Şu Bilmediğimiz Yunanistan

Bizim soyumuz Türkiye’nin Avrupa toprakları olan Selanik’ten gelmişlerdi. Osmanlı’nın hızlı çöküşüyle ne yazık ki Balkanlardaki 11 milyon Türk Anadolu’ya doğru göçe başlamıştır. Bunları koruyan hiçbir Osmanlı askeri yoktur. Savunmasız bu Türkler, Slavların, Bulgarların, Romenlerin, Arnavutların, Yunanlıların kıyımları ile yollarda öldürülmüş, her türlü işkenceden geçirilmiş, kadınlarımızın ırzına geçilmiştir. Bu 11 milyondan İstanbul’a varabilen yalnızca 6 milyon Türk’tür. Geri kalan soykırıma uğratılmıştır.
Büyükbabam Selanik Siyasal Bilimleri bitirmişti. Anneannem ise Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunuydu.
Çocukluğum anneannemin anlattığı Yunan ile Bulgaz kıyımlarını dinlemekle geçti.
Bugün Yunanistan denilen bu topraklara her gidişimde üreğime hançer sokulur.
Bugün Yunan tavernalarında tabak kırıp, göbek atan Türkleri görünce varlığımdan utanırım.
Şimdi yine eski Türk topraklarını yüreğim hançerli olarak geziyorum.
Başlangıç olarak size Yunanistan ile ilgili derlemeleri sunarak başlayacağım.
Yunanistan ya da tüzel adı ile Helen Cumhuriyeti (Eliniki Dimokratia).Geçmiş adı ise Ellas imiş. Yunanistan’ın komşuları; Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan ile Makedonya Cumhuriyeti’dir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünü yitirmesiyle, 1831 yılında büyük yayılmacı devletlerinin de yardımıyla Türkiye yönetiminden çıkarak kurulan 28 yeni devletten biridir.
Yunanistan adı, “İyonya bölgesi” olarak tanımlanan İzmir, Aydın, Manisa, Muğla illerini kapsayan toprakların Türkçe söyleniş biçiminden gelmiştir.
Orta Çağ’da Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu, sonra Osmanlı Devleti dönemlerinde Romalı, ayrıca “yerleşik düzen kişisi” anlamına gelen Rum adı kullanılmıştır. Bu ad bugün daha çok Kıbrıs’nın güneyi, İstanbul ile Ege’deki Yunan asıllı toplumu tanımlar. Yunanistan’da yaşayanlara Yunanlı demek yanlıştır. Onlara Helen demek doğrudur. Aslına bakılınca, yalnız Batı Anadolu’ya “Yunanistan” denilebilir. Ancak bu geçmişte kalmış, geçen binlerce yıldır burası bir Türk toprağıdır.
Yunanistan, 1981’den beri Avrupa Birliği, 1952’den beri NATO, 1961’den beri OECD, 1995’ten beri Batı Avrupa Birliği ile 2005’den beri Avrupa Uzay Ajansı üyesidir. Atina ülkenin başkenti; Selânik, Patras, Kandiye, Volos, Yanya, Yenikent, Kavala ile Vodina ülkenin diğer büyük kentleridir.
Batısında İyon Denizi, güneyinde Akdeniz, doğusunda ise Ege Denizi ile çevrili olan Yunanistan’ın yaklaşık 3000 ada ile kayalığı vardır. Bu adaların tümü de Türklerden almıştır. Bu adalardan 227’sinde yerleşim olup, yalnızca 78’inde 100 kişiden çok kişi yaşamaktadır.
Yunanistan’ın 1935 kilometre uzunluğunda kara sınırı vardır;Türkiye ile 203 km (kara sınırı 203, deniz ile birlikte, Trakya’dan Rodos’a dek 931 km deniz sınırı), Arnavutluk ile 282 km, Bulgaristan ile 494 km,Makedonya Cumhuriyeti ile 228 km.
Deniz sınırları ise adalar ile birlikte 15,021 kilometredir. Ege Denizi’nde kıyısı bulunan iki devlet olan Türkiye ile Yunanistan’ın karasuları 6 deniz milidir. Bu kara suları Türkiye ile Yunanistan arasında soruna neden olmaktadır.
Yunanistan’da baskın iklim büyük ölçüde Akdeniz iklimi’dir. Yazları sıcaklık ortalaması 26 °C – 28 °C ‘dir. Kışlar çok sert geçmez, ancak yüksek kesimler kış boyunca kar alır. Yüzey biçimleri ise çok yüksek olmayan dağlardan oluşan oldukça engebeli topraklardır.
Ülke’nin en yüksek yeri Eski Yunan Anıztanması-anıztanma-mitolojisi’nde tanrıların evi olduğu söylenen Olimpos Dağı’dır (2,917 m). Bunu 2,457 metre ile Parnassos Dağı izler. Ülkenin bu denli engebeli olmasının Yunan Anıztanması-anıztanma-mitolojisi’ndeki açıklaması ise tanrıların dünyayı yaratırken toprağı eleyip eleyip, Yunanistan’ın ise kalan tortulları fırlatıp savurması ile oluştuğu yönündedir. Yunanistan ayrıca 1. derece deprem kuşağı üstünde yer alır. Kuzey Andolu Kırığı Selanik’te saçaklanarak son bulur.
