzenlediğimiz Dünya İnsani Zirvesi bu anlamda attığımız kritik adımlardan bir tanesidir. Bu zirve bu sorunun tüm paydaşlarını ilk kez aynı çatı altında buluşturdu. Zirvenin hedefine ulaşması için söz yeterli değil; uygulama gerekiyor. Göreceğiz, verilen sözler ne kadar yerine gelir. Milyonlarca insanın dramına zengin ülkeler duyarsız kalıyor. Bunun adı çifte standarttır.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleri ile Suriye ile alakalı şunu konuştum: Gelin Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bölge ilan edelim. Bu bölgeyi aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. Bu insanları çadırlardan, kamplardan, Ege’de Akdeniz’de boğulmaktan kurtaralım. Dert başka. Onun için özellikle bu dünyada adalet sadece 5 – 10 ülkeye değil tüm insanlığa lazım. Bugün sayın başkana teklifte bulundum. Önümüze hedef koyalım. En kısa sürede ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkaralım. Bunu yapabilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum.
Erdoğan bir gazetecinin “Amerika destekli Suriye Demokratik Güçlerinin terör örgütü DAEŞ’in kontrolünde olan Menbiç’i ele geçirmek için operasyona başladığı yönünde haberler geliyor. Operasyona katılanların çoğunluğunu da YPG militanlarının oluşturduğu yönünde iddialar var, bu iddialar doğru mu?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Benim şu ana kadar edindiğim bilgi ve Sayın Obama ile askeri yetkililerle yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde bu söylenen ve sizin de sorduğunuz bilgiler doğru bilgiler değil. Şu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG’li var bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Yani toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içerisinde yer alıyor ve söylenen de şudur; YPG burada Menbiç’te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak. Söylenen bize bu olmuştur. Bu süreç içerisinde de ne yapıldığını ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızda ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz” Kaynak: Milliyet