SAYI 323

Galatasaray Üniversitesi kaderine terk edildi

Beşiktaş’taki Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binasında yangın çıkışından iki yıl geçmesine hiçbir tadilat işleminin yapılmaması dikkatlerden kaçmadı. Binanın çatısı tamamen yanarken, duvarlarındaki hasar belirgin bir biçimde dikkat çekiyor. Binanın bahçesinde ise yangından geriye kalan eşyalar bulunuyordu. 2013’de çıkan yangınla büyük zarar gören Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası, 2 yıldır restore edilmeyi bekliyor. Ortaköy’de bulunan 144 yıllık tarihe sahip binaya henüz hiç dokunulmadı.
Üniversitenin Ortaköy’deki tarihi binasında iki yıl önce çıkan yangın, itfaiyenin yaklaşık 4.5 saat süren müdahalesinin ardından söndürülmüştü. Yangın, 22 Ocak 2013 günü saat 19.00 sıralarında 3. kattaki öğretim görevlilerinin kullandığı odada başlamış, ardından çatıya sonra da kampustaki diğer fakültelere sıçramıştı.
İKİ YILDIR HAREKET YOK
Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül oldu. Üniversitenin eski rektörlerinden Erdoğan Teziç ve tarihçi İlber Ortaylı ise arşivde bulunan kitaplara dikkat çekmişti. Binada kendi bağışladığı 6 bin kitabın olduğunu söyleyen Ortaylı, bu kitaplardan bazılarının bulunamayacak nitelikte olduğunun altını çizmişti.
Resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı olan bina, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında inşa edildi. Uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edilen bina, 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi’ne ev sahipliği yaptı.
Ahşap binada idari birimlerin bir kısmı, hukuk fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ve iletişim fakültesi bulunuyordu.

CHP Genel Sekreteri
Gürsel Tekin balık sattı!..

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin seçim öncesi Beşiktaşlılarla buluştu. Tarihi Balık Pazarı’nı gezen, Köyiçi’nde esnafla sohbet eden CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, fikir alışverişinde bulundu. Tekin, CHP’nin iktidarında yapacaklarını anlattı. Daha önce de Radyo Beşiktaş aracılığıyla Beşiktaşlılara seslenen Gürsel Tekin, Köyiçi’nde yaptığı görüşmelerden daha çok “Kentsel Dönüşüm” ve esnafın sorunlarıyla ilgili söylemlerle karşı karşıya kaldı. Tekin, ziyaretiyle ilgili olarak, “Beşiktaş Çarşısı’nda esnafımızı ziyaret ettim, vatandaşlarımızla sohbet ettik” diye konuştu.

Erol Büyükburç Etiler’deki evinde ölü bulundu

Mart ayı içinde İstanbul’da Etiler’deki evinde ölü bulanan ve kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklanan ünlü sanatçı Erol Büyükburç’un naaşı Levent Camii avlusuna getirildi. Usta sanatçı için öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı.
Cenaze törenine sanatçı arkadaşları katıldı. Katılımın az olması vefasızlık örneği olarak gösterildi. Sanatçılar Orhan Gencebay, Nuri Alço, Erol Evgin, Hakan Peker, Selami Şahin cenazede hazır bulundu. Törenin adından cenaze Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürüldü. Cenaze töreni öncesinde ise ünlü sanatçı Erol Büyükburç için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda tören düzenlendi. Büyükburç’un Türk Bayrağına sarılı tabutunun başında torunu Lale Han Kaya vardı. Lale dedesinin tabutuna dokundu, fotoğrafını okşadı. Daha sonra Levent Camii’ne götürülen Büyükburç’un tabutu kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa vedildi.

Kuruçeşme’de kaza

BEŞİKTAŞ- Kuruçeşme’de Fatma Ayla Erdil’in direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobili karşı şeride geçti. Çöp konteynerine çarparak duran otomobilde yaralanan sürücü Erdil ile yanında bulunan Bella isimli kadın hastaneye kaldrıldılar.
İşte haber ile ilgili bazı detaylar:
Kaza, Muallim Naci Caddesi’nde saat 09.30 sıralarında meydana geldi. 34 TP 4740 plakalı Otomobilin sürücüsü Fatma Ayla Erdil’in (70), direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobili karşı şeride geçti. Otomobil, yol kenarındaki çöp konteynerine çarparak durdu, bu sırada İSKİ’ye ait su borusu patladı ve çevreye basınçlı su yayıldı. Kazada, Fatma Ayla Erdil ile yanında bulunan Bella ismindeki kadın da yaralandı.
Olay yerine gelen ambulansla ilk yaralı Bella, hastaneye kaldırıldı. Çevredekiler tarafından sakinleştirilmeye çalışılan sürücü Fatma Ayla Erdil, cep telefonu ile yakınlarını arayarak bilgi verdi. Erdil de daha sonra ambulansla götürüldükleri Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı.
Kaza nedeniyle bir süre aksayan trafik, aracın çekilmesiyle normale döndü. İSKİ ekipleri, patlayan su borusunu onardı. Kazayı gören Berat Yılmaz, “Sürücü, aracının direksiyon hakimiyetini kaybederek karşı şeride geçti. Çöp konteynerine ve su borusuna çarptı” diye konuştu.

