AK parti kazandı, seçimin kaybedeni…

AK parti kazandı, seçimin kaybedeni ise MHP ve HDP oldu
Seçimin galibi Ak parti oldu. CHP’nin oy sayısı ve seçmen sayısı değişmedi. Seçimin kaybedeni ise MHP ve HDP oldu. Seçimlerde çok büyük başarı gösteren AK Parti MHP ve HDP’nin kaybettiği milletvekilllerini Ak Parti alarak seçimlerden tek başına iktidar olarak çıktı.
Böylece Ak Parti kaybettiği 23 milyon seçmeni yeniden kazandı. AKP’nin birinci olduğu il 66, yüzde 33 artışla Iğdır dikkat çekti. AK parti adına bakıldığında her ilde artişın gerçekleştiği görülüyor. Ülkenin çoğunda oyunu yüzde 4’ten yukarı artırdığı görülüyor.
CHP’nin ki başarı değildir. Ülke bu halde iken ana muhalefet partisini yükselmesi lazımdır. Eğer yerinde kalıyorsa yönetim liderlik ve anlatma sorunu vardır. Eğer CHP’ye oy verilse veyüzde 30 olsa yapacaktı? Yapacağı bir şey yok. Koalisyon kuramıyor.
AK PARTİ OYUNUNU İYİ OYNADI
koalisyon olamayacağını herkese gösterdi ve kendisinin dışında kimsenin iktidar olamayacağını gösterdi. Bensiz olmaz dedi. Ak partisiz formül yoksa seçmen APK iktidar olsun dedi. AK Parti seçim kampanyasının göbeğine ekonomik vaatleri koydu. Her kesime vaatler koydu. CHPde vaat yaptı. Ama bu CHP iktidar olamayacaına göre yapamayacak diye düşünen CHP seçmeni ben yerimde kalayım diyerek yerinde çakılı kaldı. Muhalefetin zaafından istifade eden AKP üzerine vaatleri yükseldi ve beklenmeyen sonuca ulaştı.
Davutoğlu’nun elini güçlendirecek genel başkanlıktan liderliğe doğru yürüyecek. Erdoğanı gözardı etmeden düünmeliyiz Erdoğanın politikalarını halka iyi yansıttı.Erdoğan hala AK partinin belirleyicisidir.Bu seçimler neredeyse 2002 beçiminin tekrarı gibi oldu. AKP için yüzde 50’nin üzerinde başarıdır. AK Parti 23 milyon oy ald. RTE nin CB oyundan bile fazla oldu 21 di.
Bu başarının senaryonun poletik kurgunun sırrı siyasi olarak erdoğan’a aittir. Baştan girdi geliştirdi ve sonra geri çekildi. İstikrar diyerek etkiledi.
İstikrar ekonomik diğeri siyasal oldu
SEÇIM KAYBEDENI MHP
Bir türlü istikrarlı bir tavır sergileyemeyen MHP’nin yaklaşık 2 milyon kaybı var.
Bu seçimin en büyük kaybedeni MHP oldu. İleride MHP’de parti içi çalkalanma olacaktır. MHP yi batıran Devlet Bahçeli oldu. 7 Hazirandan bu yana Bahçeli’nin ne yapmak istediğiini MHPliler bile anlamadı. Bahçeli onla konuşmam bunla konuşmam darken kendini yoketti. Bahçelinin son konuşmalarına bakılırsa MHP ben iktidar olmak istemiyorum dedi.
İstanbul’da Ak Parti’nin bir milyona yakın artış oldu ve 7 milletvekili daha aldı. CHP pozisyonunu korumasına rağmen oy kaymalarından hiç pay alamayışı oyun kurucu rölünü iyi yapamadığı görülüyor. 25 yıldır CHP’nin kaybeden tarafta olduğu ve yönetiminde hatalar olduğunu ortaya koyuyor.
HDP’Yİ PKK BOMBALADI
HDP’liler de PKK’nın ne yapmak istediğini anlayamadı. Son ana kadar bıçak sırtında seyreden HDP’nin oyları son anlarda sayılan yurtdışı oyları ile dengeye ulaştı ve korkuları dağıldı. politikaları, çatışma ortamı buna yol açtı. Ayrıca Kürt seçmen PKK’nın Türkiye’den ayrılma gibi bir tutum sergilemesi Kürt seçmeni kaçıran en büyük etkenlerden biri oldu. Buna göre HDP’nin oy kaybına en büyük etken PKK oldu.
Yüzde 13’ten buraya neden geldi. Kandil’den savaş karır çıktı. Hendekler kazıldı. Bir çok yerde sokağa çıkma yasakları günlerce sürdü. Oradaki insanlar sıkıntı çekti. Muhafazakar Kürt seçmen bu işe çok kızdı. Biz HDP ye oy verdik. Siz savaşı tercih ettiniz. Askere polise saldırdınız. Biz bu işi sevmiyoruz. TÜrkiye partisi olmak isteyen HDP’yi PKK bombalamıştır.
Halktan aldığı oylar ve diğer partilerden gelen destek sonrası HDP’nin Kandil’le ilişkisini kesip demokratik siyasete geçmesi için bir fırsat verildi. Ancak HDP’nin bu fırsatı değerlendiremediği görülüyor.
HDP’nin oylarının aşağı iniyor olması AK partinin elini güçlendirdi. HDP nin Kandilin vesayeti altında kalması oy kaybına yol açtı. HDP Kandilin silahlı vesayeti altında kaldı ve bu kadar politika yapabildi.
HDP nin Kandile tam bir tavır koyamadı. HDP henüz siyasi varlığını ispat etmedi. Varlığının PKK nın silahlı gücünden alıyor. KCK denilen organizasyonun evlere kadar etkili olduğunu biliyoruz. Cephe örgütünün etkinliği PKK ninı biliniyor. Bu nedenle HDP nin siyasi olarak bağımsız kalacağı düşyünülmüyor.
AK PARTİ’NİN MİLLİYETÇİ TAVRI
Törerle mücadelede yeni bir politika milliyetçi tutum ve söylemler sergiledi. PKK ve HDP tarafından çözüm üzericiçin istismar ettiği Türkiye’den parça koparılmak istendiği ve bölgede meydana gelen olaylar üzerine terörüe dayanarak yapılan politiyı seçmenin cezalandırdığı görülüyor.
Silahlı çözüm değil siyasi çözümün ilerlemediği tıkandığı bir dönemdeyiz. PKK’nin silah gücünün kırılmadan masaya oturulmasının mümkün olmadığı görüldü. Ama buna rağmen PKK’nin silahlı gücü ve eylem gücü arttı. Kandil HDP’nin aldığı sonuçtanda memnun kalmadı ve kurtarılmış bölgeler ilan ederek Türk seçmeni rahatsız etti.
Kanton uygulamısı ve ilanı Suriye ile kıyaslandığında TÜrkiye’ninde aynı duruma düşeceği endişesi seçmeni buna karşı olmaya yöneltti. Güneydoğu’daki halk ve HDHP’nin barajı geçmesi için batıda oy vereni rahatsız etti.
BUNDAN SONRA NE OLUR?
Anayasanın değişmesi 330 oyu geçerse başkanlık sistemi yeniden gündeme gelir. Böyle bir tartışmanın başlayacağını görülüyor. Referandumla başkanlık sistemi yeniden gündeme gelebilir.
Toplumda tahsiyonu düşürür mü
Tek parti hükümeti ekonomiyi rahatlatır.
Toplumsal olarak Kandil’in bakışı ve HDP’nin siyaseti Doğu’da bunu tırmandırabilir
Muhalefet partilerinde kaynama olacaktır.
CHP kaç seçimdir bu bandı aşamıyor. Seçmeni ikna edemiyor.
İktidar partisi aynı vaatleri veriyor ve uyguluyor. İktidar olma gücü var. Vadettiğini yapma gücü olan iktidar partisi karşısına daha güçlü olarak çıkıyor.
Anayasa değişikliği 4 partili bir meclis olursa Doğu ve Güneydoğu’nun
2. SEÇİM, TÜM DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
Bu süreçte yaşanan terör olayları ve AK Parti’nin yenilenen ekonomi vaatleri, istikrar isteyen seçmende karşılık buldu. Yeni dönem, AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra ara verdiği projelerinin yeniden gündeme gelmesi sonucunu doğuracak.
AK Parti’nin yeni hükümetinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kongrede yaptığı operasyonun etkileri görünecek. Yeni bakanların belirlenmesinde Erdoğan söz sahibi olacak. Partinin etkin isimleri kabineye girecek. Merkez Karar Yönetim Kurulu’ndaki (MKYK) dengenin bir benzeri hükümette yapılacak. Erdoğan özellikle ekonomi yönetiminin kendi istediği isimlerden olmasını sağlayacak. En önemli değişiklik ekonomi yönetiminde görülecek. Temkinli ve dengeli politikalar uygulayan bakanların yerine Erdoğan’a yakın olan isimler ekonomi yönetimine gelebilecek. Uygulanacak ekonomik kararlarda önemli değişiklikler olacak.
Çözüm süreci gibi siyasi projeler ise askıda kalmaya devam edecek. Türkiye, bu seçim sonuçlarına bağlı olarak, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemini yeniden konuşmaya başlayacak. Yargının ve diğer anayasal kurumların yapılarında da değişiklik gündeme gelebilecek. Bunun, Meclis’te geçekleşmesi zor göründüğü için referandumla yapmanın yolları aranacak. AK Parti’nin referandumla anayasa değişikliğini sağlayabilmek için Meclis’te 330 oyu bulması gerekecek.