SİYASET: Baykal’dan açıklamalar

7 Haziran seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Dışişleri Konutu’nda görüşen CHP Antalya Milletvekilli Deniz Baykal merak edilen soruları bir tv programında yanıtladı.

Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtlayan Baykal’ın açıklamalarından bazı detaylar şöyle:
NEDEN KOALİSYON OLUŞTURMA ZORLUĞU YAŞANIYOR?
Bugün bizim Türkiye’de yaşadığımız koalisyon oluşturma zorluğu partilerin programlarından ötürü yaşanmıyor. 13 yıl boyunca muhalefet hükümetin politikaları karşısında belli angajmanlara girdiler.
Toplum artık tek partinin iktidarında devam etmesini istemdi. AKP 9 puan kaybetti.
CHP dışındaki 2 parti kazanç çıkardı.
KİMLİK HASSASİYETİ KOALİSYONU ZORA SOKUYOR
Görünen o ki kimlik hassasiyeti nedeniyle koalisyon kurması zor görünüyor. Bu noktada iktidarın yükleri var. Bu durumda ya iktidar kendi içinde hesaplaşma yapacaktır ki nedir onlar: Yolsuzluk soruşturması, çözüm sürecinin devam edip etmemesi, belli bir noktaya bağlanması.
YOLSUZLUK SORUŞTURMASINI KOALİSYON ENGELLEYEMEZ
Yolsuzluk konusunda Meclis’te atılacak adımlar siyasi parti guruplarının ya da hükümetin kararıyla belirlenecek bir durum değildir. Milletvekillerinin kendi vicdanlarıyla karar verecekleri bir durum. Bunun gündeme gelmesi koalisyonla bir ilgisi yok.
CUMHURBAŞKANI ERKEN SEÇİM KARARI VEREBİLİR Mİ?
Erken genel seçimi sayın Cumhurbaşkanı koalisyon oluşmazsa doğal bir sonuç olarak görüyordu. Bugünkü konuşması daha farklı. Türkiye’de bir seçim yapıldı ve bir dağılım yapıldı. Seçim telaşıyla geldik Haziran’ın ortasına. Koalisyon çabası arkasından gelecek bir erken seçim 2015’i kaybeder. Yeni bir seçimin olumlu sonuç doğuracağı da kesin değil.
CUMHURBAŞKANI’NIN MECLİS BAŞKANI’NA DANIŞMASI GEREKİYOR
Anayasa erken seçimi belli şartlara göre veriyor. 45 günü içinde 2 ayrı hükümet kurma girişimi başarısız olursa o takdirde Cumhurbaşkanı’nın Meclis Başkanı’na danışarak erken seçim kararı alma hakkı var. Seçim erken seçimin rövanşı haline gelmemeli.