Metro kazasına takipsizlik

LEVENT Metrosu’nda bağlı olarak yolcu taşıyan Seyrantepe’de kalçasına demir çubuk saplanan Fatih Çoban şikayetçi olmayınca kazaya takipsizlik kararı çıktı. Metroda Fatih Çoban’ın 29 Eylül 2014 günü kalçasına demir çubuk saplanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada, makinist Burhan Civelek hakkında takipsizlik kararı verildi. Kalçaya demir çubuk saplanmasına ilişkin yürütülen soruşturma 6 ay sonra sonuçlandı. Soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Güner, makinist Burhan Civelek hakkında takipsizlik kararı verdi. Savcı Güner, şikayetçi Fatih Çoban’ın olay tarihinde metroda seyahat ederken pencereden gelen demir çubukla yaralandığının anlaşıldığını belirterek, Çoban’ın sonradan şikayetinden vazgeçtiğini vurguladı.
Takipsizlik kararında, Fatih Çoban’ın taksirle yaralandığı olayda “bilinçli taksir” durumunun olmadığı, makinist Burhan Civelek’in herhangi bir kusurunun bulunmadığının anlaşıldığı dile getirildi.
Metroda yaşanan kazada Mart ayı içinde savcılıkta ifade veren Fatih Çoban, “Ben her ne kadar önce metro içerisinde yaralanmamdan dolayı şikayetçi olmuşsam da, şu anda kimseden şikayetçi değilim. Şikayetimden vazgeçiyorum” dediği öğrenildi. 29 Eylül 2014 tarihinde meydana gelen metro kazasında yaralanan Fatih Çoban’ın kalçasına saplanan demir parçası, yaklaşık 1 saat süren ameliyatın ardından çıkarılmıştı. Güvenlik görevlisi Fatih Çoban, metroyu işleten İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Ulaşım A.Ş.’de geçtiğimiz aylarda işe başlamasıyla da gündem oluşturmuştu.

AK Partili belediye
başkanları buluştu

AK Partili belediye başkanları buluştu. AK Parti İl başkanlığında, İl Başkanı Selim Temurci’nin de katılımıyla AK Partili belediye başkanları bir araya geldi. Toplantının oldukça verimli geçtiği belirtildi. AK Parti İl Başkanı Selim Temurci, toplantıda yerel yönetimlerin yapılan çalışmalar ve yapılacak işlerin konuşulduğunu ve hedeflenen hizmetlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunulduğunu dile getirdi.

Suriyeli öğrencilere yardım

Beşiktaşlılar el birliğiyle Türkiye’ye iç savaş nedeniyle sığınan Suriyeli çocukların yüzünü güldürmek için bir araya geldi. Beşiktaş öğrencileri düzenlenen proje ile çocukların umut ışığı oldu. Beşiktaş’ta Suriyeli çocuklara yardım paketleri gönderildi.
Gerçekleştirilen projede de bir çocuk eli değdi. Özel Ekrem Elginkan Lisesi öğrencisi Ali Dikmen’in Suriyeli çocuklara yönelik yardım projesi gerçek oldu. Beşiktaş Belediyesi’nin de desteğiyle gerçekleştirilen projede 500 çocuk için yardım gönderileri hazırlandı. Buna bağlı olarak Hatay’ın Hassa ilçesindeki 500 Suriyeli çocuğa; ayakkabı, kitap, oyuncak ve yiyecek yardımı ulaştırıldı.
Projede, ayrıca İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Hassa Belediyesi ve Başkan Yardımcısı Recep Tufan da Suriyeli çocuklara yardım projesine destek oldu.

Engelsiz ulaşım!..

BEŞİKTAŞ’TA engelli vatandaşların ulaşım sorununu azaltmak için farklı bir uygulama hayata geçiyor. Tekerlekli sandalye kullanıcılarına uygun olarak tasarlanmış olan Dost Eller Taksi, Beşiktaş ilçesinde yaşayan engelli vatandaşların öncelikle sağlık hizmetlerine, eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine ulaşımında destek sağlamak amacıyla hizmete girdi. Hafta içi 08.00 – 24.00 saatleri arasındaki hizmet için sağlık hizmetlerine yönelik başvurulara öncelik tanınacağı açıklandı. Dost Eller Taksi ücretsiz olarak hizmet veriyor.

Cesaretli erkekler sevgilerini itiraf ettiler

Beşiktaş Meydanı’nda kurulan stanttan erkeklerden hayatlarındaki en önemli kadınlara seslenmeleri istendi. Meydanda 73 yıldır sevdiği kadına seslenen amcadan tutun da, annesini çok üzdüğü için af dileyen erkeklere birçok kişi megafonu eline aldı.
#cesaretinvarmı? etiketiyle sosyal medyada büyük ilgi gören video, özel bir üniversitenin öğrencileri tarafından hazırlandı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi öğrencileri kadına şiddete hayır demek için, “Cesaretin Var Mı?” çağrısıyla yola koyularak bu etkinliği düzenlediklerini söylediler.

Bunlarda trafikte tehlike saçan Suriyeli dilenciler

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçan Suriyeliler, Levent Meydanı’nda, Barbaros Bulvarı üzerinde sıklıkla Beşiktaşlıların karşısına çıkıyor, dileniyorlar veya mendil satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.
Özellikle merkezi yerlerde sayılarının arttığı dikkat çeken Suriyeli göçmenler, sürücülere mendil satıyor. Trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda mendilleri araç sürücülerine satan Suriyeliler, trafikte tehlike oluşmasına da neden olabiliyor.
Trafikte bekleyen otomobil, TIR ve kamyonların neredeyse önüne atlayarak para dilenmek isteyen çocukların trafikte sergiledikleri hareketler adrenalin yükseltti. Beşiktaş yaşayanları ve esnafı gittikçe hoşgörülü olduklarını ancak çoğalmalarından endişe duyduklarını da dile getiriyor.

