TÜRKİYE: “Sistem çöktü”

Türkiye’nin tamamına yakınını etkileyen elektrik kesintileri ile ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklama yaptı. Yıldız kesintiyle ilgili olarak manipülasyon iddialarının da araştırıldığını söyledi. Yıldız Atatürk Barajı’ndan Konya’ya giden iletim hattından sonra, açan bir hattın arızanın yayılmaması için 17 salise sonra açtığını ve arızaya müdahale ettiğini söyledi. Enerji Mühendisleri Odası Enerji Koordinatörü Olgun Sakarya ise 17 saliselik sürenin hattın birinde sıkıntı olmasından sonra rölenin açılma zamanını ve söz konusu zaman diliminde elektriğin kesilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintilerine ilişkin, “Aliağa bölgesinde birbirini ardı ardına tetikleyen yapının, frekansın düşmesiyle beraber olduğunu grafiklerle gözlemledik ama bunu tetikleyen sebebin ne olduğunu, bir müdahale mi, teknik gerekçelerle mi, yoksa bir manipülasyonla mı alakalı olduğu konusunda nihai cümleyi kullanmıyor, söylemiyoruz” dedi.

SİSTEMDE ÇÖKME

Yıldız, “12. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul”un açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de önceki gün elektrik dağıtım sisteminde ve özellikle iletim sisteminde bir çökme olduğunu, bunu son derece önemli bulduklarını söyledi.