TÜRKİYE: Operasyon açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyleydi;

Türkiye’de demokrasi kökleşmiş ve katılımı son derece yüksek bir seçim gerçekleşmiş, temsil kabiliyeti olağanüstü, dünyada örneğine az rastlanacak yüzde 95’e çıkmış bir Meclis tablosu varken teröre, şiddete tevessül edilmesi hem bir tesadüf değildir hem de mutlaka mukabele edilmesi gereken bir tehdittir.

İstanbul sokaklarında kalaşnikoflu sokağa çıkan yüzleri mahkeli kişilerin ortaya çıkmasının tesadüf olmadığını düşünüyoruz.

Ciddi bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Türkiye kendi güvenliğini tahkim etmek zorunda.

Saldırıların tamamı demokrasimizi hedef almıştır.

“OPERASYON ÇOK GENİŞ KAPSAMLIDIR”

Tüm şer odaklarına başlattığımız süreç çok geniş kapsamlıdır. Bu bir süreçtir. Belli bir bölge ile sınırlı değildir.

Bu sabah itibarıyla silahlı kuvvetlerimiz aldıkları talimat çerçevesinde Suriye sınırında, Türkiye’yi tehdit etme potansiyeli taşıyan DAEŞ hedeflerini, bize arz edilen noktalar olmak üzere yüzde 100 isabetle, tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır.

TALİMATSIZ MÜDAHALE EDİLECEK

Hangi terör örgütü, kim, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına tehdit oluşturacak mahiyette yaklaşırsa ikinci bir emre gerek olmaksızın gerekli tedbir alınacaktır. Bundan hiç kimsenin tereddüdü olmasın.

Bu karar Türkiye’nin güvenliği ile ilgili olarak alınmıştır. Dün astsubayımızın ölmesi ile meşru müdafaa hakkımız doğmuştur.

İncilik konusu ayrı bir karardır. Dün saldırı olmamış olsaydı da eğit donat çerçevesinde atılacak adımlar atılırdı.

DEAŞ tehdidinin ortadan kaldırırılması ile ilgili olarak müttefiklerimizle görüşmeler hızlandırıldı.

DEAŞ’a dönük operasyon hedefine ulaşmıştır ve durmayacaktır. Her an Suriye’nin üzerinde ve sınıra yakın bölgelerdeki hareketliliği gözlüyoruz. Türkiye’yi tehdit eden en ufak bir hareketlilik karşısında da en şiddetli tepki gösterilecektir. Bir daha kimsenin Türkiye sınırlarını tehdit ettiği anda, Türkiye içinde herhangi bir eyleme kalkışmaması için de tedbirlerimiz sürecek.

16 İLDE 297 GÖZALTI

16 ilde genil kapsamlı bir operasyon başlatıldı. Kimin terörle bağlantısı varsa, şehitlerimizde kimin bağlantısı varsa cezalandırılacaktır. Bu hafta sonu bazı grupların gösteri yapacağı yönünde bilgiler alındı.

GÖSTERİLERDE SİLAH VE MASKEYE MÜSAMAHA GÖSTERİLMEYECEK

Gösterilerde kimse silah taşımak ve maske takmak özğürlüğüne sahip değildir. Bunlara hiç bir şekilde müsamaha gösterilmeyecektir. Maskeli yapılara izin verilmeyecektir. Tek tek takip edilip hesaba çekilecekler. Bu çerçevede de gerek 16 ilde gerek bazı merkezlerde PKK’nın ya da başlantılı grupların üyelerine operasyonlar aralıklı olarak sürecek. Yol kesme ve araç yakma eylemlerine yönelik de operasyonlarımız devam edecek.

Ceylanpınar’da polislerimizin şehit edilmesiyle ilgili olarak 35 kişi, Diyarbakır’da polisimizin şehit edilmesiyle ilgili olarak da 19 kişi gözaltına alındı. Bu çerçevede kimin bu cinayetlerle ilişkisi varsa, kimin varsa bu bizim bu polislerimizin ailelerine, ülkemize borcumuzdur. Askerlerimizin şehadetine sebep olan DAEŞ militanları dün ve bugün gerekli mukabeleyi görmüşse polislerimizi kalleşçe, alçakça şehit edenler de kesinlikle kimin eli varsa cezalandırılacaktır. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik özgürlüklerin yaşandığı bir devlettir. Ama kamu düzeninin sarsıldığı, sarsıntıya uğradığı bir ülke hiçbir zaman olmayacaktır. Özgürlükleri güvenlikle birlikte yaşamaya devam edeceğiz.

10 MİSLİ KARŞILIK VERİLECEK

Bize terör örgütleri bir bedel ödetmeye kalkarsa bunun 10 mislini görür. Türkiye bunlara haddini bildirmeye muktedirdir.

Bu sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliğini koruma değil, Türk demokrasisini korumak için yapılan operasyondur. Bir barış operasyonudur, bu anlamda huzur operasyonudur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de korunacak, milletimizin huzuru da. Ama bunların zeminini teşkil eden Türk demokrasisi de korunacak ve derinleştirilecektir.

“SURİYE SAHASINA GİRİLMEDİ”

Güvenlikli bölge 3 yıl önce kurulsaydı bu noktaya gelinmezdi. Uzlaşı olsaydı mülteci akını olmazdı. Bu operasyonun hedefi Türkiye sınırlarındaki tüm terör yapılanmaları. ABD ile Türkiye’nin kaygılarını gözeten bir mutabakat vardır. Bunu gururla söylüyorum; sınıra girilmeden, tespit edilen hedefler bütün hedefler vurulmuştur. Suriye sınırına girme ihtiyacı olsa gereken yapılırdı.