Boğaz’ın altına
3 KATLI TÜNEL

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi”nin İBB Meclisi, güzergahın İstanbul’un 1/5000 ölçekli planlarına işlenmesini oy çokluğuyla onayladı. İşte detaylar:
Meclis Mart ayı toplantılarının 3. birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı toplantıyla açıklanan “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi”nin güzergahının planlara işlenmesini içeren rapor görüşüldü. Mecliste tartışmaya da sahne olan proje, Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 km’lik raylı sistem olarak tasarlandı ve projenin 16,5 km’sinin 3 katlı tünel olarak tasarlandığını, bu tünelin 6,5 km’sinin de Küçüksu – Gayrettepe arasında Boğaz’ın altından geçtiği belirtildi. Tünelin 3,5 milyar dolara mal olması planlanıyor.

12 ilçeden geçecek

İstanbul için gündem oluşturun proje, Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu Yakası’nda ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçeceği vurgulanıyor. Buna göre 2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca yaklaşık 31,5 kilometre uzunluğa sahip olacak. 2 şerit Avrupa, 2 şerit Anadolu Yakası’na gidecek olan tünel 17 m. yüksekliğinde olacak.

Kemal Çiloğlu Radyo Beşiktaş’a konuştu

CHP 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Hüseyin Kemal Çiloğlu, Radyo Beşiktaş’ta canlı yayına katıldı. Didem Tutal’ın hazırlayıp sunduğu programda seçmenlerine seslenen Çiloğlu, hazırladığı bir manifestoyla yayını dinleyen birlerce kişiye okudu. Yayın büyük ilgi görünce, tekrarı devreye sokuldu. Dinlemek için www.besiktas.com.tr internet adresini tıklamanız yeterli.

ADD’den Karşı Devrim Okulu açıldı

ADD Beşiktaş Şubesi’nin 5. kez düzenlediği Siyaset Okulu’nun adı “Karşı Devrim Okulu” olarak biliniyor. Buna bağlı olarak çalışmalarını sürdürüden ADD Beşiktaş Şubesi, masaya yatırılan konu başlıklarını ve katılımcılar hakkında da şu detayları aktardı: “Konu başlıkları ve Konuşmacılar: Eğitim ve Bilimde Karşı Devrim / Prof. Dr. İlhan Başgöz ve Doç. Dr. Cüneyt Akalın, Ekonomide Karşı Devrim / Uğur Civelek, Kültür ve Sanatta Karşı Devrim / Gülsen Tuncer, Hukukta Karşı Devrim / Tansel Çölaşan,
Siyasette ve Dış Politikada Karşı Devrim / Onur Öymen.”
24 Mart 2015 Salı günü başlayan okul, her Salı 19.00’da çalışmalarını sürdürecek ve 5 hafta boyunca devam edecek.
Okulun takvimi 24 – 31 Mart, 7 – 14 – 21 Nisan olarak belirlendiği dile getiriliyordu.

MAREMDER toplantısı

LEVENT Kültür Merkezi’nde yapılan MAREMDER toplantısına büyük ilgi vardı. MAREMDER Genel Kurulu Levent’te gerçekleşti. Marmara Emlak Müşavirleri Derneği 4. Olağan Genel Kurulu Mart ayı içinde düzenlenen organizasyonla toplandı. Genel Kurul toplantısı Levent Kültür Merkezi Fuaye Salonu’nda kokteyl ve ikramla başladı. Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş, toplantıda konuşma da yaptı. Genel kurulda dernek üyeleri de bir araya geldi ve sıcak bir ortamda toplantı Gerçekleşti.

HÜSEYİN SAĞ:
‘ÇED raporu yok’

İstanbul Boğaz’ın altından geçecek olan 3 katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına işlenmesi onaylandı. CHP, konunun STK’lar tarafından görüşülmeden, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ile İBB bürokratları tarafından projelendirilip hayata geçirilmek istendiği gerekçesiyle, söz konusu rapora red oyu vereceklerini söyleyerek tepkilerini dile getirmişti. CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Biz noteriz. Proje 1/100 binlik planda yok. Üçüncü köprü güzergahı lastik tekerlekli ağır taşıtların geçmesi için yapıldı. Projenin ÇED raporu bile olmadan Meclis’e gelmesi doğru değil” dedi.
Reşadiye Çamlık kavşağından geçmesi planlanan proje 2. köprü ile bağlantı yolu bulunan 6.5 kilometrelik tünel, karadan 110 metre, denizin altından da 31 metre derinlikten geçecek. Tünel 1 gidiş 2 dönüş karayolu, ortada da raylı sistem şeklinde olacak. Tünel Soğütlüçeşme’den Göztepe’ye bağlanacak. Üçüncü havalimanı ve üçüncü köprüyle de entegre olacak tünel, Haliç’te üstten geçecek.
Söğülüçeşme -Altunizade – Gayrettepe-Gayrettepe – Sütlüce – Cevizlibağ – İncirli arasındaki 31,5 kilometrelik güzergah boyunca, 13 istasyon bulunacak. Metro hattı 1,5 milyon yolcu taşımayı hedefliyor.

100. yılında Çanakkale Savaşları

Beşiktaş’ta gerçekleştirilen görkemli bir gösteriyle Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı anıldı. Kafkas Kartalları Dans Ekibi’nin tarihi zaferin yıldönümüne özel hazırladığı koreografi, izleyicilerin beğenisini topladı.
Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı dolayısıyla anlamlı bir gösteriye imza atıldı. Zorlu Center PSM’de gerçekleştirilen organizasyonda sahne alan Kafkas Kartalları’nın ‘Anadolu’dan Çanakkale’ye 1915’ isimli dans gösterisi, izleyenlerden tam not aldı.
Gösteri öncesinde gerçekleştirilen gösterimin ile ilgili olarak “Çanakkale’de müthiş bir savaş gücü karşısında alınan görkemli zafer, Kurtuluş Şavaşımızın zeminini ve uzlaşma zeminini oluşturma anlamında çok önemli bir yere sahiptir. Bu zafer, askeri ve siyasi bir başarı olmanın ötesinde aynı zamanda inanç, azim ve kahramanlıklarla örülmüş bir destandır” denildi.

