TÜRKİYE: Doğum yardımı değişiyor

Çocuk sahibi olanlara devletten destek geliyor. Aile Paketi de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İşte haberle ilgili bazı detaylar:
Buna göre çocuk yapan ailelere, çocuk sayısına göre devlet altın parası ödeyecek. Yasaya göre; Türk vatandaşlarına, diri doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak olan Bu yardım Türk insanları olan anne ya da babaya, her ikisi de Türk insanları ise anneye yapılıyor. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi’nde bulunan nüfus kayıtları esas alınacak. Bunun üzerine üç çocuk sahibi olan bir ailenin alacağı nakit ise bin 300 lirayı bulacak.

ARTABİLİR

Bu miktarı isterse devlet artırabilecek. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

Bahsi geçen ödemelerin usulünü ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı belirleyecek. Bahsi geçen yardımdan gurbetçi aileler de yararlanacak. Şayet anne babadan birisi yabancı uyruklu ise yardım Türk insanları olana verilecek.

YARIM GÜN ÇALIŞACAK

Aile Paketi’nin ikinci seviyesinde ise annelerin çocuk sayısına göre; ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olmak üzere yarım gün çalışma fırsatı olacak.

Bahsi geçen dönemlerde yarım maaş iş yerinden, kalan kısım ise İş-Kur’dan alınacak.
Memurlar ise çocuk sayısı ne olursa olsun, bu hakkı 6 ay olarak kullanabilecek.

OKULA KADAR HAK

Evlat edinilmesi halinde ücretli ve bedava doğum izinlerinden yararlanılacak.
Prematüre doğumlarda annelik izin hakları dokuz aya göre (40 hafta) tertip edilecek . n Doğumda babalar için verilmekte olan 3 günlük izin 5 güne çıkarıldı.

Anne eğer isterse çocuğu ilkokula başlayana kadar demek oluyor ki 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkına sahip olacak.

One comment
  1. bukanun nicin daha evvel cikmadida secime yakin cikiyor CHP bayramda ikramiye dagiticam dedi nerde bulucak bukadar parayi dediler peki bunlar nereden bulucak bukadar parayi secim yatirimi bu secimden sonra oyuna getirip keserler bunu

Comments are closed.