TÜRKİYE: Şeffaflık paketi

Başbakan Ahmet Davutoğlu şeffaflık paketini açıklıyor.
İşte Başbakan’ın açıklamalarından satır başları:

Yasaklara karşı çok demokratik paketleri açıkladık. 12 Yıl öncesi ile bugünü karşılaştırdığımızda sivil askeri ilişkilerin, insan hak ve özgürlüklerinin ve daha bir çok şeyin ne ölçüde genişlediği gözler önündedir. Açıklanan reformlar Türkiye’yi çağdaşlaşma yönünde çağ atladı. 20 YY’dan 21 YY’la geçerken demokratik siyasal sistemimizle sağlıklı geçiş sağladık. Yoksulluğa karşı ciddi ekonomik tedbirler alındı.

Bugün kredi kullanımında sağladığımız imkanlarla önümüzdeki yıl 17 milyarlık kredi öngörüyoruz. Bu hayat şartların ne kadar iyileştiğini gösteren olgulardır. 12 Yıl içinde olağanüstü mesafeler katettik. Görev zararı denilerek bankalara ödettirilen kamu kaynakları ve bir çok alanad kendi gelirini üretemeyen bir bütçe yönetimi yerini son derece şeffaf bütçe anlayışına, bütçe açığının gittikçe azaldığı bir bütçe performansı sergileyen yeni şeffaf bir ekonomik döneme girildi.

Kendi gelirini yönetemeyen bütçe yönetimi hrsap verilebilirliğin üst oranlara çıktığı yeni şeffaf bir döneme geçildi.Bütün paketler bir bütündür.Hiç bir açıklamamamız o gün ve o zamanla ilgili değildir.12 yılda kamu yönetiminin daha şeffaf olması için attığımız adımları zikretmek istiyorum.12 yıl içinde bilgi edinme kanunu çıkardık.Kapalı kapılar ardında kalan bir çok bilgi tarihe gömülmüştür.Herkes bu hakkı kullanabilir.Avrupa’nın taktir ettiği bir basın kanunu çıkardık. Sayıştay kanunuyla da teminat altına aldık.Kçakçılık üzerinden şeffaflığın yok edildiği ve mücadele kanununu biz çıkardık

Dernek işlemleri ve denetimleri basitleştiren dernekler kanununu çıkardık,Bankacılık kanununu çıkardık, Kabahatler kanunu çıkardık,Sosyal Güvenlik Kurumu kanununu çıkardık,Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununu da çıkardık,Doğrudan yabancı yatırımlar kanununu çıkardıkKamu denetçiliği kanunu çıkardık.

Bütün bu süreçlerden sonra Bakanlar kurulu kararıyla saydamlılığın arttırılması açısından çok önemli strateji ortaya koyduk. Yeni bir eylem planı hazırlıyoruz. Bütün bu süreçlerle ilgili çok sayıda uluslararası sözleşme imzaladık.

Bu çerçevede bu gün almayı düşündüğümüz tedbirler şöyle Siyasi partilere yapılan bağışları elektronik ortamda herkes görebilecek Seçim hesplarıyla yapılan harcamaların denetimi yapılacak Seçimlere katılacak siyasi partiler mali kaynaklarını seçim öncesinde kamuoyuna bildirecek. Siyasi partiler Seçim bançolarını elektronik ortamda ilan edecekler.

3628 sayılı rüşvet ve yolsuzluklar ile ilgili değişiklik yapacağız. Kamu sorumluluğu yükümlülüğünün olması lazım.Genel merkez yöneticileri, il başkanları, ilçe başkanları, ulusal, bölgesel yerel mal bildirimde bulunmak zorunluluğu getirilecek. Mal bildirimlerin yenilenme süresi 5 seneden 2 seneye inecek.

518 sayılı kanun kapsamında kamu görevlileri mal bildirimleri karşılaştırılacak. Bununla alakalı bilim alt yapıları kurulacak. Elektronik ortamda isteyen herkes neyi elde ettiğini görebilecek.