TÜRKİYE: Askeri seçenekler…

Askeri seçenekler değerlendirildi. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı dün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapıldı ve 4 saat sürdü. Milliyet gazetesindeki bazı detaylar şöyle:
Toplantıya, kurul üyelerinin yanı sıra güvenlik bürokrasisinin önemli isimleri de katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sonrasında hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı’na vermişti. Yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümet göreve devam edeceği için dünkü toplantıya da, bazıları milletvekili sıfatını kaybetmiş hükümetin MGK üyesi bakanları katıldı. Ağustos’ta yapılacak Yüksek Askeri Şura’da da ordunun komuta kademesi önemli ölçüde değişeceği için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in de katıldığı son MGK toplantısı oldu.

Dünkü toplantıda, Gülen Cemaati ve bu cemaatle ilgili paralel yapılanmaları üzerinde duruldu. Hükümet, son bir ay içindeki gelişmeler üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Kobani’nin batısında Suriye topraklarında yer alan Cerablus bölgesinde güvenli bölge oluşturulması için hazırlık ve plan yapma talimatı vermişti. Toplantı, Türk askerinin Suriye’ye girmesi, IŞİD’e karşı silahlı mücadele gibi askeri seçenekler nedeniyle kritik bir önem kazanmıştı. Toplantı sonrasında yayınlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:

Muhtemel tehditler
– Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine müteallik hususlar etraflıca görüşülmüştür. Ülke güvenliğine yönelik muhtemel tehditler ile alınan ve alınacak tedbirler hassasiyetle değerlendirilmiştir.
– Halkımızın demokratik hassasiyet bilinci içerisinde ve yüksek oranda bir katılımla gerçekleşen 25’inci dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde ve seçim sırasında yaşanan hadiseler üzerinde durulmuştur.
– Milletimizin kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatarak ülke genelinde vatandaşlarımızın güvenliğini ve hayat hakkını ortadan kaldırmayı hedef alan terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizilmiştir.