BEŞİKTAŞ: Mustafa Aslıer anısına

Beşiktaş’ta Ustalara Saygı etkinlikleri kapsamındna 4 Mayıs günü, geçtiğimiz haftalarda kaybedilen Prof. Dr. Mustafa Aslıer anısına düzenlenecek. “Ustalara Saygı” etkinlikleri, 4 Mayıs Pazartesi akşamı uzun yıllar Beşiktaş ilçesinde yaşayan, geçtiğimiz haftalarda 90 yaşında vefat eden Prof. Dr. Mustafa Aslıer için gerçekleştirilecek.

Mustafa Aslıer hakkındaki bazı detaylar:
Prof. Dr. MUSTAFA ASLIER

1926’da Kırcaali’de (Bulgaristan) doğdu. 1949’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1950-1953 yılları arasında grafik resim öğretmenliği yapan sanatçı uzmanlık eğitimi için devlet bursuyla gittiği Almanya’da Münih Üniversitesi Grafik Sanatlar Akademisi’nde öğrenimine devam etti. 1953-1954’te Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde tipografi dalında çalıştı. 1954 te girdiği Stuttgart Güzel Sanatlar Okulundan 1957’de diploma aldı. Bir yıl Münih, Düsseldof, Köln, Viyana, Paris ve Amsterdam müzelerinde incelemeler yaptı. Türki­ye’ye dönünce resimleriyle kısa sü­rede tanındı. Yurda dönüşünde 1982 ye kadar Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü başkanlığı ve okul yönetici­liği görevlerini bir arada yürüttü. 1963-71 arasında bölüm başkanı, 1971-77 arasında okul müdürü olarak çalıştı.Kendi adına bir atölye kurup geliştirdi ve öğretim üyesi olarak çalıştığı okulun baskı­resim atölyesini, bir kaynak atölye­ye dönüştürerek, özellikle genç kuşak sanatçıları arasında özgün baskının yayıhp benimsenmesine büyük katkıda bulundu. Zaman zaman yazılarıyla, bu daim kavram­larını da benimsetme yolunda çaba gösterdi. Uzun yıllar İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda çalışmalarını sürdüren sanatçı 1982-1986 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Emekli olduğunda Marmara Üniversitesi Güzeml Sanatlar Fakültesi dekanı olarak görev yapıyordu.

Yurt dışı ilk sergisini 1958’de Almanya’da (Stuttgart), yurt içinde ise 1959’da İstanbul’da açtı. 1962’den bu yana yurt dışında açılan Türk sanatı sergilerine katıldı. Yugoslavya, İsviçre, İtalya, Fransa, Japonya, Almanya ve Norveç gibi ülkelerde açılan uluslararası grafik sergilerinde ve bienallerde, Türkiye’yi temsil eden sanatçılar arasında yer aldı. Gravür sanatçısı olarak tanınan Aslıer, kendine özgü bir stilizasyon anlayışı içinde geometrik formlara uygulanan resimlerinde yöre konularını simgesel öğelerle birarada kullanır. Figüre, resimlerinde, öğretici ve uygulamacı olarak önemli katkılar getirdi.

Mustafa Aslıer gravür sanatçısı olarak tanınır. Kendine özgü bir stilizasyon anlayışı içinde, geometrik formlara uygulanan resimlerinde yöresel konuları, simgesel ögelerle bir arada kullanır. Figür, resimlerinde başlıca konu eksenini oluşturur. Türkiye’de özgünbaskı tekniklerinin gelişmesinde, öğretici ve uygulamacı olarak önemli katkıları olmuştur.

ÖDÜLLER

• İtalya Ugo Carpi Uluslararası Gravür Sergisi (Bronz Madalya, 1971

• Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. kuruluş yıldö­nümü Sergisi, Başarı Ödülü, 1973,

• Dev­let Resim ve Heykel Sergisi, Başarı Ödülü, 1974