TÜRKİYE: Yılbaşı alışverişine dikkat!..

Yılbaşına çok az bir süre kala alışverişler tüm hızıyla devam ediyor. Ama özellikle internet üzerinden alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli ve neler yapılmalı, uzmanlar bu konuda uyarıyor…

– Elektronik postalarla gelen sahte sayfalara dikkat
Siber suçlular kullanıcılara gönderdikleri e-postalarda özellikle herkesin ilgi gösterdiği ürünler için sahte kampanyalar içeren postalar yolluyorlar. Bağlantılara tıklayıp alışverişini oradan yapanların kart bilgileri bilgisayar korsanları tarafından çalınıyor.

Kullanıcılar gelen e postaları güvenlik yazılımıyla taramalı ve şüpheli olduğunu düşünüyorsa itibar etmemeliler.

– Uygun fiyata ürün almak için arama motorlarını kullanmayın
Web tehditleri arama motorlarında oldukça sık ve ilk sıralarda yer alabiliyor. Kötü niyetli kişiler tarafından düzenlenen ünlü alışveriş sitelerinin sahteleri, ilk sonuçlar arasında görünebiliyor. Buralardan alışveriş yapanlar kartı bilgilerini direkt korsanlara vermiş oluyor.

Güvenilir ve önceden alışveriş yaptığınız alışveriş sitelerinin adreslerini tarayıcınıza kendiniz yazarak giriş yapılmalı. Böylelikle yönlendirilerek değil, kendi yazdığınız site adresiyle erişim sağlanabilir.

– İndirim normalin üzerindeyse kanmayın
Yarı yarıya ve aşırı indirimler görüldüğünde daha çok dikkat edip düşünmeli. Çünkü saldırganlar bu tarz mesajları kullanıyor.

İnternette karşılaştığınız gerçekçi olmayan indirimler hakkında o marka ile iletişime geçerek, gerçekten doğru olup olmadığı araştırılmalı.

– Mobil cihazlarla alışveriş yaparken dikkat edilmeli
Çok fazla çevrimiçi alışveriş yapıyorsanız ve mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiriyorsanız, güvenilir uygulamalar kullanılmalı. Mobil görünüme sahip sitelerin sahtelerini üretmek bilgisayar saldırganlarına çok daha kolay olurken, kullanıcılar için anlaşılması çok zor oluyor.

Mobil tarayıcıyla alışveriş yapmak yerine büyük markalara ve güvenilir uygulama üreticilerine ait online alışveriş uygulamaları kullanılmalı. Cihazınız mutlaka çok kapsamlı bir güvenlik programıyla güvenlik altına alınmalı.

– Güvenlik çözümü kullanın
Gerçek zamanlı olarak güncellenen bir güvenlik yazılımı, kullanıcıların sahte web sitelerine girmesine engel olacak ve tehditlerden koruyacaktır. Mobil cihazları da koruyan güvenlik yazılımlarının tercih edilmesi kullanıcıların her zaman güvenli internet kullanılımını sağlayacak.