TÜRKİYE: Etiyopya’dan satır başları

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya’da Addis Ababa Üniversitesi’nde konuştu. Erdoğan burada yaptığı konuşmada ‘Etiyopya 7 yy’dan itibaren hoşgörünün toleransın farklılıklara saygının ülkesi olmuştur. Onun için Etiyopya emin, güvenilir bir ülkedir. Dünya Etiyopya’yı kendisine örnek almış olsaydı Almanya’da soykırım diye bir facia yaşanmazdı. Masum insanlar katledilmezdi. insanlar örnek alınmış olsaydı Filistin’de ve diğer ülkelerde insanların vicdanlarını acıdan olaylar yaşanmazdı. Bugün medeni olduğunu iddia eden bazı ülkelere toplumlara sorsanız 7 asır karanlık bir asırdır geri kalmış ilker bir asırdır derler. Bugün sözüm ona medenilerin yaptıklarını 7 yy’da onların geri ve karanlık dedikleri yapmıyorlardı. İşte biz onun için 7 asra asla karanlık çağ, gerici çağ demiyoruz. O asır gerçekten parlak bir asırdı gerçekten asrı saadetti.

Sabah Gazetesi’ndeki detaylar şöyle:
SAVAŞLARDA BİLE AHLAK VARDI

Kadınlara dokunulmazdı, çocuklara dokunulmazdı, yaşlılara engellilere dokunulmazdı. O asırlarda inanın savaşın dahi bir ahlakı vardı. Öyle toplu halde insanların topyekün katledilmesi diye bir vahşet yoktu. Bugün nükleer silahların toplu halde insanları katlettiği bir vahşet o dönemlerde asla yaşanmıyordu. İnsanlık da mı ileri gidiyor yoksa geri mi gidiyor bugün bunun gerçekten tartışılması gerekiyor. İnsanlık daha mı medeni oluyor yoksa barbarlaşıyor mu bunun samimi şekilde konuşulması lazım. İnsanlık 7 yy’da Etiyopya’nın sergilediği hoşgörünün daha gerisinde ise orada bir yanlışın olduğu açıktır.

KUTSALLARA DA SALDIRMAK BİR TERÖRDÜR

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da bir olay yaşandı ve bu olay sonrası müslümanlara karşı saldırılar zaten vardı bu olaydan sonra bu saldırılar daha da arttı. Terörün dini olmaz, mezhebi olmaz, hiç bir insani değeri olmaz. Terör cinayettir. Bunu adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Hristiyan biri de yapıyorsa teröristtir, Musevi olan biri de yapıyorsa teröristtir, katildir, canidir, barbardır.Terör ve şiddet sadece silahla yapılmaz. Kutsal değerlere de saldırmak bir terördür, bir şiddet eylemidir. Dünya ülkeleri de bunu görüp buna ortak tavır almak zorundadır. Elbette Paris’te bir dergiye saldıran teröristleri kınıyoruz ama aynı şekilde 350 bin mazlumu öldüren Suriye’nin başındaki terörist zatı da kınamak da bizim insani ve vicdani görevimizdir. Şuanda benim ülkemde 1 milyon 700 bin sığınmacı var.

İSLAMDA BÖYLE BİR ŞEY YOK

Bugün yine bir terör eylemi oldu Somali’de. Ne adına yapıyorlar bunu eğer İslam adına yapıyorum diyorlarsa ben Müslümanım benim dinimde böyle birşey yok. Bizim dinimizde de böyle bir git insanları öldür böyle birşey yok. DEAŞ’a karşı ve diğerlerine karşı aynı ortak tavrın sergilenmesi şart. Antisemitizm’e karşı olduğu kadar İslamofobi’ye saldırıya karşı da insanlığın ortak tavır sergilemesi şarttır. Aksi halde bugün olduğu gibi vicdanlar yaralanır adalet duygusu zedelenir. Türkiye olarak terör karşısında bizim tavrımız nedir. Son derece kimden gelirse gelsin nereden gelirse gelsin hangi bahanenin hangi maskenin arkasına saklanırsa saklansın biz ülke olarak terörün tamamen karşısındayız. Biz, İslami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam ile terörü bir arada anamaz. Zira İslam barıştır. Slim kökünden gelmek suretiyle barıştır. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir. Bu İslam’ın hükmüdür. Biz Türkiye olarak uyarılarımızı yapıyor, barış çağrılarımızı bıkmadan usanmadan yapmaya devam ediyoruz. Etiyopya ile bölgelerimize yönelik aynı hassasiyeti taşımaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Başbakanlık dönemimde güzel ülkenizi bir kaç kez ziyaret etmiştim. Kendisinin ülkesi için yaptığı hizmetler her türlü takdirin üzerindedir. Zeravi’yi saygı ile anıyorum. Bu ziyaretimde de Sayın Başbakan ile çok verimli görüşmeler yaptım. Türkiye ile Etiyopya teröre karşı, sömürüye, adaletsizliğe karşı kararlı mücadele verecek ve dünyaya örnek ülkeler olmaya devam edeceklerdir. Özellikle hoşgörü ülkesi Etiyopya ile hoşgörü ülkesi Türkiye’nin işbirliği dünyaya katkılar sağlayacaktır. Afrika Birliği Örgütü ve hükümetler arası kalkınma otoritesinde Etiyopya’nın üstlendiği rolü takdirle izliyoruz. Somali’nin istikrarı ve kalkınmasına yönelik çalışmalardaki ortaklığımızı daha da geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İnanıyorum ki ekonomik anlamda da Türkiye ve Etiyopya’nın işbirliği daha da yoğunlaşacaktır. Türkiye ekonomik ortaklığının yanı sıra her ihtiyaç duyulduğnda tereddüt etmeksizin Afrikalı kardeşlerinin yardımına koşan bir ülkedir. 3 bin 95 Afrikalı öğrenci bu burslar sayesinde ülkemizde bulunuyorlar. Etiyopya’dan da 181 öğrenci bu kapsamda Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde eğitim hayatlarına devam ediyorlar. Bu kapsamda gelecek öğrencimiz olacaksa buna da hazırız.