SAĞLIK: HPV kanser yapabilir

Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) verilerine göre, dünyada seksüel olarak aktif kadın ve erkeklerin yaşam boyu HPV ile enfekte olma olasılığı yüzde 50 den fazla. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik, tedavi edilmediği takdirde rahimağzı kanseri, anal kanser, mesane kanseri, ağıziçi kanseri gibi pek çok kanser türüne neden olabilen virus hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde HPV ile karşılaşıyor. 200’ün üzerinde çeşidi olan HPV, erkekte penis üzeri ve genital bölgeye, kadında dış genital organlar, vajina ve rahim ağzına yerleşiyor. Özellikle genital bölgede görülüyor ancak bazı tipleri anal bölgede ve oral seks sebebiyle ağız içinde de görülebiliyor. Dr. Çeltik, HPV’nin genital siğile, kondilom denenlezyonlara ve çıktığı bölgeye göre kanser oluşumuna sebep olabileceğinin altını çiziyor, kadın ve erkekleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dıştan görünümü karnıbaharı andıran HPV’nin tanısı ve tipi patolojik değerlendirme ile belirlenebiliyor. Kadınlarda smear testi ile virüs varlığı araştırılırken erkeklerde genital bölgenin büyüteçli özel gözlükler ile değerlendirilmesi, şüpheli lezyonlardan örnek alınıp patolojik değerlendirme yapılması ile tanı koyuluyor. Dr. Çeltik, HPV virüsü ile temas eden her insana bulaşma olmayabileceğini fakat partnerin de genital siğil bulunan bir kişide yüzde 60-90 virüs varlığı tespit edildiğini belirtti.