SAĞLIK: Akıllı sistem geliyor

112 Acil Servis’te ‘akıllı ambulans’ sistemine geçiliyor. Adres tarifi dönemi bitecek, olay yeri cep telefonu sinyalinden belirlenecek. 12 saniye içinde ambulansa yol vermeyen ve ambulansı arkadan takip eden sürücülere ceza kesilecek.

Sağlık Bakanlığı, hayat kurtaran 112 Acil Servis ambulanslarında yeni sisteme geçiyor. Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), Türkiye’de akıllı ambulans dönemini başlatacak. 12 saniye içinde ambulansa yol vermeyen ve ambulansı arkadan takip eden araçlar ön ile arka kameralar sayesinde belirlenerek sürücülerine ceza kesilecek. Ambulansın gittiği hastanın ve vakanın tıbbi özgeçmişi, olay yerine varmadan çıkarılacak. Ambulans çağrısı cep telefonundan yapıldıysa adres istenmeyecek, telefondan konum belirlenerek en yakındaki ambulans olay yerine sevk edilecek.

10 DAKİKADA OLAY YERİNDE

112 Acil Servis ambulanslarıyla ilgili yeni düzenlemeleri anlatan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, akıllı ambulans sistemini bu yıl sonunda uygulamaya başlayacaklarını söyledi. Ambulansların şehir içinde en geç 10 dakika, köylerde ise 30 dakikada vakaya ulaşmasını amaçladıklarını belirten Nacar, “Kaç ambulans görevde, kaç kilometre yapıldı, kaç vaka alındı, kaç vakaya ne kadar zamanda gidildi, bunların hepsi artık Acil Sağlık Otomasyon Sistemi’nde (ASOS) yer alacak” dedi.