SAĞLIK: “Üniversite kampüslerinde sigara satışı olmayacak”

Sigara yasaklarının alanı genişliyor. Karara ilişkin açıklamayı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptı. Müezzinoğlu, “Üniversite kampüslerinde sigara satışını kaldırıyoruz. Kampüste sigara satışı olmayacak” dedi.
Bakan Müezzinoğlu sigara paketlerinde kara paket uygulamasını gündemden çıkarttıklarını söyledi.
Uygulamanın ticaret hukukuna göre sorun olacağını belirten Bakan, “Uluslararası ticaret hukukunda davalık olunuyor. Çünkü, markayı yok hükmüne taşıyorsunuz. O nedenle, Bakanlar Kurulu’ndaki değerlendirmemizle, dünyada Avustralya’dan başka uygulayan ülke olmadığı için de gündemimizden çıkarttık” diye konuştu.
Müezzinoğlu’nun sevk zinciri uygulamasına yönelik açıklamaları da oldu:”Önümüzdeki yıl ve gelecek yıl, bu yıla bin adet, gelecek yıla da bin adet güçlendirilmiş aile sağlığı merkezini projelendirdik ve yapımlarına başladık.
Bu sistemi kurguladıktan sonra, 2017 sonuna kadar, sevk zinciri sistematiğini kurgulamayı konuşacağız. Bu bir geriye gidiş değil. Bu, güçlü sağlık sistemini kurma anlayışıdır. Bu altyapıyı kurmadan buna geçmeyi düşünmüyoruz. Önce altyapıyı kuracağız. Vatandaşımız önce aile hekimi randevusunu alacak.”
Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Müezzinoğlu şunları söyledi:”Üniter yapının korunduğu, vatandaşın 10 Ağustos 2014’te seçtiği gibi başkanını seçtiği, illerde veya büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanı nasıl seçiliyorsa, o şekilde başkanını seçtiği bir sistem. Milletvekilleri parlamentoya gelecek. Başkanını da millet yüzde 50’nin üzerinde oyla seçmiş olacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı nasıl seçiliyorsa, Türkiye’nin başkanı da öyle seçilmiş olacak.”
‘Devletin yönetiminde farklı kanallara hizmet eden bir anlayışın olmasınının kabul edilemeyeceğini’ söyleyen Mehmet Müezzinoğlu, paralel yapı ile mücadeleye ilişkin şu ifadeleri kullandı:”Bu ülkeye, bu millete hizmet etmek için kurulan kurumsal yapıların, meşru kanallar dışında bir başka yere göbek bağından, akıl bağından, vicdan bağıyla bağlı olması asla kabul edilemez. Bunun için bu süreç, öyle veya böyle, kararlı bir şekilde, son noktaya gidinceye kadar devam eder ve etmelidir de. Bunu Türkiye 17 Aralık ve 25 Aralık’tan bu yana tüm kurumlarıyla çok kararlı bir şekilde yapıyor.”