TÜRKİYE: Vekillerin yemin günü

Yeni vekillerin yemin etmesiyle birlikte Meclis Başkanlığı seçimi için adaylık süreci de başlayacak. Meclis Başkanlığı seçimi, hükümet hesaplarında ilk hamle olacak.
İşte bazı detaylar:
TBMM’de bugün yapılacak milletvekillerinin yemin töreniyle Türkiye’nin 8 Haziran’dan bu yana gündeminde olan “koalisyon” arayışlarında en kritik viraja giriliyor. Meclis’in ilk birleşiminde hükümet arayışlarının akıbeti açısından da önemli ipuçları verecek Meclis Başkanlığı seçimi için adaylık süreci de başlayacak.

TBMM’nin 25. Yasama Dönemi, bugün düzenlenecek yemin töreniyle başlayacak. Genel Kurul’da ilk olarak eski başkan Cemil Çiçek, görevini en yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanı CHP Milletvekili Deniz Baykal’a devredecek. Devir teslim töreninin ardından Baykal TBMM’deki Atatürk Anıtı’na çelenk koyacak. Genel Kurul saat 15.00’te toplanacak ve yemin töreni başlayacak. Başkanlık Divanı’nda Meclis’in en genç 6 üyesi dönüşümlü olarak katip üyelik yapacak. Abdullah Öcalan’ın yeğeni, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da katip üye olarak kürsüde yer alacak.

TÖRENİ ERDOĞAN DA İZLEYECEK

Partiler arasındaki koalisyon temaslarında en önemli gündem maddesini oluşturan, muhalefetin “Anayasal sınırlarına çekilmeli” dediği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yemin törenini izleyecek. Erdoğan’ı, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla AK Parti Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu törenle karşılayacak. Erdoğan önceki Cumhurbaşkanları gibi Genel Kurul salonundaki Cumhurbaşkanlığı locasında yerini alacak. Yüksek yargı organlarının başkanları da Meclis’te olacak. Komuta kademesinin ise yemin törenini izlemesi beklenmiyor.