EKSTRA: 15 ayı ölecek!

15 ayı turizm için ölecek. Türkiye ’de hangi hayvanların avlanacağıyla ilgili her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çeşitli düzenlemeler yapılıyor, kararlar alınıyor. Bu yıl ‘av turizmi’ kapsamında 15 ayının öldürülmesine karar verildi.

Radikal gazetesinin haberi şöyle:
Artvin’de altı, Kastamonu’da beş, Sinop’ta üç, Giresun’da bir ayı vurulacak. Üstelik bu avlar ihale karşılığında yapılıyor. Vurulan ayı için avcılar bakanlığa para ödeyecek. En son Kastamonu’da ihale yapıldı. Beş ayı için toplam 50 bin TL bedel biçildi. Bölgede ‘Kocaoğlan’ olarak bilinen beş bozayı avcıların kurbanı olacak.
Bakanlığın verdiğini bilgilere göre, paralar ayıların vurulduğu köylere dağıtılacak. İddiaya göre, ayıların köylere verdiği zararlar telafi edilecek. Bakanlığın Kastamonu şubesinin müdürü de ‘ayı hasatı’ yapılacağını, yaşlıların popülasyona faydasının olmadığını, genç bireylerin de önünün açılacağını belirterek avı savunuyor.
Kars-Iğdır bölgesinde uzun yıllardır yaban hayatı üzerine araştırmalar yapan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ayı popülasyonu konusunda bilimsel bir verinin olmadığı görüşünde. TUBİTAK Özel Ödülünü alan tek biyolog olan Şekercioğlu av uygulamasının yanlış olduğunu söylüyor:
“Ayılar birkaç aylık ömrü olan bitkiler değil. Zorlu koşullarda 30-40 yıl yaşayabilen, ekolojik açıdan çok önemli, akıllı ve yavrusuna düşkün bir yırtıcı memeliden bahsediyoruz. Verici taktığımız bazı ayılar bir yılda 1500 kilometrekare alanı kullanıyor. Her sonbahar kış uykusundan önce Kars’tan Artvin’e göç edip geri geliyor. Aynı ayıyı dört ayrı ilde gören memurlar, bu ayıyı dört kez envantere geçirebiliyor. ABD ’de 1 milyon ayı da var. Alaska dışında boz ayının avı yasak. Soyu tehlikede türler arasında.”
Alaska’da 30 bin bozayı var. Alaska’nın yüzölçümü Türkiye’nin iki katından daha fazla ama nüfusu 736 bin. Yani Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun 240’da biri. Her bin kişiye 43 bozayı düşüyor. Türkiye’de en iyi ihtimalle bin kişiye 0.0375 bozayı düşüyor.