TÜRKİYE: HDP’nin vaatleri

HDP, Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, seçim bildirgesini açıkladı. HDP’nin seçim vaatleri arasında; asgari ücretin bin 800 liraya yükselmesi, gençlere 200 lira destek, eş başbakanlık gibi maddeler var.

AK Parti ve CHP’nin ardından Halkların Demokratik Partisi de (HDP) seçim bildirgesini açıkladı.
12 başlıktan oluşan bildirgede ekonomi alanındaki vaatlerin yanı sıra; eğitim, askerlik ve yönetim sistemine yönelik vaatler de dikkat çekiyor.

Gençlere 200 TL – Buna göre HDP, iktidar olması durumunda 15-25 yaş arasındaki tüm gençlere 200 TL iletişim ve ulaşım yardımı verecek; sınavlar, YÖK ve öğretim ücretleri de kaldırılacak.

Kadın bakanlığı – Kadınların sorunlarıyla ilgilenecek bir kadın bakanlığı kurulması, 8 Mart’ın kadınlara tatil olması da HDP’nin seçim vaatleri arasında.

Eş başbakanlık sistemi – Bildirgede yönetim sistemine ilişkin vaatler de bulunuyor. Başkanlık sistemine karşı olunduğu bir kez daha belirtilirken, eş başkanlık sistemi bulunan partilerin iktidara gelmeleri durumunda eş başbakanlık sistemi ile devam etmesini sağlayacak düzenlemenin yapılacağı belirtildi.
Asgari ücret bin 800 lira – HDP ayrıca asgari ücret ve en düşük emekli maaşını bin 800 liraya yükseltecek.
Cemevleri ibadethane olacak – Din ve inanç özgürlüğüne vurgu yapılan bildirgede cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanması da var.
Zounlu askerlik kalkacak – Ayrıca vicdani ret, anayasal bir güvence olarak tanımlanacak ve askerlik yerine kamu hizmeti yapılabilecek.