SİYASET: Partilere bakanlık tasnifi

Geçici Bakanlar Kurulu’na Meclis’teki tüm partilerden; oranlarına göre bakan alınacak

45 gün içinde hükümet kurulamazsa kurulacak geçici hükümette MHP ve HDP’ye üçer bakanlık düşüyor.

“HDP ile aynı cümle içinde bile olmak istemiyoruz” diyerek olası koalisyon formüllerine kapılarını kapatan MHP, 45 gün içinde hükümet kurulmazsa, Anayasa gereği kurulacak geçici hükümette HDP ile aynı kabinede yer alacak. Bu durumda AKP’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşecek.

Habertürk’ün ve T24ün haberine göre, Anayasa’ya göre TBMM Başkanlık Divanı oluştuktan sonraki 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamazsa ya da kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı’nın, TBMM Başkanı’na danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi gerekiyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısını, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine Meclis içinden veya dışından bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak ve geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecinde ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak.