BEŞİKTAŞ: Engelliler şikayetçi

Engelliler 8 belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, engellilerin hayata katılımını kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmadıkları iddiasıyla İstanbul’daki 8 belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, engellilerin hayata katılımını kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmadıkları iddiasıyla İstanbul’daki 8 ilçe belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Dernek üyelerince hazırlanarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan dilekçede, “şüpheli” olarak Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediye başkanlıkları gösterildi.

“Değişen bir şey yok”

Türkiye’de 10 yıl boyunca AB ile uyum çalışmaları çerçevesinde ve anayasal ölçütlerin tüm mevzuata yaygınlaştırılması amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığı kaydedilen dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:

“Ancak tüm bu düzenlemeler, ülkemizde bir engellinin günlük yaşamında hiçbir değişim meydana getirmemiştir. Zira kamu kurumları hala engellilerin erişimini sağlamak için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, 1 Temmuz 2005’te çıkan 5378 sayılı Engelliler Kanunu’yla erişilebilirlik için Türk Standartları Enstitüsü standartlarını uygulama zorunluluğu getirmiştir. Bu düzenlemelerin yapılabilmesi ve eski uygulamaların doğru bir şekilde düzenlenmesi için de konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına 7 yıl süre verilmiştir. Ancak 7 Temmuz 2012’de 7 yıllık sürenin dolmasına birkaç gün kala milletvekillerinin verdiği önerge ile gerekli tedbirlerin alınabilmesi gerekçesiyle süre 3 yıl daha uzatılmıştır. Bugün o uzatma süresi de dolmuştur. Ancak uzatmaya gerekçe olan gerekli tedbirler hiçbir şekilde alınmamıştır. Geçen 10 yıla rağmen maalesef hala değişen bir şey yoktur.”