TÜRKİYE: Davutoğlu’ndan koalisyon planı

Ahmet Davutoğlu’nun aklında iki alternatifli koalisyon planı olduğu söyleniyor. İşte Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan AK Parti’deki son durumları kalema aldığı yazısından bazı detaylar:

Ak Parti yönetimi, “Nerede yanlış yaptık?”, “Kamuoyunun belli kesimleriyle diyalog ipleri hangi hatalar nedeniyle koptu?” sorularının yanıtlarını masaya yatırıyor.

Diğer yandan da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yakın çevresinin, “bağlayıcı olmadığını” belirttiği yoğun bir temas trafiği yaşanıyor.

Hemen belirtelim, Davutoğlu ve çevresinde eğer koalisyon çalışmaları bir sonuç vermez ve erken seçime gidilirse olası seçim kampanyalarında siyaset dilini revize etme anlayışı hakim olmuş.

“Muhalefet popülist bir söylem nedeniyle eleştirildi, ancak biz de siyaset dilini bürokratik dile feda ettik” özeleştirisi yapılıyor.
Muhalefet partilerinden hatırı sayılır birçok ismin Başbakan Davutoğlu ile görüşme kanalı kurduğu, CHP ya da MHP koalisyonu konusunda görüşlerini aktardıkları biliniyor.

İKİ ALTERNATİF

Davutoğlu’nun muhalefetin kendi arasında kuracağı bir koalisyonu ve Kılıçdaroğlu’nun MHP’ye yönelttiği, “Başbakan siz olun” gibi alternatifleri gerçekçi bulmadığı da kaydediliyor.

Gerçekçi iki koalisyon alternatifinin Ak Parti-CHP ya da Ak Parti-MHP olduğu görüşüne odaklanan Davutoğlu’nun bu tespiti TÜSİAD’ın muhalefet partileriyle yaptığı görüşmelerde iş dünyası tarafından da dile getirildi.