BEŞİKTAŞ: Etiler’e Katarlı atağı

47 müteahhitin talip olduğu Etiler’deki Petrol Sitesi’nin dönüşümünü Katarlı QT Holding yapacak. QT, 250 milyon $ yatırımla siteye çarşı, ticari alan ve sağlık merkezi ekleyecek.
Akşam ve Vatan gazetesinde yer alan haberden detaylar şöyle:
İstanbul’da şehir merkezinde yer alan büyük konut siteleri, son yıllarda kentsel dönüşüm için müteahhitlerin radarına girdi. Şehir merkezinde arsa bulmakta zorlanan müteahhitler, bu tip büyük sitelere yönelerek, hem prestij projeleri geliştirmek hem de kentsel dönüşüme adım atmak için yoğun rekabet ediyor. İlk olarak Etiler’deki Uçaksavar sitesinin Teknik Yapı ile anlaşma imzalaması üzerine gözler bu sitelere çevrilmişti. Bölgedeki değerli sitelerden Petrol Sitesi, Katarlı QT Holding ile anlaştı.

47 talip vardı

İstanbul Etiler’de yaklaşık 50 yıl önce 34 bin metrekarelik alanda inşa edilen Petrol Sitesi’nde toplam 364 hak sahibi bulunuyor. Kentsel dönüşüm için uzun süredir çalışmalar yapan siteye 47 müteahhitten dönüşüm için talep gelmişti. Site yönetimi, bu 47 firma arasından eleme yaparak, sayıyı 3’e indirdi. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan genel kurulda, hak sahipleri bu 3 firmayı oylayarak, yüzde 90’ın üzerinde oranla Katarlı QT Holding’i seçti. 2014 yılında Türkiye’ye giren QT Holding’in merkezi İstanbul’da bulunuyor ve yönetim kurulu başkanlığını Katarlı Profesör Abdullatif Al Meer yapıyor. QT Holding’in projeyi yürütecek şirketi QT Real Estate 4 milyon lira sermaye ile Haziran 2014’te faaliyetlerine başladı. Şirketin Türkiye’de gayrimenkul dışında elektrikli Otomobil, finans ve gıda alanında çalışmaları var. Gayrimenkulde ise 2 milyar dolara yakın yatırım hedefliyor.

QT Holding Başkanı Abdullatif Al Meer, “Kentsel dönüşüm ve gayrimenkul sektöründeki Avrupa’daki deneyimimiz ve birikimimizi Türkiye’ye aktarmak için çok iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim. Bu önemli lokasyon ile bütünleşecek, uluslararası prestije önem veren bir proje hazırladık. Global yatırımcılar projeye büyük ilgi gösterecektir. QT Holding olarak Türkiye’de önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

1.5 yıl görüştü

VATAN’a konuşan QT Real Estate Operasyon Direktörü Gökhan Alkan, şirketin Petrol Sitesi ve gayrimenkul sektörüne yönelik hedeflerini açıkladı. Petrol Sitesi’nin dönüşüm faaliyetlerine 1.5 yıl önce dahil olduklarını ifade eden Alkan, süreci şöyle anlattı: “Önce site sakinlerinin nasıl bir proje istediklerini ve talepleri dinledik. Bu talepleri doğru aktarabilmek için Fransa’dan mimarımızı davet ettik. Toplantılar sonucunda ortaya çıkan konsept projelerin sunumları site yönetimine yapıldı. Site yönetimi, 3 firma üzerinden genel kurula giderek kendi yaptığı oylamada bizim projemizi ve teklifimizi kabul etti. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuracağız. 1 yıllık izin sürecimiz olacağını düşünüyoruz. Sürecin tamamlanmasının ardından 3 yıllık inşaat süresi öngörüyoruz.”

Konut sayısı 500’ü geçer

250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek projede konutun yanı sıra ticari alanlar, Çarşı ve sağlık merkezinin bulunacağını anlatan Gökhan Alkan, “Bölgede yaptığımız araştırmalar sonucunda mimarımız Anthony Bechu, konsept projesini hazırladı. Uluslararası prestije sahip olacak ve yabancı yatırımcılara da hitap edecek, çevreci, akıllı ve lüks bir proje hayata geçireceğiz. Sitede 364 hak sahibi bulunuyor, konut sayısı da bu maliklerin taleplerine göre değişecektir. İstanbul’un en kıymetli noktalarından birinde yer aldığımız için metrekare fiyatımız da bölgedeki projelerden aşağıda olmayacak. Fiyat ve konut sayısı inşaat başladığında netleşecek” diye konuştu. Projenin 500 konutu geçeceği tahmin edilirken, fiyatlar bölgedeki projelerde metrekare 20 bin lirayı aşıyor.VATAN