KÜLTÜR: Balkan gecesi…

Kanada merkezli Balkan müziği… Kanadalı, Balkan müziği sanatçısı Brenna MacCrimmon, “Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri” kapsamında haftasonu Akatlar’daki Mustafa Kemal Merkezi’nin konser verecek.

Beşiktaş’ta Mustafa Kemal Merkezi’nde Saat 21.00’deki konser için balkan sanatseverler Attila İlhan Salonu’nda yerini alacak. Sanatçı hakkındaki bazı detaylar ise şöyle sıralanabilir:
“Brenna MacCrimmon Kanadalı bir halk müziği sanatçısıdır. Toronto, Ontario doğumludur. 1980’lerin sonundan beri Balkan Müziği çalışmakta, öğretmekte ve söylemektedir. Çok iyi Türkçe konuşan ve şarkı söyleyen MacCrimmon, uluslararası anlamda bir Türk halk müziği ses sanatçısı olarak kabul edilmektedir. Türk Müziği’ne olan ilgisi gençliğinde Burlington, Ontario’daki bir kütüphaneyi ziyaret etmesi ile başladı. Bu deneyimi kendisi “Türkçe albümlere rastladım ve aniden duygusal bir bağ oluştu” şeklinde tanımlıyor. 1980’lerin başlarında Toronto Üniversitesi’nde etnik müzikoloji dersleri alırken yerel Türk müzisyenlerle tanıştı ve bağlama öğrenmeye başladı. Daha sonra bir Türk müzik grubunda çalmaya ve şarkı söylemeye başladı. Rumeli Müziği olarak bilinen Türk-Balkan ezgilerine ilgi duydu. Türk müziği teorisi üzerine çalışmalar yaptı ve unutulmaya yüz tutan halk müziği arşivlerini araştırdı. Türkiye ve Yunanistan’a pek çok ziyarette bulundu. Yunanistan başta olmak üzere, Trakya-Balkan bölgesini, köy köy, şehir şehir gezmiş, müziği kadar kültürünü, insanını da benimsemiştir.”