MHP’de istifalarla parçalanma tehlikesi

Türkiye cadı kazanı gibi kaynıyor. Suriye’de Rusya, ABD, İran ve Avrupa Birliği ülkelerinin kumpası sürüyor. Bitmek bilmeyen mülteci akınının durrudmak için Avrupa Birliği, Türkiye’ye bazı tavizler vermeyi teklif ediyor. Ancak akın durmadı. Bu arada Güneydoğu’da çoluk, çocuk, kadın demeden insanları öldüren cinayet şebekesi PKK belası güvenlik güçlerinin etkin mücadelesiyle sürüyor. Büyük şehirlerde canlı bomba tehlikesi ile güvenlik tedbirleri artırıldı.
Bütün bunlar olurken “güven” algısını yitiren Türk turizmi dibe çöktü. Hükümetin açıkladığı “Turizmde Acil Önlem” paketine rağmen turizmdeki sancı sürüyor. Bütün bu görüntüler “Arap Baharı”ndan nemalanarak çıkacağı beklenen Türkiye’nin bölgede en büyük kaybı yaşayan ülke olduğunu gösteriyor.
HDP’DEN ‘TERÖRE CESARET” VEREN ZIYARET
Cumhurbaşkanı ve hükümet muhalefetin eleştirilerine tahammül edemiyor. Geçek görevini bir yana bırakarak muhalefete sataşarak ayrımcılık yapan
Cumhurbaşkanı, CHP’ye söz hakkı tanıyor. CHP’de davranışı ve sözleri üzerine sert eleştiri yapınca demokrasinin tahammül rejimi olduğunu bir yana bırakan Cumhurbaşkanı parti liderlerini susturmak için dava üzerine dava açıyor. Son olarak CHP Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “diktatör” sözüne karşı dava açtı.
“Halkların Demokratik Partisi” gibi bir isme sahip olan HDP ise teröre gizliden verdiği destek ve terörü kınamayaraka ipin ucunu iyice kaçırdı. Sadece “Canlı bomba eylemlerine karşıyız” şeklinde açıklama yapayor. Ankara’da canlı bomba saldırısını yapan kişinin evine taziye ziyaretinde bulunan HDP milletvekili ise adeta teröristlere cesaret veren tavır sergileyecek büyük tepki aldı.
ANKARA’DA YARGIÇLAR VARMIŞ
Türkiye tam yurtiçi ve yurtdışında tam bir kaosun ortasında iken tek sevindirici haber casusluk iddiasıyla tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül 91 gün sonra tahliye olmasıyla geldi. “Ankara’da yargıçlar varmış”diyen Can Dündar’ın avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ve 3’e karşı 12 oyla gazetecilerin basın hürrriyeti haklarının ihlal edildiğine karar verildi. Gazeteciler tutuksuz yangılanmak üzere serbest bırakıldı.
ÜMİT ÖZDAĞ’IN İSTİFASI MHP’DE ORTAMI GERDİ
Milliyetçi Hareket Partisi’nde, 1 Kasım seçimlerinden sonra “yönetim değişikliği” isteyen muhalif kanadın “kongre toplansın” talebiyle topladığı imzalar mahkemeye taşındı. Genel Başkanlık için ayrı ayrı yola çıkan Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan’ın bu hamlesine, MHP Genel Merkezi ise delegeleri ve il başkanları büyük çoğunlukla muhalifler için imza veren teşkilatları kapatmaya başlayarak karşılık verdi. MHP’de muhalif isimlere son destek 24 Şubat’ta Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa eden Ümit Özdağ’dan geldi. Özdağ da olağanüstü kongre toplanması gerektiğini söyledi.
MHP’DE DALGALANMA BÜYÜYOR
MHP’de, Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ’ın olağanüstü tüzük kurultayı çağrısı yaparak görevinden istifa etmesiyle başlayan dalgalanma süreci büyüyor.
Parti kulislerinde, önümüzdeki günlerde 11-12 milletvekilinin Özdağ’ın açıklamalarına destek vermek için bildiri yayınlayacağı konuşuluyor. Genel Başkan adayları; Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Süleyman Sazak ile Selim Kaptanoğlu da, Ümit Özdağ’ı telefonla arayıp istifa kararından dolayı tebrik etti. Özdağ ile muhalif adayların telefon trafiği hızlandı.
MHP’de söylemler, eylemler sertleşmeye başladı. Sevgiler tükeniyor, saygı örseleniyor ve beraberlik sarsılıyor. Ülkücülük, kardeşlik hukuku gibi ulvi bir yaklaşım temelinde kitlelere çağrı yapan bir mekanizma. Kitle psikolojilerinde de anlık durumlar çok önem kazandı. Türk siyasetinin taşıyıcı partilerinden birinin zarar görmemesi için Genel Merkez ve Genel Merkez’e talip olanların dikkatli olması gerektiği belirtiliyor.
BAHÇELİ ZOR DURUMDA
Bu olaylar MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin moralini bozdu. Ankara milletvekili Prof. Dr. Mustafa Erdem Meral Akşener’in safına geçti. Her iki isim Akşener’in gövde gösterisi yaptığı Denizli ve Uşak gezilerinde yanında yer aldı.
Bahçeli’ye karşı bayrak açan muhalif isimler mahkemenin vereceği karar öncesi olağanüstü kongre için sahaya indi. Meral Akşener’in dışında Sinan Oğan ve Koray Aydın yurt gezilerine çıktı. Ziyaret programı kongre için imza verdikleri için MHP tarafından teşkilatları kapatılan illere gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Koray Aydın ise haftaya Balıkesir ve Mersin’e çıkartma yapacak.
Sözcü İbrahim Kalın:
Erken seçim ihtimali yok ama!.. Bütün bunlar olurken “başkanlık hevesi” bir türlü dinmeyen Cumhurbaşkanı’nın sözcüsü İbrahim Kalın, Reuters yaptığı açıklamada seçim ihtimali olmadığıını ancak, Anayasa ve Başkanlık Sistemi için iki ayrı referanduma gidilebileceğini söyledi. Kalın “Cumhurbaşkanı’nın teklif ettiği gibi iki ayrı yol izlenebilir; başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa konusunda bir referandum yapılabilir ya da başkanlık sistemi ayrı olarak millete referandumla taşınabilir” dedi.