Kadınlar için pedal çevirdiler

Beşiktaş’ta İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü işbirliğiyle ”Kadına Güvenli Ulaşım Hakkı İstiyoruz” farkındalığı oluşturmak için Bisiklet Turu düzenlendi. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Boğaziçi Köprü geçişiyle Anadolu Yakası’nda tamamlandı. Bu organizasyonla aynı zamanda Özgecan Aslan’ın vahşice katledilişini protesto etmek ve kadına şiddete karşı çıkmak amacını taşıdığı da vurgulandı.
Bu noktada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Boğaz Köprüsü 20 dakikalığına motorlu araç trafiğine kapatıldı ve ve bisiklet ile geçişe açıldı. Yeni slogan ”Kadına Güvenli Ulaşım Hakkı İstiyoruz” diyerek yüzlerce pedallının desteğiyle etkinlik gerçekleşti.
Öte yandan Beşiktaş’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde aralarında engellilerin de bulunduğu başarı kazanmış kadınlar başarı ve onur ödülüyle ödüllendirerek anlamlı bir etkinliğe imza atılmıştı. Sunuculuğunu Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca’nın yaptığı, Beşiktaşlı kadınların ve STK’ların da yoğun katılımıyla gerçekleşen geceye Didem ve Sinem Balık konseri damga vurdu. Dünyanın her yerinde konser veren, yaklaşık 2 milyar kişinin canlı yayında seyrettiği, Didem ve Sinem Balık, Aşk ve Tango adlı programı sundu.
Opera Twins “Opera İkizleri” adıyla tanınan Didem ve Sinem Balık Kardeşler, Mustafa Kemal Merkezi’nde sahnede konuklarını ağırladı.
Kadınlar Günü’ne özel bu tango gecesinde Balık Kardeşler, eşsiz sesleri, tangonun muhteşem ritimleri, Türk ve Arjantin ezgileriyle dinleyicilerine unutulmaz bir gece yaşattı.

Feniküler’de arıza

İSTANBUL- Kentin Anadolu yakasından deniz yolunu kullanarak Avrupa yakasına gelen vatandaşların, Taksim’e ve metro sistemine ulaşmasını sağlayan ve bu nedenle sabah saatlerinde büyük yoğunluk yaşanan füniküler hattının çalışmaması ulaşımı bir süre aksattı. Arıza nedeni ile ek otobüs seferleri başlatıldı. İstasyondaki güvenlik görevlileri “arıza var” diyerek vatandaşları otobüslere yönlendirdi. Taksim otobüsüne binmek isteyen vatandaşlar otobüsü tıka basa doldurdu. Fenikülerde arıza yaşanması nedeniyle yoğunluktan otobüs kapılarının kapandığı sırada bazı vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Haldun Taner
Vatan Kurtaran Şaban

Haldun Taner’in 100. yaşı Beşiktaş’ta Akatlar Kültür Merkezi’nde kutlandı. Türk tiyatrosunun usta ismi Haldun Taner’i anma gecesi, Beşiktaş’ta Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde gerçekleşen çeşitli etkinliklerle tamamlandı. Gece, düzenlenen kokteylin ardından konuşmacıların kürsüye çıktığı bir panel ile devam etti.
Büyük usta Haldun Taner’in hayatı, eserleri ve tiyatrosunun her yönüyle ele alındığı panele; Türk tiyatrosunun önemli isimleri Gülriz Sururi, Ahmet Gülhan, tiyatro eleştirmeni ve akademisyenler, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Hülya Nutku ve Prof. Dr. Ayşegül Yüksel katıldı.
Ardından ise Haldun Taner’in yazdığı ve ilk kabaresi olan “Vatan Kurtaran Şaban” isimli oyun Kabare Dev Aynası Tiyatrosu tarafından sahnelendi.
Haldun Taner hakkındaki bazı detaylar ise şöyle:
“Haldun Taner (16 Mart 1915 – 7 Mayıs 1986), öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazeteci. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından birisi. Türkiye’de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsü olarak bilinir. Edebiyat yaşamına gençlik yıllarında yazdığı skeçlerle başladı. “Töhmet” adlı ilk öyküsü Yedigün dergisinde “Haldun Yağcıoğlu ismiyle yayınlandı.”

“Fo’nun Kadınları”

Yasakların, kurallar, kadın ve erkeğe bakış açısı Beşiktaş’ta yeni dönem oyunlarında sahneye taşınıyor. Pim Yapım Ekibi, Ortaköy’de sanatseverler ile buluşuyor.
Olaylara gündeme ayna tutmaya çalışan Fo’nun kadınları adlı oyun, Ortaköy’de tiyatroseverleri ağırlayacak. 10 Nisan’da Afife Jale Sahnesi’nde sanatseverlere merhaba diyecek olan gösterim ile ilgili bazı detayları oyun ekibi şöyle aktarıyor: “Kadınlara yaşamları için pek az özgür alan bırakıyoruz… Mesela bu bardak kadar… Peki kadınlar bu bardak kadar alanda yaşayabiliyorlar mı? Bu alanı erkeklere verseydik, kadın değil de bir erkek eşinden şiddet görseydi, bir kadının değil de bir erkeğin tecavüze uğraması artık sizler tarafından olağan karşılansaydı, ne mi olurdu? Yasaklarla başladı bu dünya hepimize, önce elma yasaktı Adem in yemesine. Şimdi hepimiz aynada saçlarımızı tarayalım. İyi seyirler.”
Diğer bazı detaylar ise şöyle: “Günümüz toplumunda kadınların yaşadığı her türlü şiddetin bizler tarafından yok sayılmasına, görmezden gelinmesine ve en kötüsü de bu durumun olağanlaştırılmaya çalışılmasını gözler önüne seren, “Bu durumları erkekler yaşasaydı ne olurdu” sorusunu bizlere sorduran bir oyun izleyeceksiniz.
Oyunda; tecavüze uğramış bir adam, karısı tarafından şiddet gören bir başka adam ve geçmişte yaşayan Alman kadın gazeteci Ulrike Meinhof un ceza evindeki hücre günlerine tanık olacaksınız. Oyun herkesin aynaya bakmasına ve biraz olsun kendisini sorgulatmasına neden olacak.”

