KENT: Taksiciler isyan etti

İstanbul’da ticari taksiler için yeni bir dönem başlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “İstaksi” projesiyle tüm taksi çağrı merkezlerini tek çatı altında toplayacak. Ancak taksiciler projeye tepkili: Rekabet ortamı ortadan kalkacak, biz tekelleşmeye karşıyız ve şu anki uygulama ile iş şirketleşmeye gider.
Projeyle birlikte artık duraklarda telefon kullanılmayacak ve İstanbul ’daki 18 bin taksi tek bir çağrı merkezine bağlı olacak. Projenin en çok tartışılan noktalarından biri ise ihaleyi alan şirket. Proje ihalesini İsrail-Amerikan ortaklığındaki Verifone şirketi kazandı, üstelik sadece 6 milyon lira teminat ile…

Konu ile alakalı Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman açıklamalarda bulundu. “İstaksi markası, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dayanılarak alınmış olan ve özel şahsa ait bir markadır. İBB yönetimi bu ismi izinsiz kullanıyor. İşlevi olmayacak bir uygulama bu. Misal olarak saat 22.00’da cuma, cumartesi işyerleri nerelerdir? Örneğin; Ortaköy, Bebek, Taksim gibi eğlence merkezlerinin bulunduğu yerdir, oradan karşıya bir iş aldınız mı o araç bir daha gelemez, nasıl para kazanacak bu araç? Gitti kaldı orada, sizi orada başka bir durağa yönlendirecekler, o durakta bekleyeceksiniz üç aracın, dört aracın arkasında… Hele ki Beylikdüzü gibi bir yere giderse araç hiç gelemeyecek. Ben şunu söyleyeyim yirmi gün bu araçlarla gece çıksınlar ondan sonra bu şartnameyi ayarlasınlar, hiç araç üstüne çıkmadan kâğıt üzerinde taksicilik yapıyorlar.”