TÜRKİYE: Çalışan anneye 3 ilde destek

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK) AB destekli, 0-24 aylık çocuk sahibi annelere 36 aya kadar aylık 300 euro hibe destek sağlayacağı ’Evde Çocuk Bakımı Projesi’ne başvurular, 25 Haziran’da başlıyor. Proje üç pilot ilde uygulanacak. Başvurular ise 25 Haziran itibari ile yapılmaya başlayacak,
İşte detaylar:
SGK’nın AB fonu desteğiyle uygulayacağı, çalışan annelerin iş hayatına devam etmesini sağlamak amacıyla yürüteceği ’Evde Çocuk Bakım Projesi’ üç pilot ilde uygulanacak. Antalya, İzmir ve Bursa’da toplam 5 bin çalışan anneye çocukların bakımı için aylık 300 euro hibe destek verilecek. Proje için başvurular ise sgk.gov.tr adresi üzerinden 25 Haziran tarihi itibariyle başlanacak.

Ülkemizde kadın çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle anne olan kadının iş hayatından çekildiğini belirten Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, ev hizmetleri sektöründe kayıtdışı istihdam oranının ise yüzde 96 olduğunu kaydetti.

Projenin 0-24 ay aralığında çocuk sahibi ve sigortalı çalışan, iş hayatına geri dönecek veya yeni girecek anneleri kapsadığını belirten Selim Erol, “Çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin amacıyla geliştirilen proje, Antalya, Bursa ve İzmir’de uygulanacak. Aylık yaklaşık 300 euro hibe desteği sağlanacak. Çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 euro olacaktır” dedi.