Engelliler için Kariyer Günü

İş arayışındaki engelli vatandaşlar Mart ayında Beşiktaş’ta bir araya geldi. Galatasaray Rotaract Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Engelliler Kariyer Günü” bu yıl yedinci yaşına girdi. Kariyer.net’in de destek verdiği Engelliler Kariyer Günü etkinliği, Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşti. Kariyer gününde, iş arayışında olan engelli vatandaşlar, personel arayışında olan kurum – kuruluşlar ve bu alanda faaliyet gösteren dernek ve vakıflarla buluşmuş oldular. Ulaşım için ise ücretsiz servis ağı sağlandı. Beşiktaş Belediyesi önünden: 12.00 13.00 14.00 15.00 saatlerinde hareket edilirken Beşiktaş İskeleden: 12.00 13.00 14.00 15.00 saatlerinde hareket edilerek etkinlik alanına gelindi. Etkinlik sonunda iskele ve belediye binası önüne katılımcılar geri bırakıldı.
Kariyer Günü projesinin amacı kamuoyunu engeli istihdamı konusunda bilgilendirme olduğu belirtildi. Buna bağlı olarak, 4857 Sayılı Kanuna göre; 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde yüzde 3 oranında ve kamu işyerlerinde yüzde 4 engelli istihdamı zorunlu. Kontenjan fazlası istihdamda, istihdam edilen engellilerin sigorta primleri paylarının yüzde 50’si hazine tarafından karşılanıyor.

Nehar Tüblek Ödülleri açıklandı

Konusu “Serbest” olarak belirlenen 20. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması sonuçlandı. Birincilik ödülünü Kaan Saatçi kazandı. Gelenekselleşen ve Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen karikatür yarışmasının bu yıl 20.si Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Çizer gençlerin de teşvik edilmesini amaçlayan yarışmada ikincilik ödülünü Aytur Şahibay, üçüncülük ödülünü Serdar Günbilen alırken Karikatürcüler Derneği’nin belirlemiş olduğu özel ödülü Musa Gümüş, Nehar Tüblek Ailesi adına özel ödülü Mehmet Ali Güneş aldı.

“Akdeniz” esintisi Fulya’da

İSTANBUL Devlet Opera ve Balesi bünyesinde etkinliklerini sürdüren Modern Dans Topluluğu İstanbul Proje Birimi başka bir deyişle MDTist, Akdeniz’e kıyısı olan üç ülkenin koreograflarının çizdiği canlı dans tuvallerini, Beşiktaşlı sanatseverlerle buluşturdu. “Akdeniz” adlı proje 3 koreografiden oluşuyordu. 18 Mart’ta Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezin’nde dans tutkunlarının karşısındaydı. İlk koreografi; Türk koreograf İhsan Bahir Rüstem’in “Mantra” başlıklı sahne eseri idi. Nöbetleşe dans eden ikililer ile örülmüş bir kurguya sahip olan ve Sankskritçe “Düşünme aracı” anlamına da gelen Mantra, çoğunlukla zeminin kullanıldığı figürler içeriyordu. İkinci koreografi ise; İsrailli sanatçı Barak Marshall’ın Shoshana’nın Balkonu adlı eseri idi. ‘Shoshana’nın Balkonu’, iki rahibi baştan çıkarmakla haksız yere suçlanan bir kadını konu alan İncilsel hikaye ‘Judith’in Kitabı’ üzerine kurulu. Bahsi geçen kadın masumiyetine rağmen, halk tarafından linç edildi.

SPOR HABERLERİ

Çanakkale Şehitlerini andılar

Beşiktaş’ta Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle anma töreni yapıldı. Futbol takımı başta olmak üzere alt yapı düzeni ve hentbol gibi diğer branşlardan da zaferin 100. yılı nedeniyle mesaj yollandı. Beşiktaşlı sporcular, Çanakkale Şehitlerimiz ve Gazilerimiz için anma töreninde bir aradaydı.
Futbolcular, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünde BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde bir anma töreni gerçekleştirdiler. Üzerinde ‘Şehitlerimizi ve Gazilerimizi Saygı ve Minnetle Anıyoruz’ yazılı pankartın önünde Türk bayrağı etrafında bir araya gelen Siyah-Beyazlılar, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, saygı ve şükranla andılar. Bunun yanı sıra Beşiktaş RMK Marine Takımı teknik heyet ve futbolcuları, Süleyman Seba Spor Salonu’nda 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Basketbolcular, BJK İntegral Arena’da, Beşiktaş Mogaz Takımı da teknik heyet ve oyuncuları da anma töreni gerçekleştirdi.

