SİYASET: Heyetler görüştü

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde dün ilk kez heyetler bir araya geldi. Tarafların ilk kez koalisyon şartlarını masaya koydukları istikşafi (keşif amaçlı) bu ilk görüşme 5 saate yakın sürdü. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 10’a yakın alt başlığın ele alındığı koalisyon sürecinin seyrini belirleyecek görüşmenin ardından, “4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var” dedi. Hürriyet gazetesinde yer alan haberin detayları şöyle: CHP, en geç 3 Ağustos’a kadar müzakere sürecinin olumlu ya da olumsuz tamamlanmasını istiyor.

AK PARTİ’DE İKİ KRİTİK DEĞİŞİKLİK
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında 13 Temmuz Pazartesi günü yapılan görüşmeyle startı verilen koalisyon sürecinde heyetler arası ilk görüşme dün, cumhuriyet tarihinin bir çok önemli olayına tanıklık yapan tarihi Ankara Palas Devlet Konukevi’nde yapıldı.
CHP, liderlerin görüşmesinde de yer alan isimlerle görüşmeye katılırken, AK Parti’de ise iki kritik değişiklik dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanında heyete anayasa hukukçusu İstanbul Milletvekili Osman Can ile iktidara yakın düşünce kuruluşu SETA’nın kurucularından Malatya Milletvekili Taha Özhan katıldı. İlk heyette yer alan isimlerden İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Ankara Milletvekili Ali İhsan (Mücahit) Arslan ise dün masaya oturan ekip arasında yer almadı. CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek yer aldı. Çelik, Görüşmelerin seyrine göre her iki tarafın da heyetlerine yeni isimleri dahil edecekleri bildirildi.
CHP- MSP KOALİSYONU ÖRNEĞİ
Edinilen bilgilere göre görüşmede CHP heyeti CHP ile AK Parti’nin siyasi kökleri arasında yer alan Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanlığı’nı yaptığı Milli Selamet Partisi (MSP) ile yaptığı koalisyon hükümetini örnek gösterdi. Erbakan’ın Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptığı Bülent Ecevit Hükümeti hakkında “Bu koalisyon hükümeti, iki farklı siyasi geleneğin bir araya gelmeyi başararak, nitelikli icraatlara imza atabileceğini göstermesi açısından önemli bir örnektir” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Medya özgürlüğünün sağlanması ve gazetecilerin üzerindeki baskıların kaldırılmasının olası bir koalisyon öncelikli görevleri arasında olması gerektiği vurgusunun yapıldığı toplantıda CHP’liler “Gazetecileri terörist olarak nitelendirmenizin, üzerlerinde baskı kurmanızın batı dünyasında karşılığı yok. Bunu anlatamıyorsunuz” eleştirisini yaptı.