TÜRKİYE: Böcek davası

Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuna, Erdoğan’ın ofisine dinleme cihazı koyduğu iddia edilen polislerin makam koltuğundaki fotoğrafları girdi. Erdoğan davaya müdahil oldu.

Sabah Gazetesindeki habere göre detaylar şöyle: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde dinlenmesiyle ilgili askeri casusluk davasının ilk duruşması Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 13 sanıklı davanın dünkü ilk duruşmasında Başbakanlık Koruma Müdürlüğü amirleri ile burada görevli toplam 8 sanığın sorgusu gerçekleştirildi. Mahkemenin asıl başkanının Yargıtay’a üye seçilmesi nedeniyle heyete Hüseyin Karamanoğlu başkanlık etti. Sanıklardan dönemin Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel, “Şükürler olsun, Başbakanımızı ve bizden sorumlu kişileri utandıracak bir davranış içine girmedik” dedi. Yüksel, böcekleri yerleştirdikleri belirtilen Serhat Demir ile Ahmet Türer’i işe alması için, Erdoğan’ın eski koruma müdürü Zeki Bulut’un kendisine önerdiğini belirtti. Yüksel’in iddiasını reddeden Bulut ise “Görev yaptığım 4.5 yıl süre içinde sadece 1 gün izin yaptım. Göreve başladığım gün Allah’a bu görevi layıkıyla yapmam ve beni utandırmaması için dua etmiştim. Görevden alındığım gün de utandıracak bir şey yapmadığım için iki rekat şükür namazı kıldım” dedi.

Mahkeme taleplerini dinledikten sonra ara kararı açıkladı. Duruşma 4 Şubat’a ertelenirken, Erdoğan’ın çalışma ofisinde böceği bulan 6 MİT’çi ile Cumhurbaşkanlığı Başmüşaviri Mustafa Varank’ın tanık olarak dinlenmesi kararlaştırıldı.