SİYASET: Yüzyılın projesi

CHP, ‘Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi’nin tanıtımını yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP’nin vizyon projesi kapsamında günler önceden duyurduğu ve yüzyılın projesi olarak adlandırdığı çalışmayı açıkladı.

Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşması şöyle;

* 4 ayaklı bir seçim bildirgemiz var. 1. ayakta 1. sınıf demokrasiyi öngörüyoruz. Demokrasiyi içselleştiren bütün ülkelerde kişi başına gelir 30 bin dolarla 65 bin dolar arasında değişiyor.

* Biz de ilk düğmemizi doğru ilikledik. Stratejimizin 2. ayağı rekabetçi ve güçlü bir ekonomi. Üreten bir Türkiye, katma değeri yüksek ürün üreten bir Türkiye istiyoruz. Stratejimizin 3. ayağında ürettiğini hakça bölüşen bir toplum istedik. Bunun yolu güçlü bir sosyal devletten geçiyor.

– Gösterimde, Türkiye’nin konumuna dikkat çekildi, proje Merkez Türkiye olarak anons edildi. Proje 2020 yılında başlayacak etap etap büyüyecek 2035 yılında tamamlanacak.

– Projeyle, Türkiye Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki köprü konumunu kullanarak üretim merkezi haline gelecek.

– Merkez Türkiye projesiyle 2 milyonu aşkın kişiye istihdam sağlanacak.

-Merkez Türkiye projesinde Türkiye’nin limanları ve demir yollarıyla Türkiye’de üretilen ve paketlenen ürünler dünyaya Türkiye’den yayılacak.

– İşsizlik yüzde 5’in altına inecek. Ortalama büyüme hızı yüzde 6 olacak.

– Merkez Türkiye projesinde Türkiye’nin limanları ve demir yollarıyla Türkiye’de üretilen ve paketlenen ürünler dünyaya Türkiye’den yayılacak.

Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“YÜZYILIN PROJESİ DİYORUZ ÇÜNKÜ…”

* Bu projeye yüzyılın projesi dememizin anlamı bu. Eğer biz gücümüzü kullanırsak coğrafyanın bize verdiği avantajları kullanırsak Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi olacaktır. Sadece ve sadece ekonomik büyüme projesi değil, barışın da projesi. Kültürler, kentler hepsi entegre olacak.* Merkez Türkiye Türkiye’nin kalbini Megakent oluşturucak.

PROJENİN MALİYETİ VE GELİRİ

* Maliyeti 200 milyar dolar olacak. 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleştirecek.

* Bu proje ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık bir katkı sağlayacak.

* Sadece Türkiye’nin içine yönelik değil Küresel Ekonominin büyümesine katkı veren en önemli projelerden biri.

* Stratejimizin 4. ayağı liyakat esasına dayanan sağlıklı, tutarlı bir devlet yapılanması.