TÜRKİYE: AYM “Hak İhlali” dedi!

Anayasa Mahkemesinden ‘Askeri Casusluk’ için karar açıklandı. Bu konuda Türkiye Gazetesi’nde yer alan haber detayları şöyle:
“Anayasa Mahkemesi (AYM), Balyoz davasında olduğu gibi dijital delile dayalı mahkûmiyet kararları onanan ve 6’sı tutuklu 43 sanığı hakkında yakalama kararı çıkarılan İstanbul’daki Askeri Casusluk davasında hak ihlali kararı verdi. AYM, sanıkların ‘adil yargılanma haklarının ihlal edildiği’ kararını oybirliği ile aldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu dün haklarındaki mahkûmiyet kararları onanan tüm sanıklar yönünden yapılan başvuruları birleştirilerek görüştü. AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Askeri Casusluk davasının temyiz aşamasında, “Bilgisayar kullanıcı adlarının başkaları tarafından kullanılması ve oluşturulması mümkündür” diyerek, dijital delile dayalı 43 mahkûmiyetin bozulması talebini de dikkate alarak hak ihlali kararı verdi. AYM kararında sanıkların dijital verilere dayalı mahkûm edildiklerine vurgu yaptı. AYM kararı ışığında Balyoz gibi Askeri Casusluk davasında da ihlallerin giderilmesi için yeniden yargılama yapılacak. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin mahkûmiyetlerini onadığı davanın bir numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer ve sanık Tuğamiral Şafak Yürekli’nin de aralarında bulunduğu sanıklar yeniden hâkim karşısına çıkacak. AYM bu amaçla hak kaybı olmaması için kısa kararı da üzerine not düşerek İstanbul 5’inci Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne faksladı.
Askeri Casusluk davası sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz de, dün AYM kararı üzerine İstanbul 5’inci Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak yargılanmanın yenilenmesini, infazının durdurulmasını ve infaza yönelik yakalama kararlarının kaldırılmasını istedi. Ersöz kararı ve süreci şöyle değerlendirdi: “Askeri Casusluk davasında şu anda cezaevinde hükmün infazı gerçekleşen 6 kişi var. 43 kişi yönünden de yakalama kararı çıkarıldı. Bu dava İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Kapatıldıktan sonra İstanbul Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçti. Bütün sanıklar yönünden Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlali talebiyle bireysel başvuru yapmıştık. AYM’de adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Biz de İstanbul Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek, yargılamanın yenilenmesi, infazın durdurulması ve infaza yönelik yakalama kararlarının kaldırılmasını talep ettik. Mahkeme bu taleplerimizi karara bağlayacak. 10 Şubat’ta 43 sanık hakkında yakalama kararının çıktığı davada, Yargıtay’ın karar bozduğu 14 kişi hakkında yeniden yargılama İstanbul Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Diğer 43 sanık da ‘yeniden yargılama’ için mahkemeye dilekçe ile başvurmuş durumdaydı. AYM tüm sanıklar yönünden hak ihlali kararı verdiği ve AYM kararları bağlayıcı olduğu için Balyoz gibi Askeri Casusluk davası da silbaştan görülecek”