“Kentsel dönüşüm halkla olmalı”

“Huzur varsa başarı da vardır” Beşiktaş’ta anladığımız kadarıyla kentsel dönüşüm kaçınılmaz… Deprem gerçeği zaten yıllardır bu konuyu sıcak tutuyor. Bir de üstüne üstlük gelişen şartlar ve artan ihtiyaçlar ister istemez kentlerde de boy gösteriyor. Burada önemli olan kentsel dönüşümün vatandaşlarla birlikte alınacak kararlar doğrultusunda gerçekleşmesidir. İnsanlar mağdur olmamalı, rant uğruna mağdur edilmemelidir.
Kentlerin güzelleşmesi, çağa ayak uydurulması, insanların refah içinde yaşamaları en doğal haktır. Belediyeler de buna ön ayak olacaklardır hiç şüphesiz!.. Yasada da var zaten barınma ve konut öncelikle insan hakkıdır… Beşiktaş kentsel dönüşüm ve gelişim açısından pek öyle büyük faaliyetler yaşamadı. Bu dönem bir anda başlayacak gibi bir bilgilendirme yapılıyor. Kara tarafında da, deniz tarafında da bir dizi hareket var. İlçe içinde kalanlar, ilçe içinden çıkarılacak olanlar bile konuşulmakta… Tüm bunlar nasıl olacak merakla izliyoruz. Umarız herkesin gönlüne göre ve huzur içinde bir çalışma olur.
GÜRSEL TEKİN YILLARDIR TAKİPTE!..
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin geçen radyo programımda bunlara çok güzel değindi. Şehircilik Bakanlığı değil de, yerel yönetimlerin bu tür önemli adımlarda karar verici olması gerektiğini belirtti. Öyleki bazı durumlarda bırakın ilçe belediyelerini, büyük şehir belediyeleri bile by-pass ediliyor. Bu durumda da, merkezi idare tarafından da yapılan planlar birçok yerde arızalar çıkartıyor. Yerel yönetimlere yetki vereli, onları şube müdürlüklerinden çıkartan yasa 30 yıl önce yürürlüğe girdi. Ama gelin görünki, 2014 yılındaki bazı uygulamalar 30 yıl önceki dönemden daha iyi değil.
Edindiğimiz bilgilere göre Beşiktaş’ta da hummalı bir çalışma var bu konuda… Bize de çok soru geliyor, insanlar merak içinde… Gördüğümüz kadarı ile uygulamalar gün yüzüne çıktı, tartışılmaya açıldı, o zaman geri dönüş yoktur!.. Gün yüzüne çıkmayan projeler var mı onu da zaman gösterecektir. Ama saydam ve şeffaf olmak her zaman en iyi ve adil olandır.
Peki, bu nasıl olacak?.. Gayet basit: Öncelikle vatandaşların istediği gibi hareket etmek lazım. Planların ve projelerin yapılacak geniş katılımlı bir toplantıda duyurulması ilk adımdır. Basın başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, kent yaşayanları, konunun uzmanları ve yerel yöneticiler ile birlikte bir uzlaşı sağlamalı, ortak karar almalıdır. Sağlıklı adımlar bunu gerektirir. Yoksa bu konu çok su kaldırır ve tartışmalar bitmez!..
KARAYALÇIN BU İŞLERİ İYİ BİLİR!..
CHP’nin İstanbul İl Başkanı değişti biliyorsunuz. Yeni İl Başkanı Murat Karayalçın göreve gelir gelmez dikkat ettiyseniz, ilk toplantısını kentsel dönüşüm üzerine yaptı. Üniversitelerde konuşmaya başladı. Bu bir mesajdır İstanbul’luya… Karayalçın belediye başkanlığı döneminde Ankara’da bu tür çok önemli projelere imza attı, tecrübelidir. Neyin nasıl olduğunu bilir!.. Olmamasına inandığı işlerle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile büyük bir mücadeleye gireceğinin ilk işaretini şimdiden verdi kanımca… Ama doğru bildiği, sağlıklı bulduğu işlere de önce parti ayırımı gözetmeksizin o imza atacaktır. İlk günü ilk ziyaretçisi ve tebrik edeni Beşiktaş Medya Grup olarak biz yaptık kendisine… Ve bize hissettirdiği de; fikirlere ihtiyaç duyduğu yöndeydi. Onun için uzlaşı diyorum. Eğer kentsel dönüşüm olacaksa, kentli ile birlikte olmalıdır. Ben yaptım oldu mantığı ile olmaz!.. Yöneticiler güzel işler yapmak isterken, büyük yaralar da alabilirler!..
NAMOĞLUNA BAŞARILAR…
Yusuf Namoğlu yine MHK başkanı oldu biliyorsunuz. Daha bir hafta önce konuştuk, “Uğrayacağım sana, konuşuruz” dedi. Bir hafta sonra MHK başkanı olduğu haberini aldım. Zekeriya Alp aniden istifa edince Namoğlu akla geldi tabii… Normaldir!.. Başkana uzun soluklu bir görev diliyorum. İğneli fıçı zira yaptığı iş… Demirören’le anlaşabilir mi? Son zamanlarda hakikaten rezil bir yönetim gösteren hakemleri adam edebilir mi?!.. Bence çok zor!.. Ama bu kadar kısa dönemde, ligler devam ederken, böylesine bir görevi kabul ettiğine göre kendisine güveniyor demek ki, biz de kendisine başarılar diliyoruz. Eski belediye başkanımızdır, sevdiğimiz bir kişiliktir, umarım başarılı olur!.. Ama hata olursa eleştiririz Başkan!.. Biliyorsun, darılmaca yok!.. Şimdiden söyleyeyim de…
TSYD ve AIPS üyesiyim ama bilen bilir, deklare de ettim; son yıllarda spor yazmıyorum rezilliklerden, belki düzeltirsin bir şeyleri de bize sporu ve tabii futbolu tekrar sevdirirsin. Gerçi sen bana futbolu sevmiyorsun dersin ya!.. İşte benim gibi düşünenlerin fikrini değiştirmek için sana fırsat!..