BEŞİKTAŞ: Tarih yok oluyor!..

Beşiktaş’taki 142 yıllık tarihi bina halen tadil edilemedi. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre detaylar şöyle:
Galatasaray Üniversitesi’nin 142 yıllık tarihi binası yanalı iki yıl oldu. Yangının ardından, İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu vakfın sunduğu projeyi kabul etmediği için tadilata hâlâ başlanamadı.
Galatasaray Üniversitesi’nin 22 Ocak 2013’te çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale gelen 142 yıllık tarihi binasının restorasyonu iki yıldır bekliyor. Bina, 1’inci Grup Kültür Varlığı statüsünde. Bu yüzden tadilat için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun da onayı gerekiyor. Yangından sonra restorasyon için üniversitelerin mimarlık bölümlerinden hocaların da yer aldığı 8 kişilik bir danışma kurulu oluşturulmuştu.
Ancak üniversite yönetiminin restorasyon işlerini bir protokolle Galatasaray Eğitim Vakfı’na devretmesi üzerine bu gruptaki üyeler istifa etmişti. İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu vakfın sunduğu projeyi kabul etmediği için tadilata başlanamadı. Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga bina hakkındaki bilgileri Genel Sekreter Ayşe Dilek Anadol’un verdiğini söyledi. Anadol da projede düzeltmeler yapılıp yeniden kurula sunulduğunu ve son aşamaya gelindiğini belirtti.
RESTORASYON için uzmanlardan oluşan gruptan istifa edenlerden İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, kurulun yangın sonrası binanın üzerinin geçici çatıyla örtülmesini istediğini ancak bunun uygulanmadığını belirterek şöyle dedi: “Açık çatı kış mevsimi boyunca binanın yağmur ve kar altında kalmasına neden oldu. Yapı dış hava koşullarına terk edildi.”
Galatasaray Üniversitesi Genel Sekreteri Ayşe Dilek Anadol, tadilata neden başlanamadığını şöyle anlattı: “Rölöve ve restitüsyon projeleri yapılıyor. Koruma kurulu en son bizden kalem işi süslemelerle ilgili istediği bir düzeltme vardı. Onları tamamladık. Bir de binanın statik durumunu gösteren statik raporu isteniyor. O da elde edildikten sonra yeniden kurula sunulacak. Son aşamaya geldik.”