EKSTRA: Tercih telaşı

Ögrenciler stratejik olarak hazır mı? hazırlanmış bir tercih listesi ile seceneklerınızı netlestırırsınız

LYS’nin heyecanla beklenen sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, bir adayın sınava hazırlık sürecinden ve sınav neticesinden çok daha fazla önem taşıyan tercih döneminin bu yılki startı da verilmiş oldu. İşte bu zorlu süreçte, kötü bir puanı bile doğru tercihle mucizeye dönüştürmenizi sağlayacak 15 püf noktası…
Tercih süreci bir adayın geleceğinin en önemli virajlarından ve zorlu maratonlarından biri. Profesyonel bir elden geçmiş olan ve yerleşmeyi etkileyen pekçok parametrenin gözönüne alınarak oluşturulduğu bir tercih listesi, çevresindekilerden daha düşük puan alan bir adayın, diğerlerinden çok daha iyi yerlere yerleşmesini sağlıyor.

Puanı değil başarı dilimini önemseyin: Tercih listesini düzenlerken bir sene önceye ait olan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu sizin için önemli bir rehber olacak. Ancak bilmelisiniz ki hiçbir zaman bu yılın puanlarıyla geçen yılın puanları birebir örtüşmeyecektir. Artan kontenjanlar, son sınıftaki öğrenci sayısının azalması, baraj puanın düşmesi gibi farklılaşmalarla orta sıralarda yığılmalar olabileceğinden puanı baz almak yanlış sonuç verecektir. Tercih listenizi, başarı sırasını esas alarak düzenlemeniz daha sağlıklı sonuç verecektir.

Yatay Geçiş Sınavı Gerçeğini Unutmayın: Yatay Geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçmesidir. Birbirinden tamamen farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapılmamakta, ancak yüzde 80’e kadar benzer içerikteki bölümler arasında yatay geçiş yapılabilmektedir. Bu benzerlik üniversite kurulu tarafından belirlenir.

Sınava bir sene daha hazırlanmak da istemeyen adayların hayallerini ertelemeli olarak gerçekleştirmesi adına can simididir yatay geçiş sınavları. Yatay geçişler üniversiteler arasında yapılabildiği gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yurt dışındaki bir üniversiteden, yurt içindeki bir üniversiteye, örgün öğretimden açık öğretime, 2. öğretimden 1. öğretime, vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak da mümkündür. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönemi, önlisans okuyorsa ise 1. dönemi bitirmiş olması gerekir. Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmakla birlikte bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir. Hayalinizdeki mesleğe yakın çevrenizin örnekleri ya da telkinleri ile karar vermeyin. Kendi ilgi ve yeteneklerinizin, gelecekten beklentilerinizin farkına vararak meslek tercihinizi yapın.

Seçtiğiniz mesleğin iş imkanları üzerinde durun: İleride yapacağınız mesleğin iş imkanını iyi araştırın. Seçtiğim meslekten mezun olduğumda karşılaşacağım ortamda İyi bir kartvizit mi yüksek limitli bir kredi kartı mı sahibi olacağım, ofis işi mi hareketli bir iş mi, yoğun tempo mu standart mı, ekip çalışması mı bireysel çalışma mı sorularının cevabını bularak mesleğiniz iş imkanlarının yaşam ve kişilik standartlarınıza uygunluğunu ölçün.

Farklı puan türlerinin sıralaması: Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre karma sıralayarak oluşturun.

Seçtiğiniz mesleğe ait üniversiteleri web sayfalarından araştırın: Sadece meslek değil, hangi üniversitede okuyacağınız da en az meslek seçiminiz kadar önemlidir. İş hayatına atıldığınızdan birkaç yıl sonra iş başvurularınızda kendinize ne kattığınıza ve tecrübenize bakacak olmalarına rağmen bu tecrübeyi edineceğiniz ilk 5 yıl, işyerleri bitirdiğiniz okula bakacaklardır. Bu yüzden hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmanız gerekir. Bu konuda en faydalı ve güvenilir kaynağınız sık sık güncellenen, okulların internet sayfalar olacaktır. Eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan birkaç öğrenciyle, o bölümden mezun olanlarla görüşüp bilgi sahibi olabilirsiniz. Okurken göreceğiniz dersler, okulun fiziksel şartları, uluslar arası bağlantıları, barınma ve burs imkanları, ulaşım olanakları, mezunlara iş imkanı sağlayıp sağlamadığı gibi soruların cevabını bulduktan sonra üniversitenizi belirlemeniz en sağlıklı olanıdır.

Üniversite tercihinde bunlara dikkat!
Üniversite tercihinde bunlara dikkat!
Meslek ve üniversiteler belli olduğuna göre sıralamayı yapın: Tercih listenizde bölümleri, istek sıranızı bozmadan, yerleşmeniz zor olan bölümden kolay olana göre sıralayın.

Düşünmediğiniz tercihleri sırf tercih hakkınızı doldurmak için yazmayın: Kendinizi garanti altına almak için başarı sırası sizden çok geride olan, kazansanız bile kayıt olmayı düşünmediğiniz bir programa tercih listenizde yer vererek abartmayın.

Okulların özel koşullarını çok iyi inceleyin: Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok kriter yer alabilir.

Okul kodlarınızı birkaç kez kontrol edin: Tercih formunuza yazdığınız bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat ediniz. Pek çok aday kod hatası nedeniyle açıkta kalmakta veya istemediği bölümlere yerleştirilmektedir.