KENT: Ihlamurda referandum

Ihlamurdere Caddesi’nin trafiğe kapatılacağı ve buraya tramvay konulacağı hakkında Beşiktaş yaşayanlarınca sorular geliyor. Bu durumun gerçek olup olmadığı hakkında semt sakinlerinin ve esnafın bir bilgisi olmadığı vurgulanıyor. Bu konuda yakın bir zamanda bir adım atılıp atılmayacağı haberin doğrulatılması isteniyor. İstenilen diğer bir şey de kararlara katılımın sağlanmısı, Beşiktaşlıların diğer bir isteği de her konuda bilgilendirilmesi, gerekirse böylesine hayati konularda referanduma gidilmesi şeklinde… Edinilen bilgiler Beşiktaş Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu konuyu masaya yatırması gerekti ve ve yakın zamanda olur veya olmaz bir kararın çıkacağı yönünde. Biz de bu konuda muhabirlerimiz kanalıyla Ihlamurdere sakinleri ve Köyiçi’nde kısa bir tur attık. Yerel yöneticilere ışık tutabilmek, katılımcı bir yönetim modelini oluşturabilmek adına Beşiktaşlıların görüş, düşünce ve fikirleri aldık. İşte can alıcı tek soru ve anketten çıkan özetin ilk bölümü:
SORU: -Ihlamurdere Caddesi’nin trafiğe
kapatılması planlanıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
DOĞRU BULMUYORUM: “Ben doğru bulmuyorum çünkü Beşiktaş’ta oturan olarak oranın zaten yükü fazla kapatılırsa bizim oturduğumuz yere daha çok trafik olacak. Bunun da olmasını istemiyorum.” Alper
TRAFİK SIKIŞIR: “Ben kendim Şair Nedim Caddesi’nde oturuyorum. Alt caddenin trafiğe kapatılması sonucunda büyük ihtimalle oradaki bütün trafik oradan geçen bütün araçlar bizim caddeden geçmeye başlayacak ve hem burada yaşayan aileleler hem
biz hem buranın esnafı eminim ki bundan zarar görecektir. Aynı şekilde aynı sistemin buraya da getirilmesi gerekiyor. Veya diğer caddenin kapatılıp bütün yükün buraya bindirilmemesi gerekiyor.” Altay.
SİYASETÇİ SAYGILI OLMALI: “Biz de duyduk çok üzüldük. Biz bu taraftayız esnafız. Bizi çok kötü etkileyecek. Sadece aşağıdaki kekoların restoranlarını gezmesin. Bir de Ramazan’da gezmesin. İnsanların kişisel fikirlerine düşüncelerine saygı göstersin.
Göstermelik olmasın işler, kararlara bizde katılalım. Ben şimdi Sayın Başkan’a Anadolu’da bir hikaye vardır Muğlalı şive farkıyla… Onu anlatayım sizlere, görürseniz sizde onlara anlatın. Biz de Çarşı’da karşılaşırsak, yöneticilerin hepsine anlatacağım. Biraz espri
biraz argo, yazabiliyorsanız yazın bunları…” Sadık Yanılmaz.
BOZ YAP TAHTASI MI BU: “Ben Ihlamurdere’nin trafiğe kapatılmasını istemiyorum. Eski İstanbul bozulmasın. İsteyenler de memleketlerine geri gitsinler diyorum yani. Eski İstanbul’u bozmayalım.” Orhan.
KİLİT OLUR HER YER: “Şu anda trafik oldukça yoğun. Eğer orayı da kapatırlarsa iyice felç olacak her yer. Kilit olacak yani kilitlenecek.” Çetin Bitik.
BİZE DE SORULSUN: “Kesinlikle olayla ilgili insanları bilgilendirmesi lazım ve insanlardan fikir almaları lazım. Yani sonuçta oraya bir şey yapıyorsa bunun yoğunluğu bir üst caddeye kayacaktır. Bir üst caddedeki insanlar yaşayan insanları bile egzoz kokusundan mahvedecektir. Bunların gerekli fizibilite çalışması yapılıp kime sorarak böyle karar alabiliyorlar? Trafik olmaması elbet iyi küçük bir kısımsa olabilir ama geneli yapacak şeyi insanları bayağı bir etkileyecek noktada insanlara sormaları gerekir. Kesinlikle yanlış bir tutum. Boydan boya caddenin kapatılması diğer herkese zarar verecektir.” Tekin.
DİĞER TARAFLAR SIKIŞIR: “Ihlamurdere Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla bir üst cadde olan Nüzhetiye Caddesi’nde trafik sorununun çok fazla büyüyeceğini düşünüyorum. Çünkü hem park problemi var zaten hem de alt taraf kapandığı zaman inanılmaz bir trafik yoğunluğu olacak ve yol bunu kaldıracak potansiyelde değil çok fazla geniş kaldırımlar var ve iki şerit yolda şu anda bile trafik olurken diğer türlü çok büyük bir kaos ortamı olacağını düşünüyorum. Gerek burada yaşayan halkı gerek buradaki dükkanları çok etkileyecek. Alt cadde şu an zaten tek şeritli bir yol. Onun kapatılmasıyla en azından daha farklı bir çözüm önerilebilir ama şu an çok da akılcı bir çözümmüş gibi gelmiyor bana.” Gülcan.
İLGİNÇ DÜŞÜNCE AMA RİSKLİ: “Neden özellikle Ihlamurdere Caddesi… Açıkçası insan ilk başta onu merak ediyor. Bunun dışında
Beşiktaş’ta çok fazla sokak var. Çok fazla sokak var ama trafiğin geçtiği cadde bir üst cadde, pazarın olduğu cadde ve Ihlamurdere… Ihlamurdere’deki trafiğin kapanması bütün trafiğin Cumartesi Pazarı’nın olduğu caddeye yönelmesi demek ki bu, nasıl söyleyeyim size, insanların yürüme yolununu tamamen değiştirir bütün trafiğin üst caddelere dağıtılması. Çok güzel sokaklarımız var Beşiktaş’ta hani direkt insan yoğunluğunun olması cadde bakımından evet güzel farklı bir hava verebilir Beşiktaş’a ama esnafı da bir taraftan düşünmek lazım diye düşünüyorum.” Pınar.
BİR RENK OLABİLİR: “Ihlamurdere Caddesi neden kapatılıyor? Valla güzel olur belki bilemiyorum ama. Bir renk olur ama kapanıp kapanmaması tabi onu bilemem araba sahibi değilim. İyi bir şoför olmadığım için araba sahibi değilim. Ama güzel bir şey olursa alışveriş merkezi gibi ya da Beyoğlu gibi mi Fransız Sokağı gibi mi burayı da süslüyorlar. Bir şeyler yapıyorlar ama bilmiyorum.” Ziya.
TRAMVAY GELİR İYİ OLUR: “Çok güzel olur. Kapatsınlar, tramvay yapılsın. Zaten her yer trafik karmakarışık. Güzel olur.” Murat.
İKİ TARAFA DA KONULSUN: “Ihlamurdere Caddesi’nin trafiğe kapatılmasını biz istemiyoruz. Burada yaşayan birisi olarak buraya da tramvay konsun. Üst caddeyi kast ediyorum. Yapılırsa iki tarafa da konulsun. Yapılacaksa buraya da yapılsın.” Oya.
GÜZERGAH UZUN TUTULSUN: “Gereksiz diyorum. Kabataş’tan Fulya’ya kadar gitsin o zaman!..” Ahmet.