EKSTRA: Saldırı etkiledi

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve son olarak 32 kişinin öldüğü açıklandığı patlama sebebiyle Borsa İstanbul yüzde 1,78 düştü, dolar 2,69 liraya yükseldi. Çin’in elindeki altınların beklentilerin altında kalması ve FED’in faiz artışına gideceği beklentisiyle altının ons fiyatı son beş buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesindeki patlamanın yol açtığı endişelerle Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 1,5’i aşan değer kaybı, hisse senetleri piyasasını baskılarken, patlamanın jeopolitik riskleri tekrar gündeme getirmesi ile endekste satışlar hızlandı. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, dün ilk seansı yüzde 1,21 kayıpla tamamladıktan sonra kayıplarını artırarak gün içinde yüzde 1,94 kayıpla 81.212,38 puandan işlem gördü. Gün sonunda BIST 100 endeksi yüzde 1,78 düşüşle günü 81.319,97 puandan kapattı.

Analistler küresel piyasalarda doların sert değer kazanmasına ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarının yaklaşmasına ve sınırdaki hareketliliğe karşın yeni hükümetin kurulma sürecinin henüz netleşmemiş olmasının TL’deki baskının daha sert yaşanmasına neden olduğunu belirttiler. Türkiye piyasalarının son açık olduğu 16 Temmuz Perşembe günü 2,65’in hemen altında işlem gören ve dün güne 2,66 civarında başlayan dolar/TL saat 18.10’da 2,6965/2,6960 seviyesinde işlem gördü. Bir bankanın döviz masası müdürü, “TL’nin bugün en çok değer kaybeden para birimi olması şaşırtıcı değil. Suruç patlaması ister istemez sınırdaki jeopolitik endişeleri yeniden gündeme getirdi. Seçimler sonuçlanalı neredeyse iki ay olmasına karşın henüz erken seçim ihtimalinin tam olarak ortadan kalkmamış olması yakın gelecekte bizi bekleyen ABD Merkez Bankası faiz kararı gibi küresel ya da benzer jeopolitik gelişmelere karşın hazırlıklı olma ihtimalimizi azaltıyor.” dedi.
Türkiye piyasalarının resmi tatilde olduğu Ramazan Bayramı döneminde ABD’den gelen güçlü veriler doların küresel bazda değer kazanmasına ve dolayısıyla TL’nin değer kaybı ile yeni haftaya başlamasına sebep oldu. Geçen hafta ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in faizlerin bu yıl kademeli olarak artırılabileceğine yönelik açıklamaları ve dolar endeksinin 98,06 ile son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının etkisiyle altının onsu sert düşüşünü sürdürdü. Haftanın ilk işlem gününde uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.133,70 dolardan başlarken, FED etkisinin devam etmesine ilave olarak Çin piyasasında gerçekleştirilen 5 tonluk altın satışı ve Çin’in beklentilerin altında altın rezervi tuttuğunu açıklaması altın fiyatındaki düşüşe ivme kazandırdı. Gün içinde 1.073,40 dolar ile Şubat 2010’dan bu yana en düşük seviyesini gören altının ons fiyatı, gün içinde 1.115 dolar düzeyinde işlem gördü. Altının gram fiyatı ise 97,86 liradan alıcı buldu.