TÜRKİYE: 37 hakim-savcı meslekten ihraç

2012 yılında gerçekleştirilen avukatlıktan hakim savcılığa geçiş sınavında kopya çektikleri tespit edilen 37 hakim-savcı, meslekten ihraç edildi.
İşte bazı detaylar:
Ankara’da, 6 Mayıs tarihinde 1500 kişinin katıldığı ‘Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı’ ve memurlar.net formunda yazışan üyelerin soruların sızdığı iddiası gündeme gelmişti.Sınava girip kazanan 73 hâkim ve savcının atamasının yapıldığı belirlenmişti. Hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavında kopya iddiaları üzerine önce soruşturma başlatılmış, ardından takipsizlik kararı verilmişti. Ancak 17 Aralık sonrası süreçte bu takipsizlik kararı kaldırıldı ve dosya yeniden açıldı. Sınava giren dört evli çiftin birbirine yakın yüksek puanlar alması, aynı büroda çalışan avukatların yüksek puanlar çıkarması kopya iddialarını güçlendirmişti.

Ankara Başsavcılığı, 2012 yılında Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavında kopya çekilmesine ilişkin soruşturma dosyasını, “Şüphelilerin bir kısmının halen görevde olan hakim ve savcıdır” diyerek görevsizlik kararı ile HSYK’ya gönderdi. Soruşturma kapsamında, sınavdan 80 ve üzerinde puan alan 111 kişiye ait kitapçık ve cevap anahtarlarını inceleyen bilirkişiler, “58 adayın kopya çektiğini” tespit etti.. Soruşturma kapsamında 2 ayrı bilirkişi raporu alındı.