Alçak bölümler bitki örtüsü bakımından yoksul olup, tek mevsimlik bitkiler yetişir. Ülkenin orta ile güney kısımlarında Akdeniz iklimi’nin simgesel bitki örtüsü bodur bitkiler egemendir. Dağlık bölgelerde ise ormanlar yer alır. Ormanlar ya da korular ülkenin yaklaşık yüzde 50’sini kaplar.
Yunanistan’da en çok konuşulan dil, tüzel dil olan Yunancadır. Yunanca, çeşitli ağızlarıyla konuşulur. Bunun yanında, ülkede Türkçe, Arnavutça, Ladino, Megleno-Rumence, Bulgarca, Makedonca, Ulahça da ülkede konuşulan dillerdendir.
Yunanistan’ın 2013 yılı çoğunu 11 milyon kişidir. Yunanistan’da başlıca azınlıkları Makedonlar 250 bin kişi, Tosk Arnavutları 222 bin kişi, Ulahlar 209 bin kişi, Pontuslu Rumlar 202 bin kişi. Arvanitika Arnavutları 152 bin kişi, Türkler 150 bin kişi, Pomaklar 50 bin kişi, Suidî Araplar 30 bin kişi, Farslar 10 bin kişi, Afrikalılar 6,1 bin kişi oluşur.Yunan çoğununun giderek yaşlanmaktadır. Ülke genelinde yaşa göre çoğun dağılımı şöyledir;0 – 14 yaş yüzde 15 (erkek 828,585; kadın 779,902), 15 – 64 yüzde 67 (erkek 3,580,079; kadın 3,574,788), 65 yaş üzeri yüzde 18 (erkek 815,247; kadın 1,022,926).
Çoğalma oranı yüzde 0,19, yıllık doğum oranı binde 9,72, ölüm oranı binde 10,15, bebek ölümleri binde 5,53. Ortalama yaşam süresi; kadınlarda 81,8 yıl, erkeklerde 76,6.
Yunanistan’da okuyup yazma oranı yüzde 97,5’tur. erkeklerde yüzde 98,6, kadınlarda yüzde 96,5.
Yunanistan’da büyük kentlerin çoğunu; Atina 3,2 milyon, Selânik 980 bin, Patras 217 bin, Kandiye 190 bin, Volos 152.
Yunanistan’da Oturan Toplumlar; yüzde 93 Yunan, yüzde 5,5 Diğer.
Yunanistanda inançlar; Hıristiyan Ortodokslar yüzde 98, Müslüman yüzde 1,3, diğer yüzde 0,7
Toplumun büyük çoğunluğunu etnik Yunanlar’dan oluşur ,9,555 milyon kişi. Yunanlar büyük bir çoğunlukla Ortodoks’dur. Toplumun çoğunluğu Türkiye ‘den 1924 ile 1955 değiş tokuş sonucunda göçen Rum çoğundan oluşur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, 1924 öncesi, Yunan Krallığı’nın çoğunu 2 milyonun altındaydı. Kaldı ki bunun çoğu Yunanlaşmış Arnavutlar diyesim, Arvanitler oluşturuyordu.
Buna 1,5 milyon dolayında Anadolu Rum’u eklendi. Anadolu’dan göçen Rumlar daha çok Batı Trakya ile Teselya’ya yerleştiler. Anadolu’dan gelenler çok çocuk yaptılar. Öyle ki, çoğun artışıyla eski Arvanit/Yunan çoğununu geride bıraktılar.
Ayrıca Karaman’da yaşayan Ortodokslar da değiş tokuş sırasında Yunanistan’daki Müslüman Türklerle Değiş tokuş sırasında değiştirilmiştir. 1923 Lozan Antlaşmasına ekli protokol hükümlerince Türkiye’de yaşayan yaklaşık 193.000 Karamanlı Türk, Rum sayılarak zorunlu çoğun değişime sokulmuşlardır
Yunanistan’daki tek tüzel dil Yunanca’dır. Çağdaş Yunanca, Toplum Yunancası ya da Yunanca söylenişiyle Demotiki 1976’dan beri Yunanistan’ın ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüzel dilidir. Yunancanın (Elinika) 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Hint-Avrupa dil evgili içinde olduğu varsayılır. Eskil Yunanca Klâsik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır. Çağdaş Yunanca Eskil Yunanca’dan oldukça değişik olmakla birlikte köken olarak ona dayanır. Yunanca, Yunan Alfabesi kullanılarak yazılır.Türkçe’de Batı trakya bölgesinde azınlık dili olarak konuşulmaktadır. 1976’da Demotiki tüzel dil biçimine getirildi böylece okul, tüzel orunlarda, evlerde konuşulan dilin bir olması sağlandı.
Yunanlar’ın uzun yıllar değişik ulusların baskısı altında kalmaları ya da başka ulusları yönetmesinden dolayı, dilleri bu ekinlerle büyük ölçüde etkileşime girmiştir.