AKTÜEL: Sinüzit çocuklarda risk

Sinüzit sadece büyükler için değil, çocuklar için de sorun olabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, büyümüş geniz eti ve alerji ise sinüzit yapan nedenlerin başında geliyor. Ayrıca burun içi eğriliği, burunda polip olması ve bağışıklık yetmezlikleri de sinüzite yol açabiliyor. Çocuklarda sık görülebilen sinüzit rahatsızlığı, uyku düzeninin bozulmasından, okul başarısına kadar çocuğunuzun pek çok konuda olumsuz yönde etkilenmesine yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, kış aylarında sık rastlanan sinüzitin çocuklarda çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edilebildiğini belirtiyor.
Çocukluk çağında sık görülen viral enfeksiyonlar ve alerji hem mukoza defansını bozarak hem de sistemik direnci düşürerek sinüzit oluşumuna zemin hazırlıyor. Travmatik ya da genetik kökenli burun septumu eğriliği, bademcik ve geniz eti büyümesi, dudak ve damak yarıkları, burun polipleri, burun içinde yabancı cisimler burunda havayolu tıkanıklığı yaparak tekrarlayan sinüzit oluşumunu kolaylaştırıyor. Saçların ıslak bırakılması, rüzgar-klima karşısında kalınması ve çok soğuk havalarda alın ve kafanın korunmamasına bağlı olarak sinüslerin enfekte olma olasılığının arttığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Sinüzitlerin ciddi kafa içi komplikasyonlarına yol açması ve tekrarlayan sinobronşiyal enfeksiyonlar nedeniyle çocuklarda gelişim bozukluğu yapabilmesi hastalığın önemini artırmaktadır” diyor.

5-6 yaş çocuklarda sık karşılaşılan bir problem

Sinüslerin burun boşlukları ile kapakçıklar aracılığıyla irtibatlı havalı kemik boşlukları olduğunu belirten Prof. Dr. Kazkayası sinüzitlerin solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması fonksiyonlarına yardımcı olan, ses rezonansı yapan ve başın ağırlığını hafifleten boşluklar olduğunu söylüyor. Doğumdan itibaren bu yapının oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Kazkayası “Etmoid ve maksiller sinüsler doğumda mevcuttur. Sfenoid sinüsün gelişimi 5 yaşından itibaren hızlanır. Frontal sinüsler de 6. yaşta radyolojik olarak görüntülenebilir” diyor.

Semptomların değişken ve çoğu zaman belirsiz olması, çocuklarda sinüs enfeksiyonunun az görüldüğü kanısının yaygınlığı, bu hastalığın gözden kaçmasına, farklı tanılar nedeniyle yetersiz tedavi edilmesine ve olayın kronikleşmesine ya da enfeksiyon yinelemelerinin sık olarak görülmesine neden oluyor.

Çocukluk döneminde sinüzit belirtilerinin genellikle spesifik olmadığını belirten Prof. Dr. Kazkayası, ateş, öksürük, geniz akıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kanaması, baş ağrısı, yüz ağrısı, halsizlik ve ağız kuruluğu semptomlarından birkaçının aynı anda görülebildiğini söylüyor.