İSTANBUL: Yeni bir kilise

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hristiyan ve Musevi cemaatlerinin temsilcileriyle İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda görüştü.
Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde düzenlenen yemeğe Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Rum Ortodoks Patrik Vekili Peter Stefanos, Türkiye Keldani Katolik Cemaati Ruhani Reisi François Yakan, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, ve Ermeni Katolik Başpiskoposu Levan Zekiyan katıldı.
Toplantıya Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de katıldı.
Avrupa’da İslamofobi
Başbakan Davutoğlu basına kapalı gerçekleştirilen yemek öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi:
‘İster İslamofobi çerçevesinde olsun ki son zamanlarda yaygınlaştı, Avrupa’da camilere saldırılar hepimizin gündemindedir, ister antisemitizm şeklinde olsun ki o da çarpıcıdır.
“Kim hangi gerekçelerle olursa olsun inancı dolayısıyla dışlanmışsa, baskıya, zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. Bu insanlığın gelecek nesillere bırakacağı en güzel mirası olacak.”
Davutoğlu, İslamofobi’ye getirilecek eleştirel yaklaşımın aslında yalnız Müslümanlara yönelik ayrımcılığa değil tüm dini kimliklere yapılan ayrımcılığa karşı ses yükseltmek anlamına geleceğini belirtti.
Geçen hafta Musevilerin Hanuka Bayramı’nı tebrik ettiğini söyleyen Davutoğlu iki Noel arası Mevlid Kandili’nin kutlandığı günde ‘yeni yılda yeni bir başlangıç için’ şiarıyla bu buluşmayı tertip ettiğini ifade etti.
‘Eşit, öz vatandaşlar’
Başbakan Davutoğlu “bu masa”da bulunan herkesin eşit, öz vatandaşları olduğunu ifade etti.
“Otantik kültür gelenekleri bağlamında, dini gelenekler bağlamında ülkemizin bütün renklerini barındıran bu tablo bizim için önemlidir. Diğer taraftan da eşit vatandaşlık ilkesi bağlamında da bu tablo önemlidir.
“Hiçbir zaman biz, yurttaşlarımız arasında yurttaşlık temel ilkesi etrafında bir fark gözetmedik, gözetmeyiz. Hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaşlarımızın canı, malı, ırzı, aklı, namusu bizim için azizdir ve bütün dinlerde azizdir.”
Süryani Kilisesi
Toplantıda, restorasyon ya da eskilerin iadesi haricinde, Türkiye tarihinde ilk kez yeni bir kilisenin inşa edilmesi kararı alındığı da belirtildi.
Buna göre, Süryani cemaati tarafından Yeşilyurt’ta kilise yapılacak. Devlet de kilisenin arazisini tahsis edecek.