Beşiktaş: 1 – Club Brugge: 3

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’ne veda etti. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 3. Tur rövanş maçında Club Brugge’e 3-1 yenildi. Beşiktaş’ın tek golünü Ramon Motta kaydetti. Rakip takımın gollerini ise De Sutter, Mbombo (2) ağlara gönderdi.
Kartal, Atatürk Olimpiyat stadında oynadığı 8. Avrupa Kupası maçında ilk kez kaybetti. Club Brugge karşısında kaybedilen 3-1’lik maça kadar Beşiktaş, Feyenoord karşısında 3-1, Tottenham karşısında 1-0, Partizan karşısında 2-1, Liverpool karşısında 1-0 kazanmış sadece Arsenal ile 0-0, Asteras ile 1-1 berabere kaldı. Beşiktaş geçen sezon da bu stadyumda Tromsö takımını 2-0 yenmişti.
Beşiktaş maç boyunca kaleye 10 şut çekerken 4 kez isabet sağlayabildi. Club Burgge ise Beşiktaş’ın 2 katı isabetli şut çekti. Club Brugge 8 kez kaleyi bulurken toplamda 14 kez şut çekti.

DERBİDE HER ŞEY VARDI!..:
F.Bahçe: 1 – BJK: 0

Gerilimle anların yaşandığı derbi maçta Beşiktaş, 90. dakikada Sow’un attığı golle, puanları kaptırdı. Süleyman Seba Sezonu Süper Lig’te ilk derbi deplasmanda, Şükrü Saraçoğlu’nda oynandı. Bunun yanı sıra derbide ise kaçırdığı gollerden sonra taraftardan gelen tepki üzerine formasını çıkararak oyunu terk etmek isteyen Emenike damga vurdu. Emenike ikna edildi ve oyuna geri döndü ancak bu kez de Bruno Alves ile Bilic’in yardımcısı arasında tartışma çıktı. Bu esnada Emre ve Bilic’in arası da gerildi. Gerginlikler araya giren diğer oyuncuların araya girmesiyle giderildi ve maç tekrar başladı.
Nijeryalı golcü teknik direktör İsmail Kartal ve takım arkadaşları tarafından zorla ikna edilerek oyuna döndürülse de 2. yarıda oyuna dönmedi ve yerini Webo’ya bıraktı. Bu maçtan sonra ise puan tablosunda Galatasaray 55 puanla lider, Beşiktaş ise 54 puanla 2. sırada yer alıyor.
Slaven Bilic, Erciyes maçından sonra sakatlığı bulunan ve derbide oynanamayacağı düşülen Serdar Kurtuluş’u ilk 11’e aldı. Club Brugge maçında yediği hatalı golle bazı taraftarlar tarafından eleştirilen Tolga Zengin derbide sakatlandı, yerine genç kaleci Günay’a bıraktı.

Beşiktaş: 5 – K. Erciyes: 1

Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında Osmanlı Stadı’nda Kayseri Erciyesspor’u ağırlayan Beşiktaş, Gökhan Töre, Demba Ba, Olcay Şahan, Mustafa Pektemek ve Ramon Motta’nın golleriyle sahadan 5-1 galip ayrıldı. Kayseri Erciyesspor’un tek golü Drenthe’den geldi. Gol perdesini 25. dakikada harika bir golle Gökhan Töre açtı. Demba Ba, 34. dakikada penaltıdan 2-0 yaptı. İlk yarının son dakikasında sahneye çıkan Olcay Şahan bir başka klas golle ilk devrenin skorunu ilan etti. İkinci yarıya K. Erciyesspor golle başladı. Drenthe, 48’deki golle Erciyes’i umutlandırdı. 77’de Mustafa Pektemek farkın kapanmasını önledi. 79’da Motta skoru ilan etti, Beşiktaş: 5 – K. Erciyesspor: 1. Beşiktaş bu sezon bir maçta ilk kez 5 gol atarken, puanını 54’e çıkardı ve liderlik koltuğuna kuruldu. Kartal ayrıca Başkent’te oynadığı 5. maçında 4. galibiyetini elde ederken, Osmanlı Stadı’ndaki 4. maçında 3. kez sahadan 3 puanla ayrıldı.

Beşiktaş RMK Marine Wergauven Kupası’nda

Beşiktaş RMK Marine Takımı, André Wergauven Kupası’na katılmaya hak kazandı. Euroleague 1 Kupası A Grubu maçlarını 3. sırada tamamlayan Beşiktaş RMK Marine Takımı, 23-26 Nisan tarihleri arasında İspanya’da oynanacak André Wergauven Kupası’na katılacak. Beşiktaş RMK Marine Takımı oyuncuları İlhan Tuncay ve Kaan Dalay, Euroleague 1 Kupası’nda en iyi beş oyuncu arasında yer aldılar. Beşiktaş, Euroleague 1 Kupası A Grubu’nda oynadığı maçlarda aldığı sonuçlar şöyle: BSR ACE Gran Canaria:46 Beşiktaş RMK Marine:91 – Beşiktaş RMK Marine:41 Oettinger:74 – Beşiktaş RMK Marine:45 SSD Santra Lucia:70 – Le Cannet:71 Beşiktaş RMK Marine:67.

Beşiktaş Genç Hentbol Takımı ikinci oldu

Beşiktaş Genç Hentbol Takımı, 3 bölüm halinde oynanan Süper Gençler Ligi’ni 22 puanla ikinci sırada tamamladı. 3 – 6 Mart tarihleri arasında Mersin’de oynanan 3. Bölüm maçlarında Siyah-Beyazlılar, oynadığı 4 mücadelede 3 galibiyet alarak Süper Gençler Ligi’ni 22 puanla 2. sırada tamamladı. Kara Kartal, Süper Gençler Ligi’nde 3. Bölüm sonunda toplamda oynadığı 13 mücadelede 11 galibiyet ve 2 mağlubiyetle 22 puan elde etti. Beşiktaş, Süper Gençler Ligi sonunda elde etmiş olduğu puanların %10’u Beşiktaş Mogaz’a puanına eklenecek. Kara Kartal, Süper Gençler Ligi’nde 3. Bölüm sonunda toplamda oynadığı 13 mücadelede 11 galibiyet ve 2 mağlubiyetle 22 puan elde etti. Beşiktaş, Süper Gençler Ligi sonunda elde etmiş olduğu puanların yüzde 10’u Beşiktaş Mogaz Takımı’nın puan hanesine eklenecek.

Beşiktaş Kürek
Takımı 3. kupasını aldı

Büyükler Türkiye Şampiyonası 1. Etap Kürek Yarışları, Muğla’da yapıldı. 6 – 7 – 8 Mart 2015 tarihlerinde Muğla’nın Köyceğiz kürek parkurunda gerçekleşen Büyükler Türkiye Şampiyonası 1. Etap Kürek Yarışları’nda Beşiktaş Kürek Takımı’nın aldığı dereceler şu şekildedir;
l Deniz Küreği Erkekler 1X Ekibi Murat Tunalı müsabaka günü hasta olduğundan yarışa katılmadı.
l Deniz Küreği Erkekler 2X Ekibi Onur Çakal – Yaman Koç Final yarışında 1. olarak altın madalya kazandı.
Bu sonuçlarla 2X ekibi aldığı 6 puan genel klasmanda Beşiktaş Kürek Takımı 3. kupasını kazandı.

‘Tatlıcı baba’

Beşiktaş ve taraftarı için Demba Ba bu sezon çok şey ifade ediyor. Siyah-Beyazlılar’ın en golcü ismi olan, sempatikliğiyle herkesi kucaklayan ve takımını sırtlayan süper yıldız adına besteler bile yapıldı. Bu kadar övgü ve ilgiye rağmen mütevazı kişiliğini bir an bile bozmayan Kara Kartal’ın golcüsü Senegalli golcüsü Demba Ba’nın, şu ana kadar bilinmeyen bir özelliği ortaya çıktı. Senegalli yıldızın tatillerde gittiği Fransa’dan bir çanta dolusu makaron kurabiyesi getirip bütün çalışanlar ve takım arkadaşlarına dağıttığı öğrenildi. Her gidişinde paket paket tatlılar getirmeyi ihmal etmeyen Demba Ba’ya arkadaşları da boş durmayıp buna yönelik bir lakap taktılar: ‘Tatlıcı Baba’…

Arena’dan kötü haber

Yapımı olağanüstü bir çalışmayla devam etmesine karşın, stadın çatısının kapatılması, zeminin çimlendirilmesi ve koltukların yerleştirilmesi işlemlerinin en az 7 aylık bir süre gerektirdiği bildirildi. Siyah-Beyazlı kulübün açılış tarihi olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı belirlediği, dolayısıyla Beşiktaş’ın 2015-2016 sezonunun ilk 4 veya 5 maçını yine başka statlarda oynamak zorunda kalacağı ifade edildi. Vodafone Arena öngörülen tarihte hizmete girdiği takdirde Beşiktaş gelecek sezon Şampiyonlar Ligi veya UEFA Avrupa Ligi maçlarının bir bölümünü de daha önce UEFA’ya bildirdiği üzere Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapacak. Beşiktaş Kulübü’nün planlamasında bir değişiklik olmadığı takdirde Siyah-Beyazlı takım, 2015-2016 sezonunun ancak 9. haftasında Vodafone Arena’da taraftarıyla buluşabilecek. Kartal arada geçen sürede en az 4 maçı bu sezon olduğu gibi farklı statlarda oynayacak.

‘Türkiye’ye döneceğim’

Başarıyla formasını giydiği Real Madrid’in altyapısında çalışan ünlü futbol adamı Hernandez Guti tekrar Türkiye’ye dönmek istediğini söyledi. İspanyol yıldız, “Pro-lisansımı aldım. Teknik direktör olarak çalışabilirim. Ben teknik direktörlüğe Türkiye’de başlamak istiyorum. Belli bazı gelişmeler var. Ancak bunlar şu anda açıklayabileceğimiz düzeyde değil. Fakat benim arzum Türkiye’de teknik direktörlük yapmak” şeklinde konuştu.
Beşiktaş’ı çok sevdiğini ve özlediğini dile getiren Hernandez Guti, “Beşiktaş hayatımda çok önemli bir yer tutuyor. Gönlüm hep onlarla ama ben fiziki olarak da, önemli bir misyonla Beşiktaş’ta yer almak istiyorum. Neden olmasın. Kesinlikle yeni stadın açılışına gideceğim. O coşkuya ortak olmak benim için gurur verici. Fakat teknik direktörlük bu aşamadan sonra benim önceliğim. Real Madrid’te çok önemli deneyimler elde ettim. Bir futbol takımının yönetimi konusunda kendimi kafa olarak da çok iyi hazırladım. Türk futbolunun koşullarını biliyorum. Kendime güveniyorum ve başarılı olacağım” şeklinde konuştu.

İbrahim Üzülmez’den Kerim Frei’ye övgü

Kara Kartal’ın eski futbolcusu İbrahim Üzülmez, Kerim Frei’yi de çok beğendiğini dile getirdi. Emektar oyuncu, “Son zamanlarda kaleye böyle dikine giden giden bir futbolcu görmedim. Kerim topla birlikte de çok hızlı. Teknik adamlar için bu tarz futbolcular bulunmaz bir nimettir. Bence Kerim Frei Beşiktaş’ta çok daha fazla şans bulmalı. Başkan Fikret Orman onun transferi için çok uğraşmıştı. Bence uğraştığına değmiş” yorumunu yaptı.

İşte Gökhan Töre ve Demba Ba’nın fiyatı

Demba Ba ile Gökhan Töre’yi Avrupa devleri takibe aldı, yönetim ise etiket fiyatını belirledi: Ba 20 milyon Euro, Gökhan 28 milyon Euro. Chelsea’den gelen 29 yaşındaki Senegalli oyuncu Demba ba ile 2018 yılına kadar mukavele yapıldı. Yıllık 2.5 milyon Euro garanti kazanıyor. Rubin Kazan’dan Gökhan Töre, 4.5 milyon Euro bonservis bedeli ödenerek alındı. Gökhan Töre yıllık 1.4 milyon Euro garanti ücret alıyor.

Milosevic’in
tedavisi sürüyor

Sakatlığı devam eden Beşiktaşlı futbolcu Milosevic, fizik tedavi süreçlerine Acıbadem Sports Sporcu Sağlığı Merkezi’nde devam ediyor. Milosevic, Acıbadem Sports bünyesinde bulunan; sakat bölgeye binen yükü azaltmak amacıyla yerçekimsiz ortam sağlayarak yürüyüş ve koşu imkanı sağlayan AlterG isimli koşu bandında egzersiz yapmak amacıyla, her gün Beşiktaş Kulübü rehabilitasyon antrenörü ile birlikte tedavisi sürüyor. Devre arasında transfer edilen genç stoper, Türkiye Kupası’ndaki Çaykur Rizespor maçında ayağını ters basmış ve tarak kemiğini kırmıştı.

Beşiktaşlı ressamdan muhteşem sergi

Beşiktaş aşkı resimlerine yansıyor. Ressam Nihat Evren Derman’ın “Sanatta Beşiktaş, Her Detayda Beşiktaş” adlı seçkisi 11 – 15 Mart tarihlerinde Ankara Ato Congressium Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen, yurtiçi ve yurtdışından birçok galerinin katıldığı Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda sanatseverlerle buluştu. Rahmi Çöğendez’in kurucusu olduğu RC Art Gallery bünyesinde sergilenen Beşiktaş temalı eserler Ankaralı sanatseverlerler tarafından büyük ilgi topladı. Beşiktaşlı Ressam Nihat Evren Derman sergi hakkında, “Beşiktaş’a yalnızca spor kulübü algısıyla bakmak, semtin tarihine ihanettir. Mimari ve tabiat dokusuyla sıradışı atmosferi olan bir ilçeyi her yönüyle ele almak gerekir” diye konuştu.

MAGAZİN HABERLERİ

ANNESİNE TAŞINDI
ARNAVUTKÖY- Geçen ay eşi Levent Veziroğlu’yla boşanan Nur Fettahoğlu, Arnavutköy’deki annesinin evine yerleşti. Evli olduğu dönemde Veziroğlu ile Rumelihisarı’nda yaşayan oyuncu, henüz ayrı eve çıkmaya cesaret edemedi. Evliyken yaşadığı evin 3 kilometre uzağındaki ailesinin evine taşındı.
KİLOLAR HIZLA GİDİYOR
BEŞİKTAŞ- Oyuncu Pelin Karahan, geçtiğimiz hafta eşi Bedri ile beraber Zorlu Alışveriş Merkezi’nde görüntülendi. Eşi ile beraber mağazaları gezerek alışveriş yapan Pelin, boş zamanlarını spor yaparak geçirdiğini söyleyen oyuncunun doğum sonrası almış olduğu kiloları hızla vermiş olması ise dikkatlerden kaçmadı.
“ÇOK MUTLUYUM”
ETİLER- Popçu Bengü yeni sevgilisi iş adamı Ahmet Çakır ile ilk kez görüntülendi. Popçu Bengü, yeni sevgilisi ile geçen hafta Etiler Layka adlı mekanda bir arkadaşlarının doğum günü partisine katıldılar. Popçu, mekan çıkışında magazin gazetecilerinin, “Ahmet Bey ile yeni ilişkiniz hayırlı olsun” diyen gazetecilere, “Her şey yolunda ve çok mutluyum. Hepinize teşekkür ederim” dedi.
KOMEDYEN ŞARKICI
ARNAVUTKÖY- Şarkıcı İrem Derici eşi Rıza Esendemir ile geçen hafta Arnavutköy Balıkçısı’nda yemek yedi. Derici, mekan çıkışı magazincilere; “Dişlerimi yeni yaptırdım. Valla kendime öz güvenim geldi. Doktor benim gibi bir hasta görmemiştir. Baksana şu ağıza kocaman, müteahhit gelse bina diker” diyerek herkesi güldürdü.
YORGUNLUK KAHVESİ
BEŞİKTAŞ- Milli sörfçü ve oyuncu Çağla Kubat, geçen hafta bir arkadaşıyla birlikte Zorlu Center’daydı. 1 yaşındaki kızı Selin’i evde bırakan Kubat, uzun süre mağazaları gezip alışveriş yaptı. Soğuktan korunmak için üst üste giyindiği görülen Kubat, alışveriş turunun ardından kahve içerek yorgunluk attı.
YILDIZ’IN YENİ SEVGİLİSİ
BEBEK- Mustafa Elgin’le ilişkisini bitiren Özlem Yıldız, yeni bir aşka yelken açtı. Sunucu geçen hafta Bebek’teki bir mekanda galerici Murat Kasabova ile eğlendi. Kapıda gazetecilerin olduğunu öğrenen işadamı, özel şoförlü otomobilini Yıldız’a tahsis edip mekândan taksiyle ayrıldı. Nişantaşı’nda yeniden buluşan ikili, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlendi.