TÜRKİYE: İşçi emeklisine zam

Hükümetin çıkardığı Torba yasada işçi emeklisi için de yenilik bulunuyor. Prim borçlularına yapılandırmadan sildirmeye, annelere tanınan haklardan sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin iyileştirmesine kadar birçok düzenleme yürürlüğe girdi. Yaklaşık 6 milyon işçi emeklisini yakından ilgilendiren maaş artışları önümüzdeki Temmuz ayında gerçekleşecek. İşçi emeklileri hem seyyanen zamdan hem de Temmuz ayında verilecek enflasyon zammından yararlanacak. İşte Torba yasalardan işçi emeklileri için çıkan yenilikler şöyle:

SEYYANEN ZAM VAR
Maaşları bin lira ve altında olanlara zam 100 lira olarak verilecek. Maaşı bin liranın üzerinde olanların ise ücretleri bin 100 liraya tamamlanacak. Örneğin maaşı bin 10 lira olan bir emekliye 90 lira zam verilerek, aylığı bin 100 liraya tamamlanacak.

ENFLASYON MAAŞA YANSIYACAK
Yine işçi emeklileri Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon miktarı kadar zam alacak. İlk üç ayda oluşan enflasyon yüzde 3.03 olarak açıklandı. Bunun üzerine 3 aylık enflasyon daha eklenecek. Uzmanlar 6 aylık enflasyonun yüzde 5’in üzerinde oluşacağını tahmin ediyor. Enflasyon zammı, seyyanen zamdan bağımsız olarak